Πολιτική

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει και μπορεί να αλλάξει τα πράγματα» τόνισε ο Παναγίώτης Λαφαζάνης

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτήν την στιγμή η ελπίδα του λαού γιά ανάκαμψη από τις συνέπειες της «μνημονιακής» πολιτικής, θέλει και μπορεί να αλλάξει τα πράγματα προς όφελος της χώρας και θα αντιπαραβάλει την πολιτική, που θα βασίζεται στο τρίπτυχο «Ακύρωση μνημονίου-
Διαγραφή δημοσίου χρέους-Αποκατάσταση ρευστότητας», αποτελώντας συγχρόνως «πόλο» μιάς «ευρύτερης συμμαχίας αριστερών προοδευτικών δυνάμεων, που θα ακολουθήσει σταθερά τον «αντιμνημονιακό δρόμο» με σοσιαλιστική προοπτική, τον μόνο που οδηγεί σε έξοδο από την κρίση και πραγματική ανάπτυξη και πρόοδο της χώρας και ευημερία του λαού.
Γύρω από αυτόν τον «άξονα» περιεστράφησαν οι ομιλίες του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη και της Κιλκισιώτισσας βουλευτού α’ Θεσσαλονίκης του κόμματος και υποψηφίας περιφερειάρχου Κ.Μακεδονίας Δέσποινας Χαραλαμπίδου σε πολιτικές εκδηλώσεις, που διοργάνωσε η νομαρχιακή επιτροπή, και οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το πρωί του Σαββάτου 15.2.14 στο πολιτιστικό κέντρο Πολυκάστρου και αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο συνεδριακό κέντρο Κιλκίς.
Τα δύο στελέχη συνόδευσαν κατά την εδώ επίσκεψή τους η βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνη-Ελένη Αγαθοπούλου και ο γρραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής Λάζαρος Λαζαρίδης.
Και στις δύο περιπτώσεις οι εκδηλώσεις, τις οποίες συντόνισε ο κ. Λαζαρίδης, ξεκίνησαν με προσφώνηση της κ. Αγαθοπούλου.

«Να δώσουμε όλοι μαζί την μάχη»ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ
Ακολούθως, ανήλθε στο βήμα η κ. Χαραλαμπίδου, που επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά της «μνημονιακής» πολιτικής, χαρακτηρίζοντας τα «μνημόνια» ως «ταφόπλακα» της δημόσιας υγείας, της παιδείας και του κοινωνικού κράτους, ως «εξολοθρευτές» του αγροτικού κόσμου και της αγροτικής παραγωγής και ως μηχανισμούς απαξίωσης της εργασίας».
Η κ. Χαραλαμπίδου έκανε λόγο περί οπισθοδρομήσεως στα «πέτρινα χρόνια», περιέγραψε με «μελανά χρώματα» την κατάσταση στον χώρο της εργασίας και υπογράμμισε την ανάγκη «αναστροφής αυτής της πορείας προς την καταστροφή», με καθολική αντίδραση σ’ αυτήν την εξοντωτική πολιτική, ώστε «να παύσουν οι λίγοι να αποφασίζουν γιά τους πολλούς χωρίς τους πολλούς».
Εξαπολύοντας «μύδρους» κατά των κομμάτων της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η Κιλκισιώτισσα βουλευτής α’ Θεσσαλονίκης επέκρινε την διοικητική αρχή της περιφέρειας Κ.Μακεδονίας, καταλογίζοντάς της παθητική στάση και απουσία από τα προβλήματα, τα οποία δημιούργησε στον λαό η εναντίον του «λυσσαλέα επίθεση των πιστωτών της χώρας και των εδώ υπηρετών τους», με επακόλουθο η περιφέρεια να μετατρέπεται σε μηχανισμό της «Τριμερούς», αντί να αποτελεί μηχανισμό ανάπτυξης και ευημερίας.
«Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με τον λαό και τους αγώνες του, γιά αυτό και πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί την μάχη γιά την αλλαγή σελίδας στην περιφέρεια Κ.Μακεδονίας, και η νίκη του κόμματος σ’ αυτήν θα είναι η πρώτη ήττα του «Μνημονίου», οπότε η περιφέρεια από «πυλώνας» αντίστασης θα μετατραπεί σε «πυλώνα» ανάπτυξης», κατέληξε η κ. Χαραλαμπίδου.

To τρίπτυχο της αλλαγής
Κατόπιν έλαβε τον λόγο ο κ. Λαφαζάνης, τονίζοντας ότι το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταστήσει παρελθόν τα «μνημόνια», την Ελλάδα-«μπανανία», την Ελλάδα-προτεκτοράτο που επιθυμούν οι ισχυροί της Ευρώπης, και συγκεκριμένα της γερμανικής Ευρώπης του σκληρού κεφαλαίου, που δεν έχει καμμία σχέση με την Ευρώπη των λαών, η οποία και αποτελεί την κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκή πολιτική επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ».
Ο κ. Λαφαζάνης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της εφαρμοζόμενης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, η οποία, όπως υποστήριξε, έχει μετατρέψει την εργασία σε καθεστώς «γαλέρας», με τους εργαζόμενους «αλυσοδεμένους κωπηλάτες» που «μαστιγώνονται συνεχώς».
Τόνισε δε ότι όλες οι οικονομικές επιλογές της κυβέρνησης αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση των απαιτήσεων των πιστωτών, με «μνημόνια» λεηλασίας της χώρας και εξαθλίωσης του λαού της.
Χαρακτήρισε το δημόσιο χρέος ως «ανύπαρκτο», που ουδέποτε εξυπηρετούσε ανάγκες της χώρας, παρά μόνον αυτές των δανειστών, και το οποίο μπορεί να αποπληρωθεί μόνο με …«εξόντωση του ελληνικού λαού»!
«Στόχο του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η, μερική έστω, διαγραφή του με επιλογές που θα έχουν την υποστήριξη του λαού», τόνισε, απορρίπτοντας ως επιζήμια την προοπτική της παράτασης του χρόνου αποπληρωμής στα πενήντα χρόνια με χαμηλό επιτόκιο. Επίσης, αναφέρθηκε σε ανάγκη μίας «γενναίας» μεταρρύθμισης του ιδιωτικού χρέους, με διαγραφή εκείνου του μέρους του, που προέρχεται από τις οικονομικώς και κοινωνικώς πλέον αδύναμες και ευάλωτες ομάδες.
Εν συνεχεία έθιξε το θέμα της αλλαγής πολιτικής των τραπεζών με στόχο την εξυπηρέτηση των αναπτυξιακών αναγκών, προαναγγέλλοντας εθνικοποίησή τους, αναφέρθηκε σε αποκατάσταση μισθών και συντάξεων «σε ανθρώπινα επίπεδα» και υπογράμμισε την προτεραιότητα που δίνει το κόμμα στην αποκατάσταση της ρευστότητας με μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και στήριξη κάθε επιλογής ή πρωτοβουλίας προς αυτήν την κατεύθυνση.
«Ακύρωση των «μνημονίων»-Διαγραφή χρέους-Ρευστότητα», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης, «είναι το τρίπτυχο, επί του οποίου θα βασισθεί η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ γιά αλλαγή της σημερινής κατάστασης και επιστροφής της χώρας στην ανάπτυξη και πρόοδο. Είναι η «πυξίδα» της πορείας στον «αντιμνημονιακό δρόμο» με σοσιαλιστική προοπτική, τον μόνο που οδηγεί σε ένα καλύτερο μέλλον. Αν αναδιπλωθούμε, τότε ο τόπος δεν έχει κανένα μέλλον».
Εν συνεχεία ο κ. Λαφαζάνης επιχείρησε «άνοιγμα» προς όλες τις αριστερές δυνάμεις γιά την συγκρότηση μιάς «αριστερής προοδευτικής συμμαχίας», που θα ενισχύσει την ανωτέρω προοπτική, χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ως «ελπίδα του λαού».
Και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέληξε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς και διλήμματα. Θα τιμήσουμε τις δεσμεύσεις μας και θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Θέλουμε και μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα».

ΚΕΣΙΔΗΣ ΣΥΡΙΖΑ

ΙΑΣΩΝΙΔΗΣ

ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΣΥΡΙΖΑΤιμή σε παλαιμάχους
Στο μεσοδιάστημα μεταξύ των ομιλιών της κ. Χαραλαμπίδου και του κ. Λαφαζάνη η νομαρχιακή επιτροπή Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ απένειμε τιμητικά έπαθλα σε παλαιμάχους αγωνιστές της Αριστεράς ως ένδειξη αναγνώρισης και ηθικής επιβράβευσης της προσφοράς των.
Ειδικότερα τιμήθηκαν οι Ηλίας Κεσίδης, Γιώργος Ιασωνίδης και Θεοχάρης Λαζαρίδης.
Τα έπαθλα απένειμαν οι Γιάννης Λιαρετίδης, Ειρήνη-Ελένη Αγαθοπούλου και Λάζαρος Λαζαρίδης αντιστοίχως.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

ΛΑΝΑΡΑΔΕΣ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ

(Στον υπέροχο φίλο μου Γιάννη Σαββόπουλο) Λαναράς ή λαναριτζής ήταν ο τεχνίτης που επεξεργαζόταν το προερχόμενο από το κούρεμα των […]