Πολιτισμός

«Μαγικό» ξεκίνημα «μαγικού ταξιδιού»

Με γλυκιά προσμονή και ενθουσιώδη διάθεση να ζήσουν το παιδικό τους όνειρο, οι πιστοί μικροί και μεγάλοι φίλοι του κουκλοθεάτρου και της παντομίμας προσήλθαν την Κυριακή στο συνεδριακό κέντρο Κιλκίς στην δική τους λαμπρή γιορτή, στο 17ο διεθνές φεστιβάλ κουκλοθεάτρου και παντομίμας Κιλκίς!
Οι προβολείς άναψαν, μια δροσερή πνοή ζωής διαπέρασε τις κούκλες και υπό τους αρμονικούς ήχους του πιάνου το πολυπληθές κοινό βυθίστηκε στα ”Όνειρα της άμμου” , μιας έξυπνης και τρυφερής παράστασης από το νεοσύστατο ισπανικό θίασο «Υτουκεπίντας», όπου οι συντελεστές της, με υλικό μια χούφτα άμμου έπλασαν ρομαντικές ιστορίες και με μοναδική εφευρετικότητα «ταξίδεψαν» τους θεατές σε όλες τις γωνιές του κόσμου.

Τα εγκαίνια του 17ου διεθνούς φεστιβάλ κουκλοθεάτρου και παντομίμας κήρυξε ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Σισμανίδης ο οποίος καλωσόρισε τους πολίτες στη μεγάλη παιδική γιορτή που ”ξετυλίγει το μίτο της φαντασίας και της δημιουργικότητας και σκορπά χρώμα, ζωντάνια και αισιοδοξία στην πόλη του Κιλκίς». «Αυτή η πολιτιστική ζύμωση», επισήμανε ”συνυφασμένη με την καλλιτεχνική έκφραση και την ποιότητα των παραστάσεων, υπογραμμίζει πιο έντονα τον πρωτοποριακό ρόλο του φεστιβάλ στη διαπολιτισμικότητα, με άξονες τον πολιτισμό και την εκπαίδευση”.

Ο κ. Σισμανίδης κατέστησε επίσης σαφές, αναφερόμενος στην προοπτική του διεθνούς φεστιβάλ κουκλοθεάτρου και παντομίμας καθώς φέτος ολοκληρώνεται ο κύκλος χρηματοδότησής του από το Ε.Σ.Π.Α, ότι αποτελεί πολιτική επιλογή της δημοτικής αρχής Κιλκίς η διατήρησή του. Ανέφερε μάλιστα ότι πριν από λίγες ημέρες είχε συνάντηση για το θέμα αυτό με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα ο οποίος τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της συνέχισης του διεθνούς φεστιβάλ και δεσμεύθηκε επισήμως για την στήριξη και ένταξή του στο νέο Ε.Σ.Π.Α. – Σ.Ε.Σ, υπό την προϋπόθεση της διάθεσης πιστώσεων για τον Πολιτισμό. Ο δήμαρχος Κιλκίς παρουσίασε και ως εναλλακτική δυνατότητα σε περίπτωση που παρουσιαστούν χρονικές καθυστερήσεις στο εν λόγω πρόγραμμα τη συνέχιση του διεθνούς φεστιβάλ κουκλοθεάτρου και παντομίμας από ίδιους πόρους του δήμου.

Την έναρξη του 17ου φεστιβάλ χαιρέτισαν ο βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Γεωργαντάς ο οποίος μίλησε ένθερμα για την δυναμική που έχει δημιουργήσει ο δήμος Κιλκίς και οι πολίτες του ώστε να έχουν όλοι δικαίωμα στο όνειρο και να ταξιδεύουν στα παιδικά τους χρόνια, ο αντιδήμαρχος κοινωνικής πρόνοιας, πολιτισμού, δόμησης και διαφάνειας Δημήτρης Τσαντάκης ο οποίος σημείωσε ότι οι παραστάσεις κουκλοθεάτρου και παντομίμας ενώνουν με μια εσωτερική μυστική κλωστή τις παραδόσεις των λαών πλουτίζοντας το πολιτιστικό απόθεμα του τόπου μας το οποίο ενδυναμώνεται και από τη δημιουργική εμπλοκή των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων και φορέων στο διεθνές Φεστιβάλ και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Χουάν-Χοσέ (Χουάνχο) Κορράλες. Τηλεγραφικό χαιρετισμό απέστειλε ο σύμβουλος της ισπανικής πρεσβείας, αρμόδιος για πολιτιστικά θέματα Χουάν Σαενθ Ντε Ερέδια.

Η απάντηση Α.Τζιτζικώστα-Δ.Σισμανίδη
Επίσκεψη στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα πραγματοποίησε την Τρίτη 12.5.15 ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Σισμανίδης και είχαν συνεργασία για το ζήτημα του διεθνούς φεστιβάλ κουκλοθεάτρου και παντομίμας Κιλκίς.
Ο δήμαρχος Κιλκίς ενεχείρισε στον κ. Τζιτζικώστα φάκελλο με ολοκληρωμένη πρόταση για τη συνέχιση του διεθνούς φεστιβάλ κουκλοθεάτρου και παντομίμας Κιλκίς και ζήτησε την υποστηρικτική του συνδρομή για την ένταξη του φεστιβάλ στο νέο Ε.Σ.Π.Α. – Σ.Ε.Σ.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε ότι ο θεσμός του διεθνούς φεστιβάλ είναι ιδιαίτερα επιτυχή και δεσμεύθηκε για την υποστήριξη και ένταξή του στο νέο Ε.Σ.Π.Α. – Σ.Ε.Σ εφ’ όσον διατεθούν από το εν λόγω πρόγραμμα πιστώσεις για τον πολιτισμό.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας , όπως σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας εκφράζει την πολιτική βούληση της στήριξης και απρόσκοπτης συνέχειας του διεθνούς φεστιβάλ κουκλοθεάτρου και παντομίμας Κιλκίς.
Παρόντες στην συνάντηση του δημάρχου Κιλκίς με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, θεματικός αντιπεριφερειάρχης για θέματα τουρισμού της περιφέρειας Γιάννης Γιώργος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του διεθνούς φεστιβάλ κουκλοθεάτρου και παντομίμας Κιλκίς Χουάν-Χοσέ (Χουάνχο) Κορράλες, ο πολιτευτής Κιλκίς Αναστάσιος (Σούλης) Καζαντζίδης και ο ειδικός συνεργάτης του δήμου Κιλκίς Γρηγόρης Κυριακού.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Σωματείο εργαζομένων νοσοκομείου Κιλκίς: «Εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με τρεις θανάτους»

Το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου Κιλκίς καταγγέλλει εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με […]