Πολιτική

Λαϊκή Συσπείρωση: «Ανακαλέστε τις απολύσεις συμβασιούχων καθαριότητας»

«Πυρά» κατά της δημοτικής αρχης Κιλκίς εξαπέλυσε ο συνδυασμός της ελάσσονος μειοψηφίας «Λαϊκη Συσπείρωση» γιά το θέμα των συμβασιούχων καθαριότητας.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Με απόφαση του δημάρχου Κιλκίς και χωρίς να έχει γίνει καμμία συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο στέλνονται στην ανεργία οι συμβασιούχοι του δήμου Κιλκίς στην καθαριότητα.

Η μόνη προσπάθεια να συζητηθεί το θέμα κατεβλήθη από τον δημοτικό σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της περασμένης Δευτέρας 17.7.17, όπου εκτός από τον δήμαρχο, δεν τοποθετήθηκε κανένας δημοτικός σύμβουλος ή παράταξη.

Ο δήμαρχος Κιλκίς, αν και είχε τη δυνατότητα να κρατήσει τους συμβασιούχους έως το Μάρτιο του 2018, επέλεξε να στοιχηθεί πίσω από όσους δημάρχους «έτρεξαν» να απολύσουν τους συμβασιούχους εργαζόμενους.

Επέλεξε, δηλαδή, να ταχθεί με τις αντεργατικές πολιτικές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία συνεχίζει το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, την πολιτική της ΕΕ η οποία θέλει τσακισμένα εργατικά δικαιώματα, ελαστικές σχέσεις εργασίας, φθηνή εργατική δύναμη.

Έχει επιλέξει, την ίδια στιγμή, να σταθεί απέναντι από τους εργαζόμενους. Παρά τα όμορφα λόγια και τις υποσχέσεις, δεν βρέθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα στο πλάι των εργαζομένων, δεν στήριξε το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Σε τελική ανάλυση δεν στήριξε και το δικαίωμα του λαού του δήμου να έχει δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες καθαριότητας. Αντίθετα βάζει πλάτη στην ιδιωτικοποίηση αυτών των υπηρεσιών, μια εξέλιξη που δεν είναι σε όφελος του λαού του Κιλκίς.

Ευθύνη γι’ αυτήν την εξέλιξη, έχουν και οι υπόλοιπες παρατάξεις, οι οποίες στήριξαν την προκήρυξη δίμηνων προγραμμάτων για να αντικαταστήσουν τους προηγούμενους συμβασιούχους. Στήριξαν και στηρίζουν την ανακύκλωση των ανέργων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τους εργαζόμενους – άνεργους και για τις υπηρεσίες του δήμου.

Όσο κι αν προσπαθούν να διαφοροποιηθούν από τα κυβερνητικές επιλογές, αυτές οι δημοτικές παρατάξεις εφαρμόζουν κατά γράμμα τις πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων. Εφαρμόζουν, δηλαδή, κατά γράμμα τις επιλογές της αστικής τάξης της χώρας και της περιοχής μας. Στην προκειμένη περίπτωση «ξεχαρβαλώνουν» τους δήμους ώστε με το επιχείρημα της έλλειψης προσωπικού να προετοιμάσουν το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, που μετατοπίζει το κόστος στις λαϊκές οικογένειες, χαρίζοντας σε μεγάλες επιχειρήσεις τεράστια κέρδη από τον χρυσοφόρο τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Αποδείχτηκε στην πράξη ότι η τροπολογία της κυβέρνησης όχι μόνο δεν εξασφαλίζει το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά αλλά δεν προσφέρει και καμμιά εγγύηση ότι οι δήμοι θα κρατήσουν το σύνολο των συμβασιούχων με νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου το αργότερο έως τον Μάρτιο του 2018.

Η απόλυση των συναδέλφων συμβασιούχων μας αφορά όλους. Μας θέλουν όλους φτηνούς και ευέλικτους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και ζωή για να πετύχουν την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Απάντηση σ’ αυτή την πολιτική είναι ο αγώνας για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού. Είναι ο αγώνας για:

Δημοτικές, αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα, υπηρεσίες καθαριότητας σε όλες τις φάσεις διαχείρισης των απορριμμάτων (αποκομιδή, μεταφορά, εναπόθεση και επεξεργασία). Χωρίς ιδιώτες και επιχειρηματική δραστηριότητα, που θα χρησιμοποιούν τις πιο σύγχρονες, επιστημονικές μεθόδους λαμβάνοντας υπ’ όψιν την υγεία του λαού και την προστασία του περιβάλλοντος, που δεν θα επιβαρύνουν το λαό με τέλη και νέους φόρους και θα έχουν τα κατάλληλα σύγχρονα μέσα και μόνιμους εργαζόμενους, σε επαρκή αριθμό, με πλήρη δικαιώματα.

Η εισήγηση για την τροποποίηση του οργανισμού εσωτερική υπηρεσίας, αποτελεί προσπάθεια «θόλωσης των νερών». Αφού πρώτα έχουν απολυθεί όλοι οι συμβασιούχοι, η Δημοτική Αρχή, έρχεται να προτείνει έναν πολύ μικρότερο αριθμό μόνιμων θέσεων. Είναι θέση που δεν καλύπτει ούτε τις ανάγκες των απολυμένων συμβασιούχων, ούτε τις ανάγκες του λαού του Δήμου.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητεί το δημοτικό συμβούλιο να πάρει απόφαση ώστε να παρθούν πίσω όλες οι απολύσεις, να μην μείνει κανένας συμβασιούχος απλήρωτος, να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου και ο οργανισμός εσωτερικής υπηρεσίας να τροποποιηθεί με κριτήριο να καλύπτονται όλες οι ανάγκες του δήμου σε όλους τους κλάδους».

Περισσότερα

Χρήστος Σπίγκος: Οι καιροί ου μενετοί

Η συναρπαστική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, και αργότερα με τη διασταλτική προσθήκη «ΠΣ», θα προσελκύσει το ερευνητικό ενδιαφέρον αρκετών πολιτικών επιστημόνων, […]

Δείτε ακόμα

Για την μπούκλα

Πρόσφατα είχα την τύχη, που αρχικά ήταν χαρά, να παρακολουθήσω την παράσταση «Μπούκλα 99» της Νεφέλης Μεγκ, στον πολύ όμορφο […]