Πολιτική

“Για να μην πούμε το νερό, νεράκι…”

Δριμεία κριτική στην διοίκηση του δήμου Παιονίας, γιά την τιμολογιακή πολιτική στον τομέα της ύδρευσης και αποχέτευσης, ασκεί ο συνδυασμός της ελάσσονος μειοψηφίας «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

“Η διοίκηση του δήμου Παιονίας πριν μας καλέσει να χειροκροτήσουμε για τα “κατορθώματα” της στον τομέα της ύδρευσης και αποχέτευσης θα πρέπει να απαντήσει σε ορισμένα εύλογα ερωτήματα που θέτουν οι δημότες ώστε να μπορούν να εξάγουν τα δικά τους συμπεράσματα και όχι αυτά που τους σερβίρει η κυβέρνηση και η διοίκηση του δήμου.

Οι “παλαιωμένοι” σωλήνες μήκους 29.371,98 μ. σε Μεταμόρφωση, Ειδομένη, Αξιούπολη, Φανός, Σκρα, Πεντάλοφος, Καμποχώρι και Νέο Συράκο, που θα αντικατασταθούν, από τι υλικό είναι, τι ηλικία έχουν και σε ποιες άλλες περιοχές υπάρχει πρόβλημα;

Γιατί η εξαγγελία ενός τέτοιου έργου έρχεται τώρα, πριν ακόμη εγκριθεί η χρηματοδότηση του έργου και που θα πάει η εξοικονόμηση του κόστους λειτουργίας της επιχείρησης αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ;

Δεσμεύεστε ότι δεν έρχονται νέα χαράτσια για τους δημότες μέσω των τιμολογίων της ΔΕΥΑΠ και θα απολογηθείτε, επιτέλους, για τις αυξήσεις που επιβάλλατε στα τιμολόγια ύδρευσης για το 2020, οι οποίες έφτασαν στα χέρια των δημοτών τις ημέρες των εορτών, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις;

Ενημερώνουμε εμείς, αντί για εσάς δυστυχώς, τους δημότες.

Για τα δίκτυα: Οι “παλαιωμένοι” σωλήνες που θα αντικατασταθούν είναι από αμίαντο, σίδηρο και είναι ηλικίας άνω των 50 ετών. Το νερό της περιοχής του Πολυκάστρου μπορεί να χαρακτηρίζεται “κατάλληλο” αλλά κατά κοινή ομολογία των κατοίκων “δύσκολα πίνεται”. Τα δίκτυα της Παιονίας έχουν μόνιμη “διαρροή” της τάξεως του 25 %, σύμφωνα με δημοσιευμένη μεταπτυχιακή διατριβή συνδημότη μας φοιτητή του ΑΠΘ και κανένας δεν αντιδρά οργανωμένα τόσα χρόνια.

Συνειδητά αποκρύπτεται αυτή η πραγματικότητα για να αθωωθεί η διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων και των τοπικών διοικήσεων, που στη λογική κόστους-οφέλους, δεν αντικατέστησαν τα δίκτυα στην ώρα τους, εκθέτοντας έτσι τους δημότες.

Για τους λογαριασμούς ύδρευσης: Λένε τη μισή αλήθεια. Η τιμή ανά κυβικό δεν άλλαξε. Άλλαξαν όμως τα όρια στα κλιμάκια και έτσι φούσκωσαν οι λογαριασμοί. Ας δούμε τη δημιουργική λογιστική που επιστράτευσαν, ως άριστοι γνώστες των οικονομικών.

Για το 2019 ίσχυε η παλιά τιμολογιακή πολιτική του 2015 (ΑΔΑ: ΩΣ05ΩΞΡ-8Ω8) και σύμφωνα με την οποία ένα νοικοκυριό π.χ. για την περιοχή Πολυκάστρου με 140 κ.μ. μέση κατανάλωση πλήρωνε 0,28 € ανά κ.μ. για τα πρώτα 120 κ.μ. και 0,35€/κ.μ. για τα υπόλοιπα 20κ.μ. Σύνολο λογαριασμού 133,87 €, μαζί με τις προσαυξήσεις του ειδικού τέλους 80%, τα πάγια ύδρευσης και αποχέτευσης, τη συντήρηση υδρομέτρου και το ΦΠΑ.

Για το 2020 (ΑΔΑ: ΩΑΑΩΩΞΡ-ΗΚΩ) το ίδιο νοικοκυριό καλείται να πληρώσει 0,28 € ανά κ.μ. για τα πρώτα 60 κ.μ., 0,35 € ανά κ.μ. για τα επόμενα 60 κ.μ. και 0,40€/κ.μ. για τα υπόλοιπα 20κ.μ. Σύνολο λογαριασμού 156,68 € μαζί με τις υπόλοιπες κρατήσεις και φόρους.

Αύξηση δηλαδή 17 %! Έτσι, με μηδέν αύξηση στην τιμή ανά κ.μ., ρίχνοντας τα όρια ανά κλίμακα, αυξήσανε κατά 17% το κόστος του νερού. Δεν ενημέρωσαν τους δημότες και τώρα ζητάνε να τους χειροκροτήσουμε.
Για τα νέα χαράτσια που έρχονται:

Σύμφωνα με την εισήγηση της ΔΕΥΑΠ (ΑΔΑ: ΩΑΑΩΩΞΡ-ΗΚΩ) για την τιμολογιακή πολιτική 2020, το κράτος θεσπίζει για πρώτη φορά τις κάτωθι έννοιες : α) της ανάκτησης του χρηματοοικονομικού κόστους, β) της ανάκτησης του περιβαλλοντικού κόστους, γ) της ανάκτησης του κόστους πόρου. Πρόκειται για νέα χαράτσια που θα κληθεί να πληρώσει ο λαός στο κράτος ως «περιβαλλοντική εισφορά», που τροφοδοτεί το αδηφάγο «Πράσινο Ταμείο» και θεμελιώνει νομικά το “πληρώνω (ουσιαστικά τιμωρούμαι) όσο καταναλώνω”. Η αντιλαϊκή πολιτική συνεχίζεται και η διοίκηση του δήμου Παιονίας την εφαρμόζει κατά γράμμα.

Τέλος, για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η διοίκηση και η αντιπολίτευση δεν έχουν βγάλει άχνα για το γεγονός ότι με απόφαση της η κυβέρνηση για την έγκριση του έργου υδροδότησης από το Πάϊκο, επέβαλλε ιδία συμμετοχή στο δήμο Παιονίας για το έργο ύψους 800.000 €, που θα πληρωθούν βέβαια από τις τσέπες των δημοτών.

Για να μην πούμε “το νερό νεράκι” και για να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις άρσης της αδικίας εις βάρος των λαϊκών νοικοκυριών, καλούμε τα τοπικά συμβούλια, τους τοπικούς φορείς, συλλόγους και σωματεία της περιοχής να ενημερώσουν τα μέλη τους για αυτές τις εξελίξεις, να μην συμβιβαστούν με αυτές και να εμπιστευτούν τη δύναμη που έχουν να επιβάλλουν λύσεις, μέσα από οργανωμένους αγώνες, που θα ικανοποιούν τις ανάγκες τις δικές τους και των οικογενειών τους.

Όλα αυτά σε πείσμα των επιχειρηματικών ομίλων, που καθημερινά απαιτούν από το πολιτικό προσωπικό τους, σε κυβέρνηση και όσους δήμους τους υπηρετούν πιστά και άλλο ζεστό χρήμα από τις τσέπες και τα δικαιώματα των δημοτών της περιοχής.

Δεν θα το επιτρέψουμε. Μπροστά οι ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών”.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα