Με την «λογική» κάποιων, δεν θα είχε γίνει ποτέ η Επανάσταση του ’21!
«Μονάχα η πραγματικότητα μπορεί να μας μάθει πώς την πραγματικότητα να αλλάξουμε»
(Μπρέχτ)
Κάποτε ένας εύπορος άνδρας από το Χωρύγι, σε διάλογο που είχε μ’ έναν συγχωριανό του φτωχό, τού λέει με θυμό: -Εγώ ξερτς ποίος είμαι; “Σκοτώνω” σε και πληρώνω σε. Και ο φτωχός του απαντά παλικαρίσια: Εγώ ξερτς ποίος είμαι; -Εγώ “σκοτώνω” σε και ‘κι πληρώνω σε. Έτσι, ευθύς εξαρχής έθεσε ο οικονομικά ανίσχυρος τις δικές του «κόκκινες γραμμές», σ’ αντίθεση με την ελληνική κυβέρνηση, που δεν τολμά να ξεστομίσει ένα «όχι» στη Μέρκελ!
Μία από τις θεωρίες της ευκλείδειας γεωμετρίας και της αριστοτελικής επαγωγικής μεθοδολογίας, λέει: «Τα προς τρίτον τινί ίσα και αλλήλοις ίσα». (Τα προς τρίτον ίσα είναι και μεταξύ τους ίσα). Αν, δηλαδή, δύο γωνίες, η Α και η Β, ξεχωριστά η καθεμιά μεταξύ τους, είναι ίση με μια τρίτη γωνία Γ, τότε και οι γωνίες Α και Β είναι ίσες μεταξύ τους.
Αν δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, ξεχωριστά το καθένα μεταξύ τους, έχουν την ίδια άποψη σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ – που θα δημεύσει σε λίγα χρόνια την ακίνητη περιουσία του Έλληνα -, τότε τα κόμματα αυτά στη συγκεκριμένη πολιτική, είναι επαγωγικά τα ίδια .
Η πολιτική, όπως και η ζωή, κρίνεται από την πράξη κι όχι το λόγο. Η ουσία εν προκειμένω είναι μία: Ότι το προσωρινό χαράτσι, που επέβαλε ο Βενιζέλος στην ακίνητη περιουσία και το πληρώναμε στη ΔΕΗ, το μονιμοποίησε τώρα ο Σαμαράς με το νόμο ΕΝΦΙΑ, που ψήφισαν τα δύο κόμματά τους μαζί. Άλλαξαν, μάλιστα, στην ψηφοφορία όσους από τους βουλευτές τους αντέδρασαν, για να περάσει ο νόμος!
Δεν είναι δυνατόν ένα μαντρί από πλιθιά, εξήντα και πλέον χρόνων στο Χωρύγι, να έχει την ίδια φορολογική αξία, όσο μια πολυκατοικία στην πολιτεία! Ήδη στις 30 Σεπτεμβρίου πρέπει να πληρωθεί η πρώτη από τις έξι δόσεις του ΕΝΦΙΑ και κανείς δεν γνωρίζει το τελικό ποσό που θα πληρώσει! Ούτε καν οι ίδιοι βουλευτές που ψήφισαν. Αυτή, λοιπόν, είναι η ποιότητα του κράτους που έχουμε!
Ας υποθέσουμε ότι γινόταν ένα θαύμα κι ανασταινόταν ο Ανδρέας Παπανδρέου και μάθαινε ότι το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα που ίδρυσε, κυβερνά τη χώρα μαζί με τη Δεξιά. Αντάμα με τον Άδωνη και το Βορίδη! Θα γλίτωσε ή όχι το έμφραγμα;
Διότι, αν η αριστερά, αν ο Σύριζα εκτοξεύτηκε από το 4% στο 34% κι αν το ΠΑΣΟΚ από το 44% έπεσε στο 4%, το ερώτημα που τίθεται είναι: -Πού πήγε το «υπόλοιπο» ΠΑΣΟΚ; Και, κυρίως, ποιο από τα δύο ΠΑΣΟΚ, το κυβερνητικό ή το αντιπολιτευτικό, είναι το σοσιαλιστικό; Είναι αυτό που πήγε στην αριστερά ή αυτό που κυβερνά με τη δεξιά; Είναι άλλο η φυγή του ασώτου υιού από το σπίτι του κι άλλο η καταφυγή ενός και πλέον εκατομμυρίου ανθρώπων σε άλλο χώρο! Άλλωστε, και το ΠΑΣΟΚ όταν ιδρύθηκε, οι ψηφοφόροι του από κάπου ήρθαν.
Η πολιτική κατρακύλα στη χώρα, που γέννησε τη δημοκρατία, έφθασε στο έσχατο σημείο, ώστε να ανταλλάσσει χειραψίες με τους ναζιστές υπουργούς στην Ουκρανία! Να μποϋκοτάρει τη Ρωσία και να προκαλεί τεράστια ζημιά στα αγροτικά μας προϊόντα!
Ακούω κάποιους διακαώς να υποστηρίζουν την άποψη, ότι στην πολιτική τις «κόκκινες γραμμές» τις ορίζουν οι ισχυροί. «Φανταστείτε δηλαδή, αν στα χρόνια της σκλαβιάς, στα χρόνια της πανίσχυρης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, επικρατούσε η ίδια αντίληψη! Θα γινόταν ή όχι η Επανάσταση του -21; Θα εναντιώνονταν ή όχι οι ανίσχυροι στους ισχυρούς; Θα νικούσαν ή όχι οι άοπλοι τους οπλισμένους; Ευτυχώς, που δεν μιλούσαν τότε για «κόκκινες γραμμές», γιατί αλλιώς ελευθερία δεν θα βλέπαμε.
Η ιδεολογικά ετερόκλητη «συμμαχία» που κυβερνά τη χώρα, δεν ξεπερνά το 25%, γεγονός που προσκρούει στη θεμελιώδη αρχή της Δημοκρατίας, που είναι η πλειοψηφία!
Ας θυμηθούμε κλείνοντας τι λέει Μπρεχτ: «Χρειάζονται πολλά τον κόσμο για να αλλάξεις: Οργή και επιμονή. Γνώση και αγανάκτηση. Γρήγορη απόφαση, στόχαση βαθιά. Ψυχρή υπομονή, κι ατέλειωτη καρτερία. Κατανόηση της λεπτομέρειας και κατανόηση του συνόλου. Μονάχα η πραγματικότητα μπορεί να μας μάθει πώς την πραγματικότητα να αλλάξουμε».