Αγροτικά

«Μαύρη» χρονιά γιά τα σιτάρια ενώ γίνεται προσπάθεια γιά ενίσχυση τους

Εδώ και λίγες ημέρες έχει ξεκινήσει ο αλωνισμός των σιταριών στον νομό μας.

Δυστυχώς η φετινή συγκομιδή, όπως αναμενόταν και όπως τελικώς εξελίσσεται, θα είναι μία από τις χειρότερες των τελευταίων ετών.

Με «ταβάνι» τις 180-200 κιλά ανά στρέμμα η φετινή συγκομιδή, γιά όσα εκ των χωραφιών θεριστούν καθώς σε ποσοστό περίπου 30% από τα σπαρμένα δεν θα υπάρξει αλωνισμός είναι εξόχως προβληματική.

Ακόμη και στο επίπεδο της ποιότητας του σιταριού, καθώς, παρά τις αχικές ποιοτικές ενδείξεις, τα δεδομένα εξελίσσονται λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών αυξημένης υγρασίας, βροχής και ζέστης, αρνητικά και ως προς αυτήν την κατεύθυνση, κυρίως γιά το «σκληρό» σιτάρι.

Γεγονός που σημαίνει, ότι ακόμη και εάν επιβεβαιωθούν και γιά τον νομό μας οι σχετικά υψηλές εμπορικές τιμές 0,25-0,26 και 0,46 ευρώ το κιλό γιά «σκληρό» και μαλακό αντιστοίχως σιτάρι, είναι πρακτικώς αδύνατον να υπάρξει κερδοφορία ακόμη και γιά τα επιδοτούμενα «σκληρά» σιτάρια.

Το κλίμα στις τάξεις των παραγωγών και περισσότερο αυτών των ανατολικών περιοχών του νομού μας, όπου δεν υπάρχουν εναλλακτικές καλλιεργητικές επιλογές, όπως στις αντίστοιχες δυτικές με την σπορά βαμβακιού, ηλιόσπορων και καλαμποκιού είναι πραγματικά καταθληπτικό, καθώς λόγω και της γενικότερης οικονομικής κρίσης τίθεται εντόνως θέμα ρευστότητας, αλλά και προοπτικής συνέχειας των καλλιεργειών γιά τους παραγωγούς.
Εξ ου και η πρωτοβουλία από πλευράς της περιφερειακής ενότητας, η οποία υπό την καθοδήγηση και τον συντονισμό και την συνεργασία του αρμοδίου υπουργείου, προωθεί την δημιουργία ενός πλήρους φακέλλου γιά τα δεδομένα της εφετινής περιόδου και συγκομιδής σιτηρών με στόχο την στρεμματική ενίσχυση των παραγωγών μέσα από διαφόρους κοινοτικούς πόρους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας από τον συντονιστικό έλεγχο του εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου αρμοδίου γιά θέματα γεωργίας Ανδρέα Βεργίδη, ο αρμόδιος προϊστάμενος του τμήματος ποιοτικού και φυτοϋγειονομικού ελέγχου της διεύθυνσης αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής Νικόλαος Κυριακού έχει συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία που αφορούν τα μετεωρολογικά δεδομένα της καλλιεργητικής περιόδου, που στοιχειοθετούν τους λόγους της κάκιστης εφετινής συγκομιδής και τα οποία θα αποσταλούν αρμοδίως στο υπουργείο την προσεχή εβδομάδα, έτσι ώστε σε συνεργασία με το υπουργείο να διατυπωθεί κοινή θέση επ’ αυτού

Γι’ αυτό άλλωστε εντός της προσεχούς εβδομάδος τον νομό μας θα επισκεφθούν στελέχη του σταθμού ελέγχου και τυποποίησης δημητριακών από την Θεσσαλονίκη γιά την διενέργεια αυτοψιών, έτσι ώστε να διατυπωθεί και από μέρους ανάλογη έκθεση.
ΣΙΤΑΡΙΑ
Παράλληλα, όπως δήλωσε στην «Η» ο κ. Κυριακού υπάρχει συνεργασία σε εξέλιξη με όμορους και όχι μόνον νομούς της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έτσι ώστε να τεθεί το θέμα συνολικώς και σε περιφερειακό επίπεδο.

Σε κάθε περίπτωση τα εφετινά δεδομένα είναι σχεδόν από όλες τις πλευρές απογοητευτικά και η υποβολή ενός τέτοιου αιτήματος ενίσχυσης επιβάλλεται να στοιχειοθετείται με ακρίβεια, επιστημονική τεκμηρίωση αλλά και ίδια λογική γιά όλες τις περιοχές που αντιμετωπίζουν ομοειδείς καταστάσεις, όπως επιχειρείται εν προκειμένω έτσι ώστε να αυξάνονται οι πιθανότητες αποδοχής του.

Αυτό με την σειρά του θα βοηθήσει στην ενίσχυση των παραγωγών και κατά συνέπεια στην συνέχεια της καλλιέργειας σιταριού κυρίως στον ανατολικό νομό, που αποτελεί έναν από τους σημαντικούς σιτοβολώνες της χώρας μας.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα