Λαμπρή παρουσία της «Etris» στο ερευνητικό πρόγραμμα «Bio PoC”

Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του ερευνητικού προγράμματος «BioPoC (http://biopoc.project.uoi.gr/)», στο οποίο συμμετέσχε η εδρεύουσα στο Κιλκίς εταιρεία «Εtris – Ηλεκτρονικές Εφαρμογές», σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, διεξήχθη την Παρασκευή 25.2.22, στο συνεδριακό κέντρο «Κάρολος Παπούλιας» του πανεπιστημίου, σχετική ενημερωτική ημερίδα.

Ο εκ των ιδρυτών της «Etris» Κώστας Γκόβαρης στο βήμα του συνεδρίου απολογισμού του προγράμματος «Bio PoC»
Η Etris έκανε ιδιαιτέρως αισθητή την παρουσία της, παραθέτοντας κατά τρόπο περιεκτικό τα αποτελέσματά της και κερδίζοντας τις εντυπώσεις.
Η ημερίδα ήταν «ανοικτή» στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας καθώς και στο ευρύ κοινό, ενώ ταυτοχρόνως μεταδόθηκε διαδικτυακώς.
Τα αποτελέσματα της Εtris παρουσίασε ο εκ των ιδρυτών της εταιρίας Κωνσταντίνος Γκόβαρης.

Ο Κώστας μ τον καθηγητή Μάμαντο Προδρομίδη
Αντίστοιχες παρουσιάσεις έκαναν ο καθηγητής Μάμαντος Προδρομίδης (τμήμα χημείας), ο καθηγητής Απόστολος Αυγερόπουλος (τμήμα μηχανικών επιστήμης υλικών), ο καθηγητής γαστρεντερολογίας Δημήτριος Χριστοδούλου και ο ιατρός Μιλτιάδης Μουτζούκης του γενικού πανεπιστημιακό νοσοκομείου Χατζηκώστα Ιωαννίνων.
Παρέστησαν και απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς η αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου κ. Νάκου-Δασούλα, ο πρύτανις κ. Αλμπάνης, ο πρόεδρος ΤΕΕ Ηπείρου κ. Λυκοτραφίτης, ο κοσμήτορας της σχολής θετικών επιστημών κ. Φλούδας και η πρόεδρος του τμήματος χημείας κ. Λουλούδη.
Το περιεχόμενο της ημερίδας
Η ημερίδα περιλάμβανε την παρουσίαση των αποτελεσμάτων κάθε φορέα του προγράμματος το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ). Ουσιαστικά αφορά στην υλοποίηση μιας φορητής ιατροδιαγνωστικής συσκευής στην οποία τοποθετείται ο κατάλληλος αισθητήρας και εισάγοντας κάποιος μια σταγόνα δείγματος (π.χ. αίμα) προσδιορίζεται η ουρία, η κρεατινίνη, το ουρικό οξύ και το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Το BioPoC μπορεί να επεκταθεί ώστε να μετράει πάνω από 200 διαφορετικούς βιοχημικούς δείκτες με τις αντίστοιχες μεμβράνες. Η καινοτομία της φορητής αυτής συσκευής είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε και οι μετρήσεις μπορούν να γίνουν οπουδήποτε, ακόμη και στο σπίτι. Επίσης επικοινωνεί με smart devices (κινητό τηλέφωνο ή τάμπλετ) με Bluetooth και μέσω της αντίστοιχης εφαρμογής (application) “BioPoC” η οποία έχει αναπτυχθεί πλήρως από την etris και υπάρχει διαθέσιμη στο Google Play Store, ο χρήστης μπορεί να δει τα αποτελέσματα των μετρήσεών του καθώς και το ιστορικό τους στο κινητό του, αλλά και να στείλει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στον γιατρό του. Μέχρι στιγμής έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πιλοτικές μετρήσεις στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο σχετικά με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού με άκρως ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Θετικά αποτελέσματα μετρά η Etris
Έχοντας πλέον ολοκληρώσει με απόλυτη επιτυχία το πρόγραμμα BioPoC, η etris μπορεί να μετράει πολλά θετικά αποτελέσματα: Την άψογη συνεργασία με όλους τους φορείς του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και την βεβαιότητα συνεργασίας ξανά στο εγγύς μέλλον, την νεοαποκτηθείσα εμπειρία και τεχνογνωσία σε τέτοιου είδους ερευνητικά προγράμματα, την εμπλοκή σε νέα καινοτόμα αντικείμενα, την ώθηση να ξεκινήσει τον σχεδιασμό και την δημιουργία νέων ηλεκτρονικών εφαρμογών και την υπόσχεση να συνεχίζει να αντιμετωπίζει όλες τις προκλήσεις στον τομέα της και να παρέχει τις εξειδικευμένες υπηρεσίες της με την ίδια διάθεση, αξιοπιστία και συνέπεια.

Παρούσα στο ενημερωτικό συνέδριο, στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, και το στέλεχος της «Etris» Σοφία Παναγιωτίδου