Κοινωνία

Κατασκευή ποντιακής φορεσιάς στους «Αργοναύτες»

Τα τελευταία χρόνια η ένωση Ποντίων νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» πραγματοποιεί μία σειρά μαθημάτων στα παιδικά χορευτικά της τμήματα της, με θέμα τη παραδοσιακή ποντιακή ενδυμασία.

Απώτερος σκοπός των μαθημάτων αυτών είναι η νέα γενιά να αποκτήσει γνώσεις σχετικά με την ενδυμασία του Πόντου και τις διαφοροποιήσεις που συναντάμε σε όλες τις περιοχές και να καλλιεργήσει το σεβασμό απέναντι στο ένδυμα που φορούν και τα ίδια, αλλά και στο λαογραφικό υπόβαθρο που εκφέρει η παραδοσιακή ποντιακή ενδυμασία» τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση.
ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ ΦΟΡΕΣΙΑ2
Τα μαθήματα αυτά διεκπεραιώθηκαν από τις χοροδιδασκάλισσες και την υπεύθυνη ιματισμού του συλλόγου, ακολουθώντας την ομαδοσυνεργατική μορφή διδασκαλίας, ως παιδαγωγικό πρότυπο.

Πέρυσι πραγματοποιήθηκε η βιωματική δραστηριότητα «Ζωγραφίζοντας την φορεσιά μου» και φέτος τα παιδιά ανέπτυξαν την δραστηριότητα «Κατασκευάζοντας τη φορεσιά μου». Αρχικώς, τα παιδιά κατασκεύασαν τη δική τους πάνινη κούκλα, μαθαίνοντας παράλληλα για το παιδικό παιχνίδι στο Πόντο και έπειτα κατασκεύασαν αντίγραφο ποντιακής φορεσιάς για να ντύσουν τη κούκλα τους.
ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ ΦΟΡΕΣΙΑ
Ο βιωματικός χαρακτήρας των δράσεων αυτών κεντρίζει το ενδιαφέρον των παιδιών, τα παροτρύνει να ασχοληθούν, δημιουργεί αμεσότητα με το αντικείμενο και καλλιεργεί την συνεργασία και τη συλλογικότητα, αναδεικνύοντας το πραγματικό τον πραγματικό ρόλο των πολιτιστικών φορέων.

Η δραστηριότητα «Κατασκευάζοντας τη φορεσιά μου» έγινε υπό την καθοδήγηση της Λένας και της Ελπίδας Καλαμαρινού. Επίσης, στη δραστηριότητα αυτή συνέβαλαν η Ζωή Φωτιάδου, πρώην υπεύθυνη ιματισμού και τα μέλη των χορευτικών τμημάτων Χριστίνα Αγόρου και Αντιγόνη Κοτσαπουικίδου.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

ΚΑΒΑΛΑ 1934 – ΝΕΕΣ ΚΑΒΑΛΕΣ 2024… 90 ΧΡΟΝΙΑ

Συμπληρώνονται φέτος ενενήντα (90) χρόνια, από τη γεωργική αποκατάσταση διακοσίων οικογενειών ανέργων καπνεργατών Καβαλιωτών στο δήμο Παιονίας στη περιοχή Πολυκάστρου (Νέες Καβάλες), […]

Σωματείο εργαζομένων νοσοκομείου Κιλκίς: «Εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με τρεις θανάτους»

Το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου Κιλκίς καταγγέλλει εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με […]