Πολιτική

Ιωάννης Μανιάτης: «Επενδύσεις χωρίς φορολογική και ασφαλιστική πολιτική δεν γίνονται»

Του Σωτήρη Κασιμμάτη

Του Σωτήρη Κασιμμάτη

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19.2.16, στην αίθουσα «Βασίλειος Σεργιαννίδης» του ΕΒΕ Κιλκίς η εκδήλωση της νομαρχιακής επιτροπής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ, εν όψει του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο βουλευτής της Αργολίδας και πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης, ενώ αντικείμενο της εκδήλωσης υπήρξε η εκ μέρους όλων των εντασσομένων στον χώρο της Κεντροαριστεράς διατύπωση προτάσεων σύνθεσης ενιαίου φορέα ο οποίος θα αντιμετωπίσει καίρια ζητήματα της ελληνικής πραγματικότητας.
Ο κ. Μανιάτης τόνισε, ότι η εποχή, που ο πολιτικός άρθρωνε μονόλογο, πέρασε και ότι η κοινωνία απαιτεί απαντήσεις σε ερωτήματα που θέτει.

Ο ίδιος έθιξε τα ζητήματα της εκδήλωσης με την μορφή ερωτήσεων: « Πού βρίσκεται η χώρα και ποιές οι προοπτικές; Που οδεύει η παράταξη; Μπορούμε να αρχίσουμε να συζητούμε μερικά συγκεκριμένα πράγματα;».
Ο κ. Μανιάτης, απαντώντας στο πρώτο ερώτημα, δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να ασκήσει καμμία κριτική στους κυβερνόντες ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Εστίασε στο ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμΜία συναίσθηση των εθνικών προτεραιοτήτων και αναγκών. «Προσπαθούν να στήσουν καθεστώς απολυταρχικό, ολοκληρωτικό» τόνισε, όπως και ότι καταπατούνται βασικές αρχές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τρόπων, με τους οποίους λειτουργούν οι κοινωνίες.

ΜΑΝΙΑΤΗΣΑναφορικά με την παράταξη παραδέχεται ότι ένα μέρος της ευθύνης για τα προβλήματα της χώρας ανήκει και σε αυτήν. «Έχουμε έναν κατακερματισμένο χώρο», δήλωσε. «Σήμερα, η Δημοκρατική Συμπαράταξη βρίσκεται σε μία προσπάθεια να μιλήσει με τους πολίτες, να προσλάβει από αυτούς τα μηνύματα που θέλουν να στείλουν και να τα μετασχηματίσουν σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο της χώρας σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τον λαό.

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος της ομιλίας του κ. Μανιάτη αφορούσε στις ιδιωτικές επενδύσεις. «Κανένας δεν εμπιστεύεται να επενδύσει τα λεφτά του σε μια κυβέρνηση αλλοπρόσαλλη, που δεν έχει ούτε φορολογική ούτε ασφαλιστική πολιτική», τόνισε.

«Ως Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουμε καταθέσει μία πρόταση, που αναφέρει ότι η χώρα με συγκεκριμένα φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα μπορεί να απευθυνθεί σε περίπου 150.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να ζητηθεί από τους επενδυτές να δημιουργήσουν μία θέση εργασίας ο καθένας. Όλο αυτό το σκεπτικό θα αναπτυχθεί στο μέλλον καλύτερα στην προγραμματική συνδιάσκεψη της παράταξης.

Τέλος, έγινε αναφορά στην σπουδαιότητα του ελληνικού πετρελαίου και ότι τα έσοδα της αξιοποίησης αυτού, μέσω του ταμείου αλληλεγγύης γενεών, θα πρέπει να πάνε μόνο στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. «Αυτά τα λεφτά είναι των επόμενων γενεών τα οποία κανείς δεν έχει δικαίωμα να πειράξει», υπογράμμισε.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρώην υπουργού, Γιάννη Μανιάτη, στο νομό Κιλκίς, την περασμένη Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, κλιμάκιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποτελούμενο από τον βουλευτή Αργολίδας, τον γραμματέα της ΝΕ ΠΑ.ΣΟ.Κ Σταμάτη Παπουλίδη και το μέλος της ΚΕ ΠΑΣΟΚ Γιώργο Φραγγίδη, πραγματοποίησε συναντήσεις με τον αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Βεργίδη, τον δήμαρχο Κιλκίς Δημήτριο Σισμανίδη, τον δήμαρχο Παιονίας Χρήστο Γκουντενούδη και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κιλκίς Παύλο Τονικίδη.

Ο κ. Βεργίδης, παρουσία και των περιφερειακών συμβούλων Μιχαηλίας Καραμισάκη και Παύλου Θωμαΐδη, παρέδωσε υπόμνημα σχετικά με τα θέματα μείζονος προτεραιότητας για το νομό Κιλκίς, όπως αυτό της σύνδεσης του Κιλκίς με τη Θεσσαλονίκη μέσω προαστιακού σιδηροδρόμου, της αναβάθμισης της Ε.Ο. Κιλκίς-Θεσσαλονίκης και της σύνδεσης του νομού με το δίκτυο φυσικού αερίου, που ήδη υπάρχει στη ΒΙ.ΠΕ.

Στη συνάντηση με τον κ. Σισμανίδη, παρουσία της αντιδημάρχου Λένας Αναστασιάδου και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννη Τσογγίδη, έγινε εκτενή αναφορά στις αρμοδιότητες που μεταφέρει η κεντρική διοίκηση στους δήμους ενώ παράλληλα δεν προβλέπει την μεταφορά ανάλογων πόρων.

Στη συνάντηση στο Δημαρχείο Παιονίας με τον κ. Γκουντενούδη έγινε παρόντων των αντιδημάρχων Σούλας Παπαδοπούλου, Λάζαρου Ευθυμιάδης και Κώστα Μεμετζή, του προέδρου του Δημοτικ. Συμβουλίου Γιάννη Παπαδόπουλου, του προέδρου των παιδικών σταθμών Αιμίλιου Δεβετζόπουλου, του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Β΄Θεσσαλονίκης Γιώργου Αρβανιτίδη και του Δ/ντη του Κέντρου Υγείας Πολυκάστρου Γιώργου Περπερίδη.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο καυτό ζήτημα των προσφυγικών μετακινήσεων εντός και εκτός των ορίων του Δήμου Παιονίας. Ο κ. Γκουντενούδης παρουσίασε πλήρως την εικόνα που υπάρχει έως σήμερα και επισήμανε ότι το πρόβλημα αν κλείσουν τα σύνορα οριστικά, θα έχει διαστάσεις τεράστιες και ίσως μη ελεγχόμενες.

Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από όλους, πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα άμεσα από την κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα. Επίσης απορία όλων είναι ότι δεν συστάθηκε έως και σήμερα ένα κεντρικό συντονιστικό όργανο για το συγκεκριμένο ζήτημα που θα δίνει λύσεις και κατευθύνσεις.

Από την πλευράς της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Γιάννης Μανιάτης δήλωσε ότι «το μεταναστευτικό-προσφυγικό θέμα είναι ένα Εθνικό ζήτημα με διεθνείς διαστάσεις και κάθε περίπτωση η στήριξη μας για την αντιμετώπιση του θα είναι αμέριστη».

Τέλος, στη συνάντηση με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κιλκίς Παύλο Τονικίδη παραβρέθηκαν και τα μέλη του ΔΣ, Σάκης Τριανταφυλλίδης και Ευθύμης Παπαδόπουλος. Από την πλευρά του πρόεδρου παρουσιάστηκε η εικόνα των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών στις δύσκολες συνθήκες που περνά η χώρα και ταυτόχρονα τα αιτήματα του κόσμου των επιχειρήσεων.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

«Ξεσήκωσε»

Χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου Κρητών «Το Αρκάδι» ήταν αυτό, που, πρώτο μεταξύ πολλών, «άνοιξε» τον «κύκλο» των πολιτιστικών-ψυχαγωγικών εκδηλώσεων της […]

«Φέτος είναι… η ώρα της»

«Ρεύμα», και μάλιστα ισχυρό, η Νατάσα Σωτηριάδου είχε και στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές. Η διαφορά με τις φετινές έγκειται στο […]