Πολιτισμός

Η «Μαρία Πενταγιώτισσα» «ανεβάζεται» σήμερα στο Κιλκίς

Το θρυλικό θεατρικό έργο του Μποστ (Μέντη Μποσταντζόγλου) «Μαρία Πενταγιώτισσα» θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν από ένα εκλεκτό θίασο οι Κιλκισιώτες θεατρόφιλοι.

Η παράσταση θα δοθεί την Παρασκευή 30.8.19, στο θέατρο λόφου Αγίου Γεωργίου, με ώρα έναρξης 9 το βράδυ.

Οι συντελεστές

Τον ρόλο της Πενταγιώτισσας ερμηνεύει ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, ενώ τον θίασο στελεχώνουν οι Βίκυ Σταυροπούλου, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Αργύρης Αγγέλου, Μελετης Ηλίας και Χάρης Γρηγορόπουλος.

Σκηνοθετεί ο Μάριος Καρατζογιάννης, ενώ την επιμέλεια έχουν οι Βάνα Γιαννούλα (ενδυμασίες), Γιάννη Αρβανίτης (σκηνικά) και Θύμιος Παπαδόουλος (μουσική).

Η γενική είσοδος είναι 15 ευρώ, ενώ τα φοιτητικά και μαθητικά εισιτήρια και τα εισιτήρια θεατρών άνω των 65 ετών και ανέργων (με κάρτα) 12 ευρώ.

Περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων διατίθεται από τα βιβλιοπωλεία Ηλιάδη και Σύμμετρο προς 12 ευρώ.

Το έργο

Το 1982 ο Μποστ έγραψε την «Μαρία Πενταγιώτισσα», ένα από πιο αστεία έργα του νεοελληνικού ρεπερτορίου, ακολουθώντας τον προσφιλή του 15σύλλαβο.

Μια παρωδία ηθών εμπνευσμένη από γνωστά παραδοσιακά τραγούδια.

Η Μαρία Πενταγιώτισσα, πραγματικό πρόσωπο από τους Πενταγιούς Φωκίδας, υπήρξε το
αντικείμενο του πόθου για πολλούς επίδοξους εραστές, που δημιουργούσαν συχνά επεισόδια, ενώ δείχνει να ήταν από τις πρώτες φεμινίστριες.

Μέσω της ιστορίας της θρυλικής Μαρίας, ο Μποστ σαρκάζει τους θεσμούς αμφιβάλλοντας για αυτούς.

Με μια ομάδα εξαιρετικών ηθοποιών παρουσιάζεται μια παράσταση που με άφθονο γέλιο, μουσική που βασίζεται στην παράδοση και σκηνικά και κοστούμια που ανατρέχουν στον Τσαρούχη και στον Μόραλη, θα χαρίσει στο κοινό “ψυχαγωγία” με την πραγματική έννοια του όρου!

Ο Χρύσανθος Μέντης Μποσταντζόγλου, σκιτσογράφος, γελοιογράφος, ζωγράφος, θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός, αρθρογράφος – δημιούργησε ένα μοναδικό έργο που τα έχει όλα: Χιούμορ, πολιτικό στοχασμό και αγάπη για τους ανθρώπους.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα