Πολιτισμός

«Μαυροθάλασσα κυρά μου» μιά παράσταση αφιερωμένη στην συμβολή των γυναικών στον Πόντο

Σε ένα συναρπαστικό ταξίδι, με συνοιδοπόρο τη μουσική, τον χορό και την ποίηση συμμετείχαν οι πολίτες του δήμου Κιλκίς με παρακολούθημα τη ζωή της Πόντιας γυναίκας στο χρόνο που ήταν αφιερωμένη στα 105 χρόνια από την έναρξη της πιο σκληρής φάσης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Στο συνεδριακό κέντρο Κιλκίς, το βράδυ της Δευτέρας 25.11.24, η θεατρική ομάδα ‘’Μελωδία’’ και οι χορεύτριες της Ένωσης Ποντίων Κιλκίς ‘’Οι Αργοναύτες’’, του συλλόγου Ποντίων Νέας Σάντας, του πολιτιστικού συλλόγου ‘’Λαβάς’’ Ευκαρπίας, των πολιτιστικών Ποντιακών συλλόγων Λεβεντοχωρίου, Μαυρονερίου, Παλατιανού, Πικρολίμνης και Χωρυγίου ανέπλασαν παραστατικά σκηνές από τη δύσκολη καθημερινότητα της Πόντιας γυναίκας στην αγροτική περιοχή του Πόντου, της ανελεύθερης ζωής της, υποταγμένης στις πατριαρχικές επιταγές της συντηρητικής κοινωνίας και της παθητικής συμμετοχής της στον γάμο, σκεπασμένη με την ‘’καμαρωμέντσα’’, ένα πυκνό πέπλο, καθ’ όλη τη διάρκεια του μυστηρίου.

Η Μελίνα Χατζηκαμάνου και η Χριστίνα Κεμανετζίδου με της υπέροχες φωνές τους μοιράστηκαν με το κοινό το ίδιο συναίσθημα, συνοδευόμενες από τις εκπληκτικές Σοφία Τρικελίδου (λύρα, αγγείο, τραγούδι) και Σοφία Χινιτίδου (νταούλι).

Τραγούδια, χοροί και ποιήματα για τον έρωτα, τον γάμο, την παρουσία της στο αντάρτικο για να πολεμήσει στο πλευρό του άντρα της στα αιματοβαμμένα βουνά του Πόντου, τη Γενοκτονία και την προσφυγιά άγγιξαν τις συναισθηματικές χορδές του πολυπληθούς κοινού. Πότε σαν σκληρό χάδι και πότε σαν παρηγοριά η αφήγηση, επιμελημένη με ιστορικές και λογοτεχνικές αναφορές, διαπέρασε τα γεγονότα της εγκατάστασης στη νέα Πατρίδα, στα λοιμοκαθαρτήρια και στην εξάπλωση επιδημικών ασθενειών, στον οξύ πόνο του ξεριζωμού αλλά και του μισεμού, όταν στη δεκαετία του ‘60 η Πόντια μάνα βίωσε τον πόνο του αποχωρισμού από τα παιδιά της, που κίνησαν για τα ξένα αναζητώντας καλύτερες συνθήκες ζωής.

Παρά τα βάσανα και τον σκληρό αγώνα της επιβίωσης, η Πόντια μάνα στάθηκε στυλοβάτης στην οικογένειά της, γέννησε και ανέθρεψε τους Τραντέλληνες και δίνει ακόμη αισιόδοξη μαρτυρία στις συνεχίστριες εγγονές και δισέγγονές της ότι η Ρωμανία ανθεί και φέρει κι άλλο.

 

Η μουσικοθεατρική παράσταση «Μαυροθάλασσα κυρά μου» τιμά και αναδεικνύει τη θέση της γυναίκας στον Πόντο και την συνεισφορά της στην κοινωνική ζωή και στις τέχνες, ήταν ενταγμένη στο εορταστικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων του δήμου Κιλκίς στη μνήμη των πολιούχων του ΠεντεκαίΔεκα Μαρτύρων.

Την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε η φιλόλογος και συγγραφέας Αγγελική Παμπουκίδου και την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε ο Θοδωρής Κοτίδης.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα