Αγροτικά

«Λαιμητόμος» γιά τα συμφέροντα αγροτών η νέα ΚΑΠ»


Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10.3.15 στην καφετηρία της Ξένιας στο Χέρσο, σύσκεψη-ενημέρωση αγροτοκτηνοτρόφων στο πλαίσιο του προσκλητηρίου του πανελλαδικού συντονιστικού των «μπλόκων» με εισηγητή το μέλος την πανελλαδικής γραμματείας της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) Αλέκο Ουγγρίνο.
Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται και τα εξής:
«…Εισηγητικώς, έγινε αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και τις πραγματικές αιτίες αυτών. Συγκεκριμένα αναδείχθηκε ότι η νέα ΚΑΠ αποτελεί «λαιμητόμο» για τα συμφέροντα του μικρομεσαίου αγροτικού νοικοκυριού, δεδομένου ότι η προοπτική είναι μέχρι το 2019 να μειωθεί το συνολικό ποσό για αγροτικές επιδοτήσεις κατά 45% που θα δίνεται στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς, δεν έχει συμφέρον ο αγρότης να ψάχνει να βρει με ποιο τρόπο θα χάσει τα λιγότερα, εφ’ όσον το βαρέλι είναι άπατο. Σημειώθηκε ότι αυτή είναι μια πολιτική που ευνοεί την συγκέντρωση της γης στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, με τις δυσμενείς συνέπειες για το μικρό αγροτικό νοικοκυριό, καθώς επίσης ότι η προοπτική είναι να επιδοτούνται σχεδόν αποκλειστικά μεγαλοϊδιοκτήτες γης, όπως πχ μοναστήρια, αεροπορικές εταιρείες κλπ.
Στη συνέχεια έγινε αναφορά σε παραδείγματα για το πως το κράτος και η νέα κυβέρνηση αντιμετωπίζουν τους αγροτοκτηνοτρόφους είτε σε σχέση με τις επιδοτήσεις και το πετσόκομμα τους, είτε σε σχέση με τα αποθεματικά του ΟΠΕΚΕΠΕ που δόθηκαν ως δόση στο ΔΝΤ, είτε με το δίκαιο αίτημα για αποζημιώσεις σε σχέση με τις καταστροφές. Προέκυψε το συμπέρασμα ότι απέναντι σε αυτή την κατάσταση δεν μπορεί το φτωχό μικρό αγροτικό νοικοκυριό να μην πάρει τα μέτρα του. Και αυτά δεν είναι άλλα από την ενότητα στη βάση της οργάνωσης της συμμετοχής στους αγροτικούς συλλόγους, την δημιουργία συντονιστικού που να είναι σε επαφή με άλλα στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και πανελλαδικά.
Στη συζήτηση που ακολούθησε τέθηκαν τα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα φτωχά αγροτικά νοικοκυριά και φυσικά την αναζήτηση λύσεων. Αναδείχθηκε η αδυναμία εξεύρεσης λύσεων μέσα στο ασφυκτικό σημερινό πλαίσιο και η ανάγκη για οργάνωση για συλλογική αντιμετώπιση των προβλημάτων».
Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Σωματείο εργαζομένων νοσοκομείου Κιλκίς: «Εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με τρεις θανάτους»

Το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου Κιλκίς καταγγέλλει εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με […]