Γενικά

Μαθήματα σκίτσου τώρα και …στην ποντιακή διάλεκτο

Μαθήματα σκίτσου στην ποντιακή διάλεκτο από τον Πόντιο στην καταγωγή σκιτσογράφο Δημήτρη Νικολαΐδη, δεν είναι …«ποντιακό ανέκδοτο», είναι πραγματικότητα. Για πρώτη φορά η τέχνη του σκίτσου στα ποντιακά, «Βήμαν – βήμαν μαθέματα για σκεδίασμαν». Πρόκειται γιά το βιβλίο – εγχειρίδιο «Καρέ – καρέ μαθήματα σκίτσου», το πρώτο από τα τρία βιβλία – εγχειρίδια της σειράς που κυκλοφορούν μέχρι σήμερα, τα πρώτα από Έλληνα σκιτσογράφο. Η νέα προσπάθεια του σκιτσογράφου σκοπό και στόχο έχει, όχι τόσο να μάθουμε να σκιτσάρουμε διαβάζοντας το βιβλίο «Βήμαν – βήμαν μαθέματα για σκεδίασμαν», αλλά κυρίως για να συνεχίσει η ποντιακή διάλεκτος σε θέματα Τέχνης να υπάρχει και να την έχουν οι νεότεροι και οι επόμενες γενιές σε γραπτή μορφή.
Τις επόμενες ημέρες, μέσα στον Μάιο, προγραμματίζονται παρουσιάσεις σε εκδηλώσεις ποντιακών συλλόγων της Θεσσαλονίκης. Τις προηγούμενες ημέρες ο Δημήτρης Νικολαϊδης παρέστη σε εκδήλωση του συλλόγου Ποντίων της Κολωνίας στην Γερμανία και παρουσίασε το βιβλίο – εγχειρίδιο «Βήμαν – βήμαν μαθέματα για σκεδίασμαν», στους δύο ποντιακούς συλλόγους Κολωνίας και Λωντενσάιντ, όπως επίσης και στους μαθητές των ελληνικών γυμνασίων στην Κολωνία και στο Ντόρτμουντ.
«Το Βήμαν – βήμαν μαθέματα για σκεδίασμαν» (Νο1), είναι ένα ελάχιστο ευχαριστώ και μνήμη για όλους αυτούς που έμειναν στον Πόντο…, όπως γράφει στην εισαγωγή των σελίδων ο σκιτσογράφο… «Για τ’ ατείντς που τα στούδα τουν επέμ’ναν σην …Πατρίδαν».
«Σημειώνεται, ότι, σε συνδυασμό τα δύο βιβλία – εγχειρίδια («Καρέ-καρέ μαθήματα σκίτσου» και «Βήμαν-βήμαν μαθέματα για σκεδίασμαν»), μπορούμε να διδαχτούμε κα να μελετήσουμε την ποντιακή διάλεκτο μικροί και μεγάλοι συνδυαστικά και ταυτόχρονα να σκιτσάρουμε, δηλαδή και να μάθουμε, γιά να μην χαθεί η ποντιακή διάλεκτος», τονίζεται σε σχετικό ενημερωτικό δελτίο.
Το βιβλίο – εγχειρίδιο είναι των εκδόσεων «Raster one» – Δημήτρης Τσάτσης, η γωνία Χλόης 9 και Γιαννιτσών, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 548285 και η επιμέλεια των κειμένων έγινε από την δασκάλα ποντιακής διαλέκτου Αλκμήνη Θεοδωρίδου.

Περισσότερα

Σωματείο εργαζομένων νοσοκομείου Κιλκίς: «Εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με τρεις θανάτους»

Το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου Κιλκίς καταγγέλλει εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με […]

Δείτε ακόμα

ΚΑΒΑΛΑ 1934 – ΝΕΕΣ ΚΑΒΑΛΕΣ 2024… 90 ΧΡΟΝΙΑ

Συμπληρώνονται φέτος ενενήντα (90) χρόνια, από τη γεωργική αποκατάσταση διακοσίων οικογενειών ανέργων καπνεργατών Καβαλιωτών στο δήμο Παιονίας στη περιοχή Πολυκάστρου (Νέες Καβάλες), […]