Πολιτική

«Μέτρα ανακούφισης αγροτών – κτηνοτρόφων» ζητά η Ε. Αγαθοπούλου

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων με θέμα «Το τελειωτικό χτύπημα δέχεται ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος του Κιλκίς με τις καταστροφικές πλημμύρες», κατέθεσε χθες στην Βουλή η βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνη-Ελένη Αγαθοπούλου.

Η επίκαιρη ερώτηση πρόκειται να συζητηθεί το πρωί της προσεχούς Πέμπτης 18.12.14, στην ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Στην επίκαιρη ερώτηση αναφέρονται τα εξής:
«Η σφοδρή νεροποντή που έπληξε το νομό Κιλκίς στις 6, 7 και 8 Δεκεμβρίου αναδεικνύει για άλλη μια φορά την τραγική απουσία της πολιτείας και την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων. Ο νομός μας θρηνεί τρία θύματα, αφού και πάλι βρέθηκε αντιμέτωπος με τεράστιες φυσικές καταστροφές. Οι βροχοπτώσεις δημιούργησαν τεράστια προβλήματα σε βασικές υποδομές και των δύο δήμων του νομού και σοβαρότατες ζημιές σε αγρότες και κτηνοτρόφους. Τα νερά κατέστρεψαν περιουσίες και ολόκληρες περιοχές παραμένουν αποκλεισμένες.

Η παραγωγή βάμβακος παραμένει μέσα σε πλημμυρισμένα χωράφια, χωρίς να υπάρχει πιθανότητα συγκομιδής, ενώ δε υπάρχει καμιά δυνατότητα καλλιέργειας (όργωμα, σπορά) σε αγροτεμάχια με άλλες παραγωγές(π.χ. σιτηρά). Κρίνεται απαραίτητη η άμεση καταγραφή των ζημιών από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ, προκειμένου να αποδοθεί το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής.

Η νεροποντή και οι καταστροφές που προκάλεσε, είναι το τελειωτικό χτύπημα στον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο της περιοχής, ο οποίος μόνος και απροστάτευτος καλείται να αντιμετωπίσει τη θεομηνία, την ίδια στιγμή που μόνος του παλεύει με τις ζωονόσους, το τεράστιο κόστος παραγωγής, την έλλειψη ρευστότητας, τη βάναυση φορολόγηση, τον άδικο ΕΝΦΙΑ ακόμα και στους στάβλους του, την παρακράτηση του Φ.Π.Α. που έπρεπε να του επιστραφεί, την υποστελέχωση την δημόσιων δομών.
Χιλιάδες βιοκαλλιεργητές δεν έχουν πληρωθεί τις επιδοτήσεις που δικαιούνται από το 2011 και χιλιάδες κτηνοτρόφοι έχουν δει την πρώτη δόση από την ενίσχυση που περίμεναν αρκετά μειωμένη, εξαιτίας των προβλημάτων που προέκυψαν με τη μείωση των βοσκοτόπων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Ποιά μέτρα προτίθεται να λάβει για την εκτίμηση όλων των ζημιών, την πλήρη αποκατάσταση όλων των καταστροφών και την άμεση αποζημίωση για το σύνολο των ζημιών, σε όλους όσους επλήγησαν από τις πλημμύρες;».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα