Γενικά

Η απαξίωση των πολύ μικρών κερμάτων προοίμιο …κατάργησης του ευρώ;

Γράφει ο Βαγγέλης Μαυρογόνατος

Γράφει ο Βαγγέλης Μαυρογόνατος

Με την εφαρμογή του ευρώ στην «ευρωζώνη», κόπηκαν νομίσματα, χάρτινα και κέρματα. Η δραχμή αντικαταστάθηκε με το ευρώ, όπερ και το πρώτο χτύπημα το οποίο δεν αντιληφθήκαμε.

Μαζί με το ευρώ κόπηκαν κέρματα των πενήντα, είκοσι και δέκα λεπτών και τα χάλκινα πέντε, δύο και ενός λεπτού, η αξία των οποίων χάθηκε από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του ευρώ στη χώρα μας.

Λόγω μεγέθους ή λόγω στρογγυλοποίησης των τιμών προς τα επάνω, μας έγιναν πλέον βάρος στις τσέπες μας και γεμίσαμε κάποια σακκουλάκια στα συρτάρια του σπιτιού μας.

Τώρα μιάς και τέθηκε η εφαρμογή του πλαστικού χρήματος και η ευρεία χρήση των χρεωστικών καρτών αυτά πλέον δεν έχουν καμμιά χρηστικότητα.

Επί πλέον αν κάποιος μεταβεί στις τράπεζες για να τα μετατρέψει σε χάρτινα ή μεγαλύτερα σε αξίας κέρματα δεν τα δέχονται.

Συνεπώς οδηγούμαστε προς η κατάργησίν τους και τυπικά, που δεν είναι ό,τι καλύτερο για μιάν οικονομία.

Να σας θυμίσω ότι το ένα πεντάλεπτο ισοδυναμεί με 17 δραχμές, το δίλεπτο 7 και το μονόλεπτο 3 δραχμές αντίστοιχα, οι οποίες είχαν κάποια αξία κάποτε.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, για το πρόβλημα αυτό η Ιταλία πρόκειται να βάλει τέλος σε μερικά μικρά κέρματα ακολουθώντας το παράδειγμα δύο άλλων χωρών (Ολλανδίας και Νορβηγίας) της ΕΕ. Η αιτία της κατάργησης μπορεί να είναι απλή, αλλά όχι αποδεκτή από τους καταναλωτές τουλάχιστον.

Συγκεκριμένα από τον ερχόμενο Ιανουάριο στο ιταλικό νομισματοκοπείο δεν θα κόβονται πλέον κέρματα του ενός και δυο λεπτών του ευρώ.

Η απόφαση ελήφθη από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, και αναμένεται τώρα να υιοθετηθεί από την κυβέρνηση με ειδικό διάταγμα. Η όλη πρωτοβουλία ανήκει στην κυβερνητική πλειοψηφία και η τελική έγκρισή της θεωρείται σίγουρη.

Η Ιταλία κάνει την κίνηση αυτή ακολουθώντας, όπως προαναφέρθηκε το παράδειγμα της Ολλανδίας και της Φιλλανδίας. Ο κύριος στόχος είναι να γίνει πιο απλή η καθημερινή ζωή των πολιτών, ώστε να μην αναγκάζονται να έχουν πάντα το πορτοφόλι τους γεμάτο ψιλά.

Μια ταλαιπωρία άνευ ουσιαστικής αιτίας, που αφορά και τους εμπόρους, κυρίως σε μια χώρα σαν την Ιταλία, στην οποία δεν είναι ακόμη τόσο διαδεδομένη η χρήση του λεγομένου «ηλεκτρονικού χρήματος».

Τα χάλκινα κέρματα του ευρώ πάνε για κατάργηση. Τελικώς μήπως έρχεται και το τέλος του ευρώ;

Όλα είναι ρευστά και θέμα χρόνου. Οψόμεθα.

Περισσότερα

Σε 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στα κέντρα πρόληψης εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας

Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται, την Τετάρτη 28.2.24, οι εργαζόμενοι στα κέντρα πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας, αντιτιθέμενοι […]

Συνάντηση δημάρχου Κιλκίς με την πρόεδρο και τα στελέχη του ‘’Νηρέα’’ για τα Κέντρα Πρόληψης

Επίσκεψη στον δήμαρχο Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη πραγματοποίησαν χθες η πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας […]

Δείτε ακόμα