Το μόνο, που δεν ενδείκνυται τώρα, είναι ο εφησυχασμός
Ημέρα Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016, απογευματινές ώρες στην περιοχή Πολυκάστρου. Περίπου φιλοξενούμενοι πρόσφυγες – μετανάστες του «χοτ σποτ» Νέας Καβάλας Πολυκάστρου έκλεισαν την επαρχιακή οδό Πολυκάστρου – Κιλκίς.
Δεν γνωρίζω τα αιτήματά τους, αν και είναι αυτονόητα, ούτε έχω φωτογραφικό υλικό, όμως η ενέργεια αυτή των προσφύγων ή μεταναστών, σε μια περιοχή, σε έναν ακριτικό νομό, ο οποίος ουδόλως αντέδρασε κατά την εγκατάστασή τους, αντιθέτως τους βοήθησε και τους βοηθεί ακόμη ποικιλοτρόπως, δημιουργούνται ευλόγως πολλά ερωτηματικά στους κατοίκους του, όπως:
-Κατά πόσον αυτοί οι άνθρωποι θα συνεργαστούν με τις τοπικές αρχές και τους κατοίκους των περιοχών αρμονικά.
-Κατά πόσον σέβονται και θα σεβαστούν την φιλοξενία και την ανθρωπιστική βοήθεια που τους παρέχουν η πολιτεία, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι τοπικοί φορείς αλλά και μεμονωμένα οι πολίτες του νομού μας.
-Κατά πόσον θα σεβαστούν την θρησκεία μας, τα σύμβολά μας, τους χώρους λατρείας μας, τις οικογένειές μας, τις περιουσίες μας.
-Κατά πόσον δεν θα παρεμποδίζουν την ομαλότητα της καθημερινότητάς μας γενικότερα, η οποία έχει ήδη διαταραχθεί από μεμονωμένα περιστατικά μικροκλοπών, προκλητικών ενεργειών σε παιδιά, καταστροφής των σταυρών προσκυνηταρίων με κάψιμο των εικόνων στα εγγύς χωριά και χώρους φιλοξενίας τους;
Πάντως τα δείγματα και μηνύματα είναι δυσοίωνα, κατά πόσον οι παροτρύνσεις και οι ευχές για ηρεμία, ψυχραιμία, ανθρώπινη αλληλεγγύη, θα έχουν εφαρμογή στο διηνεκές και δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις κυρίως από τους κατοίκους των περιοχών όπου έχουν συγκροτηθεί τα «χοτ σποτ», οι οποίοι πλήττονται άμεσα από τις συμπεριφορές τους (παραβατικές ή μη).
Το γεγονός αυτό του αποκλεισμού της οδού Πολυκάστρου – Κιλκίς, έρχεται να επιβεβαιώσει μετά από ένα 24ωρο το ψήφισμα διαμαρτυρίας, ανησυχίας και προβληματισμών των κατοίκων του χωριού Χέρσου το οποίο κατέθεσαν στο δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς κατά την συνεδρίασή του στις 22 Μαρτίου 2016.
Θέλω να επισημάνω και να θυμίσω σε όλους ότι, από το Κιλκίς με την ιστορική και φονικότερη μάχη στις 21 Ιουνίου 1913, άνοιξε ο δρόμος για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και της Θράκης, του διπλασιασμού της Πατρίδα μας. Τρέμω στην σκέψη περί του αντιθέτου.
Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, η δημοτική ενότητα Κιλκίς απαριθμεί 31.160 κατοίκους και η δημοτική ενότητα Χέρσου 4. 022 κατοίκους . Ο δήμος Παιονίας 34.676 κατοίκους και η δημοτική ενότητα Πολυκάστρου 13.443 κατοίκους.
Στα «χοτ σποτ» Χέρσου και Νέας Καβάλας έχουν εγκατασταθεί πρόσφυγες – μετανάστες 3.132. και 2.553 αντίστοιχα, στην δε Ειδομένη, η οποία έχει μετατραπεί «κόλαση επί της Γης», έχουν εγκλωβιστεί 15.000.
Άρα η αναλογία για το Χέρσο είναι σχεδόν 1:1 (εξαιραιμένων της Ειδομένης) και για το Πολύκαστρο 1:5,5.
Οι αριθμοί και οι αναλογίες σοκάρουν.
Συνεπώς ο οποιοσδήποτε εφησυχασμός ή παρότρυνση περί ψυχραιμίας, μάλλον εξελίσσεται σε θεωρία και θα παραμείνει ευχή, αφού τα δείγματα μπορεί ίσως να είναι μικρά ως αρχή, όμως σηματοδοτούν το τι μέλλει γενέσθαι στην περιοχή μας, την οποία οι κυβερνώντες σκοπίμως επέλεξαν, πέραν της γειτνιάσεως με την πύλη εξόδου, την Ειδομένη, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι, σχεδόν το σύνολο του νομού Κιλκίς είναι πρόσφυγες (ελληνικής καταγωγής όμως) και ως εκ τούτου θα τους αποδεχτούν ηπιότερα και χωρίς ακραίες αντιδράσεις.
Ας ελπίσουμε όλοι μας, το κράτος ή καλύτερα οι κυβερνώντες να φροντίσουν άμεσα, μέσω της Ε.Ε. η οποία κατάντησε την χώρα μας «ξέπλυμα» ανθρώπινου πόνου και ψυχών, για τον απεγκλωβισμό αυτών των ανθρώπων, από την γη των Ηρώων του Έπους των Βαλκανικών Πολέμων το Κιλκίς, αλλά και από την Πατρίδα μας γενικότερα, πράγμα το οποίο διακαώς επιθυμούν και αυτοί.
Το «καζάνι βράζει» είναι θέμα χρόνου πότε θα «ξεχειλίσει». Δεν γνωρίζω ποιούς θα κάψει τι θα «κάψει» και σε ποιό βαθμό θα είναι τα εγκαύματα.
Μήπως τελικώς το Κιλκίς, μετά από 103 χρόνια ….«εάλω»;
* Απόστρατος αξιωματικός του Στρατού Ξηράς