Αγροτικά

Με αφανισμό απειλείται η ελληνική γαλακτοκομία αν δεν ληφθούν μέτρα

Με αφορμή την κατάργηση των ποσοστώσεων στο γάλα, ο πολιτικός όμιλος “Πολιτεία 2021” εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Από σήμερα, 1η Απριλίου, και μετά από 30 χρόνια εφαρμογής του, καταργείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση το καθεστώς των ποσοστώσεων στην παραγωγή αγελαδινού γάλακτος. Αυτή η αλλαγή, σε συνδυασμό με την πρόσφατη τροποποίηση της νομοθεσίας που αύξησε τον αριθμό των ημερών για το χαρακτηρισμό του γάλακτος ως νωπού, οδηγεί την ελληνική παραγωγή σε βέβαιο αφανισμό. Η ελληνική αγορά θα κατακλυστεί από εισαγόμενο αγελαδινό γάλα. Εάν δεν γίνει τίποτε, στη διετία που ξεκίνησε από την 1η Απριλίου, οι οκτώ στους δέκα Έλληνες παραγωγούς αγελαδινού γάλακτος δε θα αντέξουν τον ανταγωνισμό των μεγάλων μονάδων των βορείων χωρών της Ευρώπης και θα οδηγηθούν στην έξοδο από την κτηνοτροφική δραστηριότατα με δραματικές επιπτώσεις στην ήδη χειμαζόμενη ελληνική ύπαιθρο.
Οι κυβερνήσεις από το 2013 έως σήμερα δεν αντελήφθησαν, και συνεχίζουν να μην αντιλαμβάνονται, το πρόβλημα. Η λήψη αποτελεσματικών αντισταθμιστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της νέας πραγματικότητας είναι πιο αναγκαία από ποτέ».
Σημειώνεται, ότι το δημοσιογραφικό συγκρότημα του «Μ», τόσο με δημοσιεύματα όσο και με ραδιοφωνικές εκπομπές είχε κατ’ επανάληψιν προειδοποιήσει γιά τις συνέπειες της εμμονής της ελληνικής πλευράς στο καθεστώς των ποσοστώσεων, και ενώ αυτό είχε ημερομηνία λήξεως, όσο και γιά τις συνέπειες, που θα μπορούσε να έχει γιά την ελληνική παραγωγή γάλακτος η μη προσαρμογή του κλάδου στα σύγχρονα δεδομένα και απαιτήσεις, όσον αφορά τόσο στην παραγωγή όσο και στην διακίνηση του γάλακτος.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Το δημοτικό πάρκο – «Κήπος» ξαναπαίρνει τα σκήπτρα της ομορφιάς στον δημόσιο χώρο της πόλης του Κιλκίς, με νέο αρδευτικό […]