Πολιτισμός

Η ταυτότητα, πορεία και ζωή του Γερακαριού σε λεύκωμα του πολιτιστικού συλλόγου του

Η ιστορική ταυτότητα και πορεία του Γερακαριού και η ζωή του από την εποχή της εγκατάστασης των πρώτων κατοίκων του έως σήμερα συνθέτουν το περιεχόμενο λευκώματος των εκδόσεων του «Μαχητή», το οποίο εκδόθηκε με πρωτοβουλία του πολιτιστικού προοδευτικού συλλόγου του χωριού.

Με περιεκτικά κατατοπιστικά κείμενα-αναφορές και πλούσιο φωτογραφικό υλικό του αείμνηστου Στάθη Κοκίδη, αξιοποιημένο κατά τον καλύτερο τρόπο από την εξαίρετο Γερακαριώτισσα φιλόλογο Παρέσα Κοτσαλίδου, το λεύκωμα θα μπορούσε να παραμοιασθεί με «όχημα» που ταξιδεύει στον χρόνο, μεταφέροντας τους «επιβάτες»-αναγνώστες στο όλους τους σταθμούς, που έχουν να κάνουν με τα γνωρίσματα του Γερακαριού και τα σημεία αναφοράς σ΄αυτό και τους κατοίκους του της κάθε εποχής.

Υπάρχει και άλλη μία παρομοίωση, που ταιριάζει σ΄αυτό το λεύκωμα, με τον τίτλο… «Λεύκωμα-Πολιτιστικός προοδευτικός σύλλογος Γερακαριού Κιλκίς:

Είναι μία «δεξαμενή» πληροφοριών και γνώσεων για τον κάθε αναγνώστη του παρόντος και του μέλλοντος από την στιγμή που για οποιονδήποτε λόγο εκφράσει την επιθυμία να ενημερωθεί ενδελεχώς και με εγκυρότητα για ο,τιδήποτε σχετίζεται με το συγκεκριμένο χωριό του νομού Κιλκίς.

Ειδικότερα, στις 152 σελίδες της έκδοσης ο αναγνώστης αποκτά ή εμπλουτίζει γνώση για την καταγωγή των κατοίκων, την ιστορική πορεία του χωριού από την έλευση των πρώτων προσφύγων σ΄αυτό έως σήμερα, με παράλληλες παραπομπές στα σημαντικά γεγονότα της κάθε εποχής σε κεντρικό επίπεδο, τις κατοικίες του χωριού με συγκριτικό φωτογραφικό υλικό και διαφωτιστικές επεξηγήσεις, τους χώρους και τα μέσα των διαφόρων ασχολιών, τους εξοπλισμούς σπιτιών, αποθηκών και λοιπών εγκαταστάσεων, την σχολική ζωή, την πολιτιστική δραστηριότητα.

Ακόμη, τα συνταρακτικά γεγονότα της φοβερής δεκαετίας του ΄40 (πόλεμος, κατοχή, αντίσταση, εμφύλια σύγκρουση, με αποκορύφωμα τον απαγχονισμό τριών παλληκαριών του Γερακαριού στο Κιλκίς από τους Γερμανούς κατακτητές), τις επιπτώσεις αυτής της δεκαετίας στην μεταπολεμική περίοδο. Τέλος την καθημερινότητα από το τότε έως το σήμερα, τις εδεσματικές παραδόσεις και τα εκτός Γερακαριού δρώμενα με πρωταγωνιστές Γερακαριώτες.

Όλα αυτά με ένα εύληπτο και γλαφυρό έγγραφο λόγο, ο οποίος καθιστά από πάσης πλευράς ευχάριστο αυτό το «ταξίδι» στην μνήμη και την γνώση γύρω από την πορεία και ζωή ενός τόπου, που θα μπορούσε να είναι η πορεία και ζωή… κάθε τόπου.

Εν κατακλείδι, στην περίπτωση του «Λευκώματος» του πολιτιστικού προοδευτικού συλλόγου Γερακαριού, δεν έχουμε να κάνουμε με μιάν απλή συγγραφική δραστηριότητα, καθώς πρόκειται για κατάθεση ψυχής ανθρώπων, που έχουν ταχθεί στο πλευρό εκείνων που δεν υποστέλλουν ποτέ την «σημαία» του διαρκούς αγώνα για την διατήρηση της μνήμης και στήριξης της γνώσης.

Και υπ’ αυτό ακριβώς το πρίσμα είναι άξιοι του δημοσίου επαίνου οι συντελεστές αυτής της έκδοσης, που στελεχώνουν τον πολιτιστικό προοδευτικό σύλλογο Γερακαριού, για το όλο εγχείρημα, το οποίο ενθαρρύνει και άλλους φορείς να ακολουθήσουν τον ίδιο «δρόμο» για το ίδιο θέμα.

Την γραφιστική επιμέλεια της έκδοσης είχε η Χρυσούλα Ορφανίδου.

Περισσότερα

Στα ‘’Ελευθέρια’’ του δήμου Κιλκίς μεταφέρεται η έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων ‘’Σήκω ψυχή μου!… Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22″

O δήμος Κιλκίς εγκαινιάζει μια πολύ αξιόλογη συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη […]

Δείτε ακόμα