Γενικά

Τα Εισόδια της Θεοτόκου ως κεφάλαιο της πίστης και της λαογραφίας μας

Γράφει ο Ευάγγελος Μαυρογόνατος

Την Μητέρα του Χριστού την αισθανόμαστε σαν τη δική μας μητέρα, γι’ αυτό την τιμούμε και τη γιορτάζουμε πολλές φορές το χρόνο.

Στις 8 Σεπτεμβρίου γιορτάζουμε την Γέννηση της Θεοτόκου, στις 21 Νοεμβρίου τα Εισόδια της Θεοτόκου στο ναό, Τρίτη είναι η γιορτή του Ευαγγελισμού στις 25 Μαρτίου και στις 15 Αυγούστου γιορτάζουμε την Κοίμηση της.

Τα Εισόδια της Θεοτόκου.
Θεομητορική εορτή της Χριστιανικής Εκκλησίας, με την οποία τιμάται η είσοδος για τους Ορθοδόξους και η εμφάνιση για τους Καθολικούς (Presentazione della Beata Vergine Maria) της μικρής Μαριάμ (Μαρίας) μαζί με τους γονείς της Ιωακείμ και Άννα στο Ναό του Σολομώντος στην Ιερουσαλήμ, προκειμένου η μέλλουσα Θεοτόκος να αφιερωθεί στον Θεό. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου και από τις δύο Εκκλησίες, ενώ στις 4 Δεκεμβρίου τη γιορτάζουν οι Χριστιανοί που ακολουθούν το παλαιό Ιουλιανό ημερολόγιο (Γ.Ο.Χ. ή Παλαιοημερολογίτες).
Οι ευσεβείς γονείς της Θεοτόκου, Ιωακείμ και Άννα, έπειτα από εικοσαετή έγγαμο βίο, ήσαν άτεκνοι και παρακαλούσαν θερμά τον Θεό να τους χαρίσει ένα παιδί. Ο Θεός τους ανάγγειλε με Άγγελο ότι η επιθυμία τους θα εκπληρωθεί και η Άννα έμπλεη χαράς υποσχέθηκε να αφιερώσει το παιδί στον Θεό. Πράγματι, η Άννα έμεινε έγκυος και μετά από εννέα μήνες απέκτησε κόρη, τη Μαριάμ (Μαρία).

Όταν η Μαριάμ έγινε τριών ετών, οδηγήθηκε από τους γηραιούς γονείς της στο Ναό του Σολομώντος, προκειμένου να εκπληρωθεί το τάμα τους προς τον Θεό. Η Μαρία ανήλθε μόνη της τα 15 σκαλοπάτια που οδηγούσαν στον Ναό και παραδόθηκε από τους γονείς της στα χέρια του ιερέα Ζαχαρία. Αυτός την αγκάλιασε, την ευλόγησε και είπε: «Εμεγάλυνε ο Κύριος το όνομά σου σε όλες τις γενεές. Με σένα θα ευλογηθούν τα έθνη και ο Κύριος θα λυτρώσει τους υιούς του Ισραήλ». Στη συνέχεια ανέβασε την τριετή Μαρία στο εσωτερικό του θυσιαστηρίου, όπου ο Θεός της πρόσφερε τη Χάρη του. Το νεαρό κορίτσι υπηρέτησε τον Ναό μέχρι τα 14 χρόνια του, οπότε αρραβωνιάστηκε τον Ιωσήφ και στη συνέχεια έγινε η μητέρα του Ιησού Χριστού.
Τα Εισόδια της Θεοτόκου καθιερώθηκαν ως εκκλησιαστική εορτή κατά τον 7ο αιώνα, πρώτα στην Ανατολή και πολύ αργότερα στη Δύση. Αναφορές υπάρχουν στα γραπτά του Αγίου Μάξιμου του Ομολογητή και των πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως Ταράσιου και Γερμανού. Με τα Εισόδια της Θεοτόκου συνδέεται και η βασιλική της Αγίας Μαρίας της Νέας, που χτίστηκε δίπλα στα ερείπια του Ναού του Σολομώντος και εγκαινιάστηκε στις 21 Νοεμβρίου 543 από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Εξ αυτού του γεγονότος φαίνεται να επελέγη από την εκκλησία ο εορτασμός των Εισοδίων της Θεοτόκου στις 21 Νοεμβρίου. Επί αυτοκράτορος Μανουήλ Α’ Κομνηνού (1143-1180) καθιερώθηκε ως ημέρα αργίας για το Βυζάντιο.
Στις μέρες μας, με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάζονται τα Εισόδια της Θεοτόκου στα Χανιά, τη Λειβαδιά, την Αμφίκλεια και την Κίμωλο. Αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου είναι η Καπνικαρέα, το θαυμάσιο αυτό βυζαντινό ναΐδριο του 11ου αιώνα, που βρίσκεται στο μέσο της οδού Ερμού στην Αθήνα.

Απολυτίκιον
“Σήμερον της ευδοκίας Θεού το προοίμιον, και της των ανθρώπων σωτηρίας η προκήρυξις. Εν ναώ του Θεού τρανώς η Παρθένος δείκνυται, και τον Χριστόν τοις πάσι προκαταγγέλλεται. Αυτή και ημείς μεγαλοφώνως βοήσωμεν˙ Χαίρε της οικονομίας του Κτίστου η εκπλήρωσις”

Λαογραφία
Ιδιαιτέρως σημαντική είναι η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου για τους αγρότες, που την ονομάζουν, «της Παναγιάς της Αρχισπορίτισσας», της «Μεσοσπορίτισσας» ή της «Ξεσπορίτισσας», αναλόγως προς το ποιό στάδιο βρίσκεται η σπορά. Λέγεται και «Πολυσπορίτισσα», επειδή την ημέρα αυτή συνηθίζουν να βράζουν σπόρους από τα γεωργικά τους προϊόντα, που άλλα τρώγουν και άλλα προσφέρουν για τα «χρόνια πολλά» και την ευδοκίμηση της σποράς. Σπόρους πηγαίνουν για ευλογία και στην εκκλησία.
Συνηθίζονται και μετεωρολογικές προβλέψεις. Όπως λέγουν «την ημέρα αυτή βασιλεύει η Πούλια, και όπως θα κάμει αυτή τη μέρα, θα κάμει και τις κατοπινές σαράντα μέρες».

Εορτασμός των Ενόπλων Δυνάμεων
Ο εορτασμός των Ενόπλων Δυνάμεων, πριν δεκαπέντε έτη, ήταν καθιερωμένη στις 15 Αυγούστου και μεταφέρθηκε την 21 Νοεμβρίου, οπότε καθιερώθηκε ως ημέρα γιορτής των Ενόπλων Δυνάμεων κάθε έτους. Ημέρα γιορτής των Εισοδίων της Παναγίας μας, της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Υπερμάχου Στρατηγού, που με την ευλογία της, οι Έλληνες έγραψαν λαμπρές σελίδες δόξας και ηρωισμού σε όλα τα πεδία των μαχών. Οι αγώνες μας ήταν πάντοτε με αντιπάλους δυνατότερους και πολυπληθέστερους. Πάντα στο παρελθόν ο Έλληνας συνδύαζε τη μάχη για την ελευθερία με τη δύναμη και τη χάρη του Θεού Στους βυζαντινούς χρόνους η Παναγία εθεωρείτο η “Υπέρμαχος Στρατηγός”, προστάτιδα και η αρωγός του έθνους, σε όλους του αγώνες του.

Ο μαχητής υπερασπιστής της “Βασιλεύουσας” και ο πολεμιστής ήρωας του Έπους του 1940, συχνά έβλεπε το όραμα της Θεοτόκου, να του δίδει κουράγιο και δύναμη στην αντιμετώπιση των πολυπληθέστερων αντιπάλων. Αλλά ακόμα και στο μέλλον, εάν κληθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις να υπερασπιστούν την Πατρίδα μας, η μεγάλη χάρη της, θα είναι ο οδηγός για την ελευθερία του λαού και την ακεραιότητα των εδαφών μας.

Σήμερα που η Πατρίδα μας αναστενάζει και πάλι από άλλης μορφής επιδρομή, ας την παρακαλέσουμε, να σταθεί και πάλι πλάι μας, και παράλληλα να μας φωτίσει να συμπεριφερθούμε, ως Έλληνες.

Περισσότερα

Στη φυλακή ο 35χρονος που μετά από παρεξήγηση σε μπαρ του Κιλκίς κατέληξε σε αιματηρό επεισόδιο

Το περιστατικό σημειώθηκε πριν επτά χρόνια και αναβίωσε στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Θεσσαλονίκης Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης τον έκρινε […]

Δείτε ακόμα

Ψάχνοντας αρχηγό

Προς αναζήτηση αρχηγού βρίσκονται τα δύο κόμματα που αγωνίζονται για τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μετά τις […]