Αγροτικά

Λιγότερα στρέμματα γιά νέες αμπελοκαλλιέργειες στο νομό Κιλκίς

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Με «αντίστροφο» ιδεολογικό πρόσημο κινήθηκε η φετινή διαδικασία γιά τις νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, που έδωσε χώρο στους μεγάλους αμπελουργούς.

Από την «µιζέρια» της προηγούµενης τριετίας στην «άλλη όχθη» πέρασε το σύστηµα αδειοδότησης γιά αµπελοφυτεύσεις µε οινοποιήσιµες ποικιλίες, πάνω στην βάση της απόφασης που υπέγραψε ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης Μάκης Βορίδης τον περασµένο Απρίλιο.

Ο καθορισµός των βάσεων, βάσει των οποίων βγαίνουν οι εγκρίσεις, δικαιώνει και στην πράξη τους φόβους των µικρότερων αµπελοκαλλιεργητών, ότι αυτήν την φορά ο τρόπος µοριοδότησης αφήνει χώρο µόνο για τους πολύ µεγάλους. Το κρίσιµο µέγεθος των 50 στρεµµάτων, που έδινε συντελεστή βαρύτητας 0,35 στο σύστηµα µοριοδότησης ήταν αυτό που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις σχετικές εγκρίσεις.

Γιά την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους παραγωγούς των οποίων τα αγροτεµάχια συγκέντρωσαν βαθµολογία από 6 έως και 5,5 για όλη την αποδεκτή έκταση και για τα αγροτεµάχια που συγκέντρωσαν βαθµολογία 5 χορηγούνται σε ποσοστό 16% της αποδεκτής έκτασης

Με βάση τα παραπάνω, στην περιφερειακή ενότητα του Κιλκίς χορηγούνται άδειες φύτευσης μόνον γιά την δεύτερη περίπτωση σε έξι παραγωγούς γιά 83 περίπου στρέμματα.

Μία έκταση σαφώς μικρότερη από ότι είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια κατά 50-100% , με ορατό επίσης τον διαχρονικό κίνδυνο να χαθούν σε εθνικό επίπεδο κάποια ποσοστά νέων αμπελιών, καθώς ωρισμένες φορές δεν υλοποιούνται οι αιτήσεις από μικροκαλλιεργητές ,σε αντίθεση βεβαίως με ότι συμβαίνει στους μεγαλύτερους οι οποίοι κατά τεκμήριο τις υλοποιούν στο σύνολο τους.

Κάτι, που σε ένα βαθμό εξηγεί και την στόχευση των εφετινών κριτηρίων, τα οποία όπως υποστηρίζουν στελέχη της τοπικής ΔΑΟΚ θα μπορούσαν να είναι χρηστικότερα εάν προέβλεπαν την διανομή των εγκρίσεων από πλευράς των περιφερειακών οργάνων και όχι από κεντρικής πλευράς όπως συμβαίνει στην χώρα μας.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα