Πολιτική

Λαϊκή Συσπείρωση: «Εργοδοτικό έγκλημα με την σφραγίδα της δημοτικής αρχής Κιλκίς ο θάνατος του οικοδόμου Βασίλη Αϊβαζίδη»

Ευθύνες για τον θάνατο του Βασίλη Αϊβαζίδη κατά του δημάρχου Κιλκίς και δικηγόρου Δημήτρη Κυριακίδη και του προέδρου της ΔΕΕΠ ΝΔ νομού Κιλκίς Μηνά Παπαδόπουλο εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Κιλκίς και απαιτεί να διευκρινιστούν οι ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος και να αποδοθούν όλες οι ευθύνες στους υπεύθυνους αυτού του εργοδοτικού εγκλήματος.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Λίγες ημέρες μετά τον άδικο χαμό του συντρόφου μας, Βασίλη Αιβαζίδη και τα όσα αποκαλύπτονται επιβεβαιώνουν ότι, στο παλαιό δημοτικό σχολείο του Παλατιανού συντελέστηκε ένα πραγματικό εργοδοτικό έγκλημα, με την σφραγίδα της δημοτικής αρχής. Οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες δήμου Κιλκίς και εργοδοσίας είναι βαρύτατες και δεν θα επιτρέψουμε καμία προσπάθεια συγκάλυψης τους.

Πιο συγκεκριμένα, στις 6 Δεκεμβρίου, στον προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου, οι εκπρόσωποι της εταιρείας Preconstructa, ανακοίνωναν επίσημα στο δήμαρχο Κιλκίς που συνοδευόταν από τους δύο αντιδημάρχους και με παρόντες τον πρόεδρο της ΔΕΕΠ ΝΔ νομού Κιλκίς ότι “αναλαμβάνουν” την πλήρη αποκατάσταση του παλιού δημοτικού σχολείου Παλατιανού, το οποίο είχε παραδοθεί στις φλόγες λίγες ημέρες πριν.

Έκτοτε δεν έπραξαν απολύτως τίποτα! Η εταιρεία ουδέποτε κατέθεσε “φάκελο έργου” στο δήμο ενώ ο δήμος ουδέποτε έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες σύνταξης του ανωτέρω φάκελου έργου και έκδοσης των σχετικών αδειοδοτήσεων. Και γιατί να καταθέσουν φάκελο έργου οι δύο πλευρές αφού κάτι τέτοιο θα τους κόστιζε σε χρόνο και σε χρήμα;

Το περιβάλλον της δημοτικής αρχής προσπαθεί να “ρίξει” την ευθύνη αποκλειστικά στην εταιρεία. Δεν μπορεί η δημοτική αρχή να παρουσιάζεται άμοιρη ευθυνών όταν η νομοθεσία προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες για κάθε εργασία που συντελείται σε ένα δημοτικό κτήριο. Είναι σαφές ότι η παρουσία του συνεργείου στο χώρο ήταν σε γνώση του δημάρχου μιας και ο δήμαρχος Κιλκίς προεξοφλούσε, σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 6 Δεκεμβρίου 2024, ότι οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί στις 6 Αυγούστου 2025, στο πανηγύρι του χωριού, “σε έναν ολοκαίνουργιο και λειτουργικό κτίριο” όπως χαρακτηριστικά έγραφε. Πως ήταν σίγουρος για την ολοκλήρωση του έργου αφού ουδέποτε η εταιρεία κατέθεσε φάκελο έργου, σύμφωνα με τα λεγόμενα της διοίκησης; Είναι προφανές ότι υπήρχε συνεννόηση με την εταιρεία.

Και πως να μην υπάρχει συνεννόηση της εταιρείας με το δήμο Κιλκίς μιας και εδώ “παίζονταν” συμφέροντα;

Προφανώς το να καταθέσει η εταιρεία φάκελο έργου στο δήμο θα σήμαινε έλεγχο των μελετών και των εργασιών βάσει των κανόνων της τέχνης και της επιστήμης, θα σήμαινε τήρηση της νομοθεσίας περί “δημοσίων έργων”, της νομοθεσίας περί “αποδοχής της δωρεάς”, θα σήμαινε γενικότερα δεσμεύσεις έναντι του κράτους οι οποίες θα προκαλούσαν σημαντική αύξηση του κόστους του έργου. Να γιατί προκρίθηκε η λύση της “Λευκής επιταγής” στον επιχειρηματία που οδήγησε τελικά στο “όποιον πάρει ο χάρος”!

Ούτε σκαλωσιές υπήρχαν στο χώρο, προφανώς για να αποφύγουν την υποχρέωση έκδοσης οικοδομικής αδείας που προβλέπεται σε εργασίες “αντικατάστασης στέγης”.

Είχαν λοιπόν κίνητρο και οι δύο πλευρές να μην τηρήσουν τα προβλεπόμενα.

Αν όλα “πήγαιναν καλά” η δημοτική αρχή, τα τοπικά συμβούλια και η εταιρεία θα πανηγύριζαν και θα διαφήμιζαν το “θεάρεστο” έργο τους στις τοπικές κοινωνίες. Τώρα που σκοτώθηκε ένας οικοδόμος κατά τη διάρκεια των εργασιών, προσπαθεί ο καθένας να διώξει την ευθύνη από πάνω του.

Ντροπή τους!

Πρόκειται φανερά για οργανωμένη προσπάθεια παράκαμψης ακόμη και των ήδη υπαρχόντων νόμων που και αυτοί κατά τη γνώμη μας δεν επαρκούν για να προστατεύσουν ουσιαστικά τους εργαζομένους, που παίζουν καθημερινά τη ζωή τους «κορώνα- γράμματα» στο ζύγι κόστους- οφέλους και το κυνήγι του κέρδους.

Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι ενώ για την πρόληψη του επαγγελματικού κινδύνου υπάρχουν σήμερα επαρκείς τεχνικές και οργανωτικές λύσεις, με βάση την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνικής τα εργατικά ατυχήματα πολλαπλασιάζονται.

Κανείς δεν νοιάζεται ουσιαστικά ούτε για τις συνθήκες εργασίας, ούτε για τις συνθήκες διαβίωσης του εργαζομένου και όταν συμβεί το “κακό” τα φορτώνουν στην ατομική ευθύνη και τα “χαμηλά αντανακλαστικά” των εργαζόμενων!

Ο δήμος επιδίωξε εξοικονόμηση πόρων, ο επιχειρηματίας προσφέρθηκε “εθελοντικά” αλλά έπραξε ότι τον “βόλευε” φορτώνοντας όλη την ευθύνη στους εργαζομένους, αφού κανείς από το δήμο και το κράτος δεν μπήκε στον κόπο να τον ελέγξει!

Αποτελεί πρόκληση η άθλια προσπάθεια της εργοδοσίας και του κράτους να πείσουν ότι το συνεργείο βρέθηκε στο χώρο “εθελοντικά” όταν είναι γνωστό από δελτία τύπου και δηλώσεις ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση θα αναλάμβανε πλήρως την αποκατάσταση των ζημιών του κτηρίου. Πίσω από το μανδύα του “εθελοντισμού” προσπαθούν να κρύψουν την αδήλωτη- μαύρη εργασία, την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων προστασίας και την πλήρη απουσία ελέγχου από το δημοτική αρχή που δεν ενημέρωσε ποτέ τις αρμόδιες υπηρεσίες για τις εργασίες που συντελούνται σε δημοτικό κτήριο.

Οι παραπάνω πρακτικές είναι καθημερινό φαινόμενο στο δήμο Κιλκίς με εργαζομένους και δημότες να αναλαμβάνουν να καλύψουν κενά του κράτους θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές τους και της ασφάλεια τους, μιας και καλούνται καθημερινά με το φιλότιμο και την αυταπάρνηση τους να λύσουν προβλήματα στη λειτουργία του Δήμου, χωρίς να τηρούνται οι απαραίτητες διαδικασίες μελέτης και ελέγχουν των εργασιών, για να απαλλάσσεται η τοπική διοίκηση από τις δικές της ευθύνες και να δικαιολογεί τις μεγάλες ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό, που είναι συνειδητή επιλογή όλων των κυβερνήσεων, δήμων και περιφερειών στο πλαίσιο των περικοπών σε κονδύλια που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες.

Τα εργατικά δυστυχήματα δεν είναι φυσικά φαινόμενα. Δεν είναι η “κακιά η ώρα” που οδηγεί σε τραγικά αποτελέσματα. Είναι ότι οι χώροι δουλειάς και τα εργοτάξια στον νομό μας, όπως και πανελλαδικά, λειτουργούν ως ξέφραγο αμπέλι, χωρίς τους απαραίτητους ελέγχους τόσο στα πρωτόκολλα ασφαλείας, τους τεχνικούς ελέγχους, την κατάρτιση των εργαζομένων, την τήρηση των πρωτοκόλλων συντήρησης των μηχανημάτων, την κατάλληλη πιστοποίηση των μηχανημάτων, των μέτρων ατομικής προστασίας.

Ποιος όμως θα ελέγξει το πόσο ασφαλείς είναι οι χώροι στους οποίους εργαζόμαστε καθώς είναι συστηματική η απαξίωση της Επιθεώρησης Εργασίας με τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και τις αναγκαίες υλικοτεχνικές υποδομές.

Εκεί μας οδηγούν όσοι πίνουν νερό στο όνομα της “επιχειρηματικότητας”, της “ελεύθερης αγοράς”, του “κοινωνικού εταιρισμού”.

Φτάνει πια! Όχι άλλες θυσίες για τα κέρδη τους!

Καλούμε το λαό του Κιλκίς, τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα να μην επιτρέψουν να συγκαλυφθεί το έγκλημα που συντελέστηκε στο Παλατιανό και να παλέψει μαζί με το οργανωμένο λαϊκό κίνημα για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής.

Απαιτούμε να προχωρήσει άμεσα και σε βάθος η έρευνα από τις αρμόδιες υπηρεσίες για να εξακριβωθούν οι ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος και να αποδοθούν πλήρως όλες οι ποινικές και πολιτικές ευθύνες στους υπεύθυνους.

Περισσότερα

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνος Τσιάρας στη κοπή της βασιλόπιτας της ΔΕΕΠ Κιλκίς της ΝΔ

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνος Τσιάρας, θα είναι ο “επίσημος προσκεκλημένος” στην ετήσια εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας της […]

Δείτε ακόμα