Απαγορεύουν τη δίωξη αλλά και την κατάθεση ως μάρτυρες στα μέλη της Επιτροπής

Καμία ευθύνη, καμία δίωξη για τα μέλη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων. Σάλος και τεράστιες αντιδράσεις από την τροπολογία – ασυλία.Τροπολογία – ασυλία από το υπουργείο Υγείας για τα μέλη της Επιτροπής των Ειδικών Λοιμωξιολόγων
Μια τροπολογία που κάθε άλλο παρά ενισχύει την εμπιστοσύνη στην επιστημονική κοινότητα αλλά και στις σχέσεις που αυτή αναπτύσσει με την κυβερνητική εξουσία κατέθεσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στην Βουλή. Σε αυτή προβλέπεται δικαστικό ακαταδίωκτο για τα μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων αλλά και της επιτροπής εμβολιασμού.
Η μεθοδολογία της κατάθεση της τροπολογίας είναι από μόνη της προβληματική. Κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον κώδικα δικαστικών υπαλλήλων που ψηφίζεται σήμερα αιφνιδιαστικά. Παράλληλα με διατάξεις για την λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων αλλά και την δυνατότητα εμβολιασμού από ιδιωτικά κέντρα.
Στο άρθρο 4 της τροοπολογίας προβλέπεται το εξής: «Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοίου Covid 19, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας των ως ανω επιτροπών. Δίωξη επιτρέπεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμιση ή εξύβριση».
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό θεσπίζεται ακαταδίωκτο όχι μόνον σχετικά με τυχόν δίωξη των μελών της επιτροπής. Επιπρόσθετα όμως απαγορευεται και η εξέτασή τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να εξεταστούν στο πλαίσιο μίας εισαγγελικής έρευνας ακόμη και αν είναι ζητούμενο η μαρτυρία τους για ένα ζήτημα υγειονομικού και δημόσιου ενδιαφέροντος. Για παράδειγμα γεννιέται ερώτημα για το αν θα μπορούν να εξεταστούν για τα όσα είπαν στην επιτροπή στο πλαίσιο μιας προανακριτικής επιτροπής της Βουλής.
Είναι σαφές ότι η ρύθμιση αυτή έρχεται σε μία περίοδο που η αντιπολίτευση έχει απαιτήσει την δημοσιοποίηση των πρακτικών των επιτροπών. Επίσης έχει αποδώσει κατηγορίες στην κυβέρνηση για επιβολή αποφάσεων στις επιτροπές λοιμωξιολόγων, έχοντας εικάσει και την σύμφωνη γνώμη κάποιων μελών των επιτροπών σε αυτή την πρακτική. Παράλληλα σε μία περίοδο που αμφισβητείται έντονα η σχέση των επιτροπών αυτών με την κυβέρνηση και το αν ισχύει ο κυβερνητικός ισχυρισμός ότι υλοποιούνται οι κατευθύνσεις των επιτροπών λοιμωξιολόγων.
Ειδικότερα, σε εκπρόθεσμη τροπολογία του υπουργείου Υγείας και η οποία αναμένεται να ψηφισθεί σήμερα ορίζεται ότι:
«Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού Covid 19, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας των ως άνω επιτροπών. Δίωξη επιτρέπεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμιση ή εξύβριση».
Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για αδιανόητη τροπολογία δέκα υπουργών, στην πρώτη αντίδρασή του, σημειώνοντας ότι «εξηγεί για ποιον λόγο εδώ και έναν χρόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων». Και «επιβεβαιώνει», κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, «πως ο κ. Μητσοτάκης αγνοεί τις εισηγήσεις τους και τα επιδημιολογικά δεδομένα και φέρνει τους επιστήμονες προ τετελεσμένων και προειλημμένων πολιτικών αποφάσεων».
H ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
«Η αιφνιδιαστική τροπολογία δέκα υπουργών της κυβέρνησης που εξασφαλίζει ότι μέλη της Επιτροπής λοιμωξιολόγων όχι μόνο δεν μπορούν να διωχθούν δικαστικά αλλά ούτε καν να κληθούν να καταθέσουν στις δικαστικές Αρχές για τη διαχείριση της πανδημίας, μην τυχόν και αποκαλυφθούν οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης, εξηγεί για ποιον λόγο εδώ και έναν χρόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων.
Επιβεβαιώνει δε την κριτική μας πως ο κ. Μητσοτάκης αγνοεί τις εισηγήσεις τους και τα επιδημιολογικά δεδομένα και φέρνει τους επιστήμονες προ τετελεσμένων και προειλημμένων πολιτικών αποφάσεων.
Η διάταξη αυτή προσβάλλει το κύρος της επιτροπής στη κοινή γνώμη και δίνει στρεβλή εντύπωση για τα μέλη της.
Σε κάθε περίπτωση άλλωστε, ο ρόλος της Επιτροπής είναι γνωμοδοτικός, συνεπώς οι όποιες ευθύνες για τα εγκληματικά λάθη που έχουν οδηγήσει στο 6μηνο αποτυχημένο λοκντάουν, στην κατάρρευση του ΕΣΥ και της οικονομίας, είναι αποκλειστικά του κ. Μητσοτάκη και των υπουργών του.
Αναμένουμε την άμεση απόσυρση της αντισυνταγματικής αυτής διάταξης και την άμεση δημοσίευση των πρακτικών από όλες τις συνεδριάσεις της Επιτροπής ώστε να κατανοήσουμε για ποιες παρεμβάσεις υπουργών του κ. Μητσοτάκη ζητείται σήμερα η ασυλία».