Πολιτική

Η διοίκηση του δήμου Κιλκίς για τα δημοτικά τέλη κάνει… το μαύρο άσπρο!

«Την δημιουργική λογιστική επιστράτευσε η δημοτική αρχή Κιλκίς, γιά να αποκρύψει από τους δημότες του Κιλκίς τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της τιμολογιακής πολιτικής της απόλυτα εναρμονισμένης με τις κυβερνητικές κατευθύνσεις.

Η “μηδενική αύξηση τελών και φόρων” που ψήφισαν, ουσιαστικώς σημαίνει επί πλέον επιβάρυνση γιά τα λαϊκά νοικοκυριά. Είναι προκλητικό, η δημοτική αρχή να πανηγυρίζει γιά αυτήν την απόφασή της, όταν στις συνθήκες οικονομικής κρίσης και πανδημίας που ζούμε η ανεργία και η συρρίκνωση των εισοδημάτων των εργαζομένων είναι καθημερινό φαινόμενο.

“Να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω λάδι… ” λέει ο λαός μας σε αυτές τις περιστάσεις και δεν ξεχνά ότι η φοροεπιδρομή των δήμων όλα αυτά τα χρόνια έχει απογειωθεί, πλάι σε αυτήν των φορομπηχτικών μηχανισμών του κράτους, τσακίζοντας τη ζωή του.

Ο δήμαρχος Κιλκίς μας καλεί να χειροκροτήσουμε την οικονομική πολιτική, που ψήφισε κατά παραγγελία της κυβέρνησης και του παρατηρητηρίου οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ του υπουργείου εσωτερικών αλλά ο λαός του Κιλκίς δεν ξεχνά ότι:

– Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και πανδημίας οι δημοτικοί φόροι και τα τέλη, αντί να μειώνονται, παραμένουν στα ύψη.

– Υπάρχουν πολλά νήπια και βρέφη εκτός παιδικών σταθμών και οι γονείς συνεχίζουν να πληρώνουν το κράτος.

– Τα σχολικά κτίρια είναι παλιά, τα μέτρα ενίσχυσης και συντήρησης ελάχιστα.

– Οι σχολικές επιτροπές χρηματοδοτούν ένα μικρό μέρος των δαπανών των σχολείων, και τα υπόλοιπα τα βάζουν από την τσέπη τους οι γονείς και σύλλογοι τους.

– Οι αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι «τα φέρνουν ίσα – ίσα βόλτα», διότι τα οικονομικά τους είναι πενιχρά και αναγκάζονται να «πωλούν ως εμπόρευμα τις παροχές τους», γιά να λειτουργούν στοιχειωδώς.

– Οι μετακινήσεις εντός του δήμου αποτελούν ένα «Γολγοθά», είτε λόγω του κακού οδικού δικτύου είτε λόγω των ελάχιστων δρομολογίων του ΚΤΕΛ προς τα χωριά είτε λόγω των πανάκριβων καυσίμων.

– Το νερό όχι μόνο παρέχεται ως ακριβό εμπόρευμα στους δημότες, αλλά σε πολλές περιοχές παραμένει ακατάλληλο, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για το άμεσο μέλλον.

– Το προσωπικό του δήμου δεν είναι επαρκές και εξαντλείται σωματικά και πνευματικά κάτω από την πίεση, τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, τις ελλείψεις σε μέσα, και πολλά ακόμα.

Ως να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, η διοίκηση του δήμου Κιλκίς αποφάσισε προκλητικά την μείωση του ενιαίου τέλος καθαριότητας και φωτισμού κατά 10% στα βιομηχανικά κτίρια της ΒΙΠΕ Κιλκίς και της βιομηχανικής περιοχής Νέας Σάντας. Δηλαδή, νέα προνόμια στους μεγαλοεπιχειρηματίες, νέα βάρη γιά τον λαό.

Αυτή την πολιτική εξωραϊζει η διοίκηση του δήμου Κιλκίς κάνοντας “το μαύρο – άσπρο”. Η αύξηση της χρηματοδότησης του δήμου που ευαγγελίζονται δεν είναι τίποτα άλλο από “ρέστα” παλαιότερων ετών. Η κρατική χρηματοδότηση μένει σχεδόν στα ίδια επίπεδα, τη στιγμή που αυτή η χρηματοδότηση δεν επαρκεί ούτε γιά την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών όπως αντισεισμική, αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κιλκίς το είχε δηλώσει τόσο προεκλογικά, όσο και μετά τις εκλογές, ότι θα στηρίξει κάθε μικρή ή μεγαλύτερη κίνηση που θα έχει κριτήριο την ικανοποίηση των αναγκών του λαού του Κιλκίς. Θα συνεχίζει να βρίσκεται, όμως, και απέναντι από κάθε επιλογή της διοίκησης του δήμου και όσων πρόθυμων τη στηρίζουν, που δεν υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα.

Καταψηφίσαμε την πρόταση της δημοτικής αρχής γιά τα δημοτικά τέλη και τον προϋπολογισμό και καταθέτουμε στο λαό του Κιλκίς μία πρόταση αγωνιστικής διεκδίκησης, η οποία είναι ρεαλιστική ακριβώς γιατί πατεί πάνω στις ανάγκες του λαού του Κιλκίς και στην ανάπτυξη των επιστημών, της τεχνολογίας, των ανθρώπινων ικανοτήτων.

– Να μειωθούν οι δημοτικοί φόροι και τα ανταποδοτικά τέλη. Να προστατευτούν οι πιό αδύναμοι, οι άνεργοι και οι απολυμένοι εργαζόμενοι, οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες, τα ΑμεΑ, οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα.

– Να προσληφθεί όλο το αναγκαίο προσωπικό, να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι, να στηριχτεί το προσωπικού του δήμου.

– Να κατασκευασθεί στην πόλη του Κιλκίς νέο νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο, ώστε να καλύπτονται οι σημερινές ανάγκες. Να επισκευασθούν τα σχολεία της πόλης και των χωριών.

– Να αυξηθούν τα κονδύλια προς τις σχολικές επιτροπές, ώστε οι γονείς να μην πληρώνουν για τη δημόσια εκπαίδευση.

– Να διευρυνθεί το δίκτυο των παιδικών σταθμών τόσο στην πόλη όσο και στις δημοτικές ενότητες που δεν υπάρχουν παιδικοί σταθμοί, ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες.

– Να μειωθούν τα τιμολόγια του νερού. Να ληφθούν μέτρα γιά την καλή ποιότητα του νερού σε όλο το δήμο. Να κατασκευαστούν οι αναγκαίες υποδομές σε ύδρευση, αποχέτευση και άρδευση.

– Να παρθούν μέτρα για την ουσιαστική και ποιοτική επισκευή και συντήρηση του οδικού και αγροτικού δικτύου, στο οποίο κινούνται καθημερινά οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι επαγγελματίες, οι μαθητές του δήμου.

– Να σχεδιασθούν τα αναγκαία έργα και να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα γιά την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπως πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμοί, αποκλεισμοί από χιόνια.

– Να ενισχυθεί ο ερασιτεχνικός αθλητισμός και οι πολιτιστικοί σύλλογοι του δήμου με την απαραίτητη χρηματοδότηση και τις αναγκαίες υποδομές».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα