Πολιτισμός

Λεξικό αρωμανικής γλώσσας των βλαχοφώνων Ελλήνων των Λιβαδίων

Ένα σημαντικό λεξικό της αρωμανικής γλώσσας που είναι και η γλώσσα των βλαχοφώνων Ελλήνων των Λιβαδίων εξέδωσε ιδία συγγραφή και δαπάνη η εκ Μεγάλων Λιβαδίων καταγομένη Κυριακή (Κούλα) Λέντζιου-Τρίκου.
Στις περίπου χίλιες σελίδες του εμπεριέχει πρωτογενές υλικό με λέξεις που έχουν εκλείψει από το βλάχικο λεξιλόγιο. Πρόκειται για μια προσπάθεια διάσωσης του γλωσσικού θησαυρού, που έχει τις ρίζες του στα βάθη των προηγούμενων αιώνων, με αυστηρή καταγραφή του λεξιλογικού πλούτου, που χάνεται. Δίνεται η δυνατότητα κατανόησης των μηχανισμών της γλώσσας και η επικοινωνιακή διάστασή της με μορφολογικές και πραγματολογικές πληροφορίες.
Πλούσιο σε υλικό και πρωτότυπο στη δομή του, ξεπερνά την απλή παράθεση λέξεων με την σημασία γραμμένη δίπλα τους και λειτουργεί ως οδηγός εκμάθησης της γλώσσας με απλά παραδείγματα και ευκολοδιάβαστο οδηγό προφοράς της γλώσσας σε ελληνικό και λατινικό αλφάβητο.
Ένα λεξικό, που μπορούν, όσοι δε γνωρίζουν βλάχικα να τα μάθουν, όσοι τα ξέχασαν να τα ξαναθυμηθούν, ενώ όσοι τα μιλούν θα συγκινηθούν.
Προλογίζουν οι Ι.Ν. Καζάζης, καθηγητής κλασικής φιλολογίας στο ΑΠΘ και πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, και Σταμάτης Μπέης, ερευνητής του κέντρουε νεοελληνικών διαλέκτων καιι της Ακαδημίας Αθηνών.
Αποτελεί προσωπική έκδοση και διατίθεται στην τιμή των 40 ευρώ.
Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από την συγγραφέα:
(Δαρδανελλίων 32, Κ.Τούμπα, 54454, Θεσσαλονίκη)
τηλ. 2310-900139, κιν. 6976855033
e-mail: [email protected]

Περισσότερα

Στα ‘’Ελευθέρια’’ του δήμου Κιλκίς μεταφέρεται η έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων ‘’Σήκω ψυχή μου!… Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22″

O δήμος Κιλκίς εγκαινιάζει μια πολύ αξιόλογη συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη […]

Δείτε ακόμα

Οι αγάπες… «πληγώνουν»

Πληροφορηθήκαμε από τον πρόεδρο του εργατικοϋπαλληλικού κέντρου Κιλκίς (ΕΚΚ) Τάσο Καπνίδη, ότι η άτυχη εργαζομένη στον δήμου Κιλκίς, η οποία […]