«Μαύρη» χρονιά για τους παραγωγούς κερασιών σε ποσοστό άνω του 70%

Με την εφιαλτική πραγματικότητα της μείωσης της παραγωγής κερασιών τους σε ποσοστό άνω του 70% βρίσκονται αντιμέτωποι οι παραγωγοί στην ευρύτερη περιοχή της Γουμένισσας, Φιλυριάς, Ευρώπου και Τούμπας όπου έχει ξεκινήσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα η συγκομιδή των πρωίμων κερασιών σε μία έκταση 1.500 περίπου στρεμμάτων.
Όπως δήλωσε στον «Μαχητή» ο εκ των σημαντικών κερασοπαραγωγών της Φιλυριάς Λάζαρος Ελευθεριάδης, το φαινόμενο οφείλεται στον συνδυασμό δύο δυσμενών συγκυριών:
Την εμφάνιση του ισχυρού παγετού πρωτίστως στις 24 Μαρτίου (-3οC), που εκτιμάται από τους παραγωγούς ότι ήταν και η κυριότερη αιτία, μαζί με το υψηλό θερμομετρικό εύρος στην χειμερινή περίοδο γιά την δραματική πτώση της παραγωγής με την παγωνιά να «καίει» την έως τότε πολύ καλή ανθοφορία και δευτερευόντος οι υψηλές βροχοπτώσεις του τελευταίου δεκαπενθημέρου, που επιδείνωσαν την κατάσταση με το «σκάσιμο» κερασιών.
Ενδεικτικό της άσχημης κατάστασης είναι το γεγονός, ότι από τους είκοσι μέχρι εικοσιπέντε τόννους κερασιών, που ο ίδιος συνέλεγε, για φέτος εκτιμά ότι θα «πέσει» στους τέσσερις τόννους παραγωγής κερασιού.
Οι παραγωγοί των πληγεισών περιοχών έχουν ενημερώσει σχετικώς τους υπευθύνους του ΕΛΓΑ από την περίοδο της παγωνιάς.
Μάλιστα έχει γίνει μία πρώτη αυτοψία από μέρους των γεωπόνων του οργανισμού, που κατ’ αρχάς έδειξε μία επιφυλακτικότητα κατά πόσον η συγκεκριμένη παγωνιά ευθύνεται γιά το πρόβλημα της δραματικής ακαρπίας, υποστηρίζοντας ότι ο ΕΛΓΑ κινείται προς την κατεύθυνση, ότι φέτος τα δέντρα δεν «κοιμήθηκαν» λόγω του ήπιου χειμώνα, δεν έκανε χαμηλές θερμοκρασίες κάτω των επτά βαθμών Κελσίου, και έτσι δεν «ξεκουράσθηκαν» γιά να αποδώσουν τα αναμενόμενα, οδηγώντας σε ακαρπία.
Μία πρώτη εκτίμηση, η οποία, εάν επικρατήσει και μετά την δεύτερη αυτοψία, που έχει προγραμματισθεί γιά μετά τις 20 Μαΐου, όπως ανέφερε ο κ. Ελευθεριάδης, θα οδηγήσει στην μη αποζημίωση των παραγωγών, καθώς η ακαρπία συγκαταλέγεται στις μη αποζημιούμενες αιτίες, σε αντίθεση με τις ζημιές που προκύπτουν από παγετό.
Δυστυχώς, αντιστοίχως δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και γιά την υψηλή παραγωγή που ως γνωστόν ξεκινά μία εβδομάδα περίπου μετά την ολοκλήρωση της συγκομιδής της πρώιμης.