Γενικά

Λανθασμένη και αντιδημοφιλής απόφαση για το κλείσιμο του εντός της πόλεως ταμείου της ΔΕΥΑΚ

Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται εννέα μήνες από τότε που οι νέοι αιρετοί δημοτικοί άρχοντες ανέλαβαν τα κανούρια καθήκοντά τους.

Είναι γεγονός ότι από τις πρώτες κιόλας ημέρες έδιεξαν καλή διάθεση και προσπάθησαν να προσφέρουν έργο επικοδομητικό για την ποιοτική βελτίωση της ζωής των πολιτών. Έγιναν όμως και λάθη και παραλείψεις που έδωσαν αφορμή στους συνήθως ανυπόμονους και απαιτητικούς πολίτες να αρχίσουν από νωρίς τις γκρίνιες και τις μεμψιμοιρίες, τις περισσότερες φορές χωρίς ιδιαίτερα σοβαρούς λόγους. Είναι εκείνοι που καλοπροαίρετα ίσως πιστεύουν οτι τα προβλήματα της κοινωνίας λύνονται αυτόματα με ένα μαγικό ραβδί ή με το πάτημα ενός κουμπιού.

Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι δια την επίλυση των περισσότερων προβλημάτων χρειάζονται χρήματα και είναι γνωστό σε όλους οτι ο δήμος Κιλκίς είναι ένας απο τους φτωχότερους δήμους της πατρίδας μας. Υπάρχουν ασφαλώς και προβλήματα που μπορούν να λυθούν με ελάχιστα χρήματα ακόμη και χωρίς λεφτά και όμως κάποια από αυτά παραμένουν από χρόνια ανέγγιχτα και για το λόγο αυτό άλυτα.

Για τις περιπτώσεις αυτές έχουν δίκαιο οι παραπονούμενοι πολίτες αν και κατά την ταπεινή μας άποψη οι εννέα μήνες δεν είναι αρκετός χρόνος για να αποτιμηθεί το έργο της δημοτικής αρχής.

Αναμφίβολα η νέα δημοτική Αρχή “κληρονόμησε” από την πρωκάτοχό της πολλά χρονίζοντα προβλήματα (όπως συνήθως συμβαίνει) αλλά είναι φανερό οτι της προέκυψαν και νέα απρόβλεπτα όπως είναι οι καινούριες εγκαταστάσεις μεταναστών στα όρια του δήμου μας και κυρίως τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού COVID-19.

Δεν είναι στις προθέσεις της στήλης η άσκηση πρώϊμης κριτικής στα πεπραγμένα της νέας Δημοτικής Αρχής. Όλοι και όλα θα κριθούν στο τέλος της θητείας της.

Δεν μπορούμε όμως να μην αναφερθούμε στην προσφατη απόφασή της για το κλείσιμο του εντός της πόλεως Ταμείου της ΔΕΥΑΚ στο οποίο πλήρωναν πολλοί πολίτες (κυρίως ηλικιωμένοι) τους οικείους λογαριασμούς. Όποιες δικαιολογίες κι αν επικαλείται ο δήμος Κιλκίς για την παραπάνω λανθασμένη και αντιδημοφιλή απόφασή του είναι η “προφάσεις εν αμαρτίαις” δηλαδή προσπάθειες να δικαιολογήσει το τραγικό του σφάλμα.

Ας σκύψουν οι διοικούντες του δημου στο λαό και ας αφουγκραστούν με προσοχή τη μουρμούρα του. Απο τα βάθη των αιώνων ο τραγικός ποιητής Αισχύλος μας διδάσκει: “Τρομερός είναι ο θυμός του λαού που μουρμουρίζει. Βαρύ χρεος που πληρώνεται με δημόσιες κατάρες”.

Ας το έχουν και αυτό υπόψη τους οι διοικούντες του δήμου και ας ξανασκεφθούν την προαναφερθείσα απόφαση τους που πρόσθεσε ταλαιπωρία στους πολίτες και έστω και μικρή αύξηση στα οικογενειακά τους έξοδα.

Βέβαια ως παρηγοριά η ΔΕΥΑΚ εξέδωσε την παρακάτω ενημερωτική ανακοίνωση την οποία παραθέτουμε προς γνώση των διαμαρτυρόμενων πολιτών ώτσε…να σπεύσουν να αγοράσουν τις ηλεκτρονικές συσκευές που αναφέρονται στην ανακοίνωση (όσοι βέβαιαδεν τις έχουν) και να βρουν τους καταλληλους “δασκάλους” να τους μάθουν την χρήση τους.

Έτσι θα μπορούν να πληρώνουν τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΚ με ηλεκτρονικά μέσα καθισμένοι στους καναπέδες του σπιτιού τους χωρίς να πηγαίνουν στο Τάμειο της ΔΕΥΑΚ και να απασχολούν και τους υπαλλήλους της. “Κούνια που τους κούναγε”.

Να μην είμαστε, όμως, άδικοι. Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια οι διοικούντες της ΔΕΥΑΚ, που με τον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης δίνουν την δυνατότητα στους πελάτες τους, που διαθέτουν ανάλογο ηλεκτρονικό εξοπλισμό να εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά χωρίς να στήνονται έξω από το ταμείο της επιχείρησης.

Όμως, εκτός από τους παραπάνω πελάτες, υπάχουν και χιλιάδες άλλοι, που λόγω ηλικίας, οικονομικής αδυναμίας και επιπέδου γραμματικών γνώσεων δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Αυτούς θα τους παραπετάξουμε; Πρέπει να τους φορτώσουμε πρόσθετη ταλαιπωρία και να αυξήσουμε τα οικογενειακά τους έξοδα κλείνοντας το ταμείο της ΔΕΥΑΚ, που λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα στο κέντρο της πόλης;

Το κλείσιμο του παραπάνω ταμείου είναι λάθος και ο μεγάλος Κινέζος φιλόσοφος δίδαξε: «Το να μην διορθώνει κανείς τα λάθη του είναι μεγάλο λάθος».

Αλλά και ο Έλληνας ποιητής της αρχαιότητας Σοφοκλής έχει πει: «Γιά κάθε λάθος σοφότερος είναι εκείνος που επανορθώνει το σφάλμα του και δεν αδιαφορεί».

Τέλος, θα υπενθυμίσουμε στους δημοτικούς άρχοντες, που αποφάσισαν το «κλείσιμο» του ταμείου της ΔΕΥΑΚ, που μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε στο κέντρο της πόλης, και εξυπηρετούσε χιλιάδες συμπολίτες, την φράση με την οποία ο Ιησούς άσκησε έλεγχο στους Γραμματείς και Φαρισαίους:
«Ταύτα δε έδει ποιήσαι κακείνα μη αφιέναι».

Γιά την περίπτωσή μας, την μεταφέρουμε σε ελεύθερη παράφραση (απόδοση του νοήματος): «Αυτά πρέπει να τα κάνετε αλλά να μην αφήνετε και τα άλλα».

Να εκσυγχρονιστεί ηλεκτρονικά η ΔΕΥΑΚ γιά να εξυπηρετούνται καλύτερα όσοι μπορούν ηλεκτρονικά. Όμως και το ταμείο της ΔΕΥΑΚ πρέπει να συνεχίσει την λειτουργία του στο κέντρο της πόλης, γιά να εξυπηρετούνται όσοι δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό εξοπλισμό και δεν γνωρίζουν την χρήση του.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα