Πολιτική

Η πανδημία κυρίαρχο θέμα και στην συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς

Η πανδημία υπήρξε το κυρίαρχο εκτός ημερήσιας διατάξεως θέμα της διά τηλεδιασκέψεως τελευταίας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς, που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 28.12.20.
Η αρχή έγινε με αναφορά του δημάρχου Δημήτρη Κυριακίδη στις ενέργειες του δήμου για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Συγκεκριμένα ο κ. Κυριακίδης, επισημαίνοντας κατ’ αρχάς κάποιο έλλειμμα επικοινωνίας μεταξύ ΕΟΔΥ και οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και ΟΤΑ, το οποίο απετέλεσε και αντικείμενο τηλεδιάσκεψης με την συμμετοχή εκπροσώπων των ΕΟΔΥ, ΚΕΔΕ και ΠΕΔ ΚΜ, στην οποία έλαβε μέρος και ο ίδιος, υπενθύμισε:
-Την εκ μέρους του δήμου διαπαραταξιακή δωρεά αναλωσίμων υλικών στα κέντρα υγείας Κιλκίς και Δροσάτου.
-Την εισήγηση της διοίκησης για αγορά και προσφορά αναπνευστήρων στις δομές υγείας, μία εισήγηση που αναμένεται να εγκριθεί κατά την αμέσως επόμενη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου.
-Την παραλαβή δεύτερης «παρτίδας» μασκών για τους μαθητές και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης.
-Τους «ταχείς» ελέγχους («ράπιντ» τεστ) για όλο το προσωπικό του δήμου.
-Τις ενημερωτικές πρωτοβουλίες του δήμου για τον εμβολιασμό («προαιρετικός μεν, απαραίτητος δε»).

«Δυναμική αντιμετώπιση»
Λαμβάνοντας τον λόγο, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Κιλκίς – Δήμος ΑΞΙΩΝ» Παύλος Τονικίδης, αφού δήλωσε σύμφωνος με τις έως σήμερα ενέργειες του δήμου, υποστήριξε, ότι «θέματα σαν αυτό χρειάζονται δυναμικότερη αντιμετώπιση, ζητώντας να καταθέσει η διοίκηση του δήμου προς την κεντρική συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις για το πρόβλημα της παραμονής του αριθμού κρουσμάτων ανά εκατό χιλιάδες κατοίκους παραμένει υψηλός στον δήμο Κιλκίς αλλά και σε επίπεδο νομού. Εχουμε φτάσει σε σημείο το νοσοκομείο μας να αποτελεί «πηγή» κινδύνου περαιτέρω πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων, και αυτό πρέπει να σταματήσει».
Ευχήθηκε δε, το 2021 να είναι έτος… «απελευθέρωσης» από τον νέο κορωνοϊό!

«Δεν τα πήγαμε καλά»
Τον κ. Τονικίδη διαδέχθηκε στο …διαδικτυακό «βήμα» ο επικεφαλής της «Ενωτικής Δύναμης Κιλκίς» Δημήτρης Τσαντάκης, λέγοντας μεταξύ άλλων:
«…Τόσο ως νομός όσο και ως δήμος δεν «τα πήγαμε» καλά, και γι αυτό οι ευθύνες είναι και ατομικές και ομαδικές.
Ο δήμος έχει υποχρέωση να εντείνει την προσπάθεια ενημέρωσης για την πανδημία και υποστήριξης των πολιτών…
…Για παράδειγμα, τι θα πράξει ο δήμος για την οργάνωση των εμβολιασμών;
Επίσης, σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση σε ευρύτερο πλαίσιο πρέπει να δώσει έμφαση στον τομέα της ενημέρωσης, να οργανωθεί, δηλαδή, καλύτερα προς αυτήν την κατεύθυνση…».

«Κλειδί» οι έλεγχοι»
Στην πανδημία αναφέρθηκε και ο επικεφαλής του συνδυασμού «Συμμετέχω – Ο δήμος στα χέρια του πολίτη» Δημήτρης Αγαθόπουλος:
«…Από την στιγμή που τα κρούσματα «έπληξαν» και το οικογενειακό περιβάλλον, είναι δύσκολο να τα ελέγξουμε απολύτως. Σε πρώτη φάση το θέμα είναι πώς θα τα περιορίσουμε.
Η κατάσταση στο νοσοκομείο Κιλκίς είναι δύσκολη, σε σχέση τόσο με το ελλιπές προσωπικό όσο και με τον ελλιπή εξοπλισμό.
Το «κλειδί» στην υπόθεση είναι η μεγάλη αύξηση των ελέγχων, μοριακών και ταχέων ή «ράπιντ τεστ». Ας παραδειγματισθούμε από τις επιχειρήσεις της βιομηχανικής περιοχής Κιλκίς, με τους επαναλαμβανομένους ελέγχους, χάρη στους οποίους δεν υπάρχει σ’ αυτήν έξαρση των κρουσμάτων…».
Ο κ. Αγαθόπουλος ζήτησε, να αναλάβει ο δήμος το κόστος συνταγογράφησης των ελέγχων για όλους τους πολίτες και τον εφοδιασμό του νοσοκομείου Κιλκίς με συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου, «ώστε να μην διασωληνώνονται ασθενείς, όταν δεν χρειάζεται, και έτσι να σώζονται ζωές, σε αντίθεση με την σημερινή οδυνηρή πραγματικότητα των πολλών θανάτων διασωληνωθέντων».

«Υπάρχει και συλλογική ευθύνη»
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιάννης Φαχουρίδης αναφέρθηκε στην ύπαρξη και συλλογικής ευθύνης, δηλαδή από πλευράς Πολιτείας και αυτοδιοίκησης:
«…Καλές οι δωρεές και προσφορές αλλά δεν αποτελούν λύση. Υπάρχει και η συλλογική ευθύνη.
Οφείλει η Πολιτεία να δώσει λύσεις, αυξάνοντας, αντί να μειώνει, τις δαπάνες για τον τομέα της υγείας, ώστε αυτός να λειτουργεί με επαρκές προσωπικό.
Δυστυχώς, ο δήμος δεν έχει τις δυνατότητες για ουσιαστικές παρεμβάσεις. Ακούμε, για παράδειγμα, αριθμούς κρουσμάτων και δεν ακούμε τίποτε για την κατανομή τους ανά χώρο ή τοπική περιοχή (π.χ. χώροι εργασίας, εργοστάσια, δομές φιλοξενίας κλπ).
Το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να προβληματισθεί και για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην τοπική αγορά και οικονομία…».

«Προσκλητήριο εμβολιασμού»
Τέλος, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Κιλκίς – Μαζί μπορούμε» Αναστάσιος (Σούλης) Καζαντζίδης, πρότεινε να απευθύνει ο δήμος γενικό προσκλητήριο εμβολιασμού, ενώ καταφέρθηκε κατά αναρτήσεων και δημοσιευμάτων από πλευράς αντιτιθεμένων σ’ αυτόν.
Επίσης, αναφέρθηκε σε έλλειμμα ατομικής ευθύνης, κάνοντας λέγοντας ότι στο Κιλκίς «δεν υπήρξε μείωση της κίνησης στους δρόμους και στους δημόσιους χώρους κατά την διάρκεια του «απαγορευτικού», και η μόνη «διαφορά» ήταν… τα κλειστά καταστήματα…».

Τέσσερα εμβολιαστικά κέντρα
Απαντώντας στις ανωτέρω αναφορές, παρατηρήσεις και αιτιάσεις, ο δήμαρχος Δημήτρης Κυριακίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι:
-Υστερα από τις παρεμβάσεις των ΚΕΔΕ και ΤΕΔΚΜ αλλά και των ιδίων των δήμων ο ΕΟΔΥ θα θέτει αμέσως και στην δική τους διάθεση τα όποια στοιχεία.
-Ο δήμος Κιλκίς έχει ήδη διενεργήσει, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, έξι φορές «ταχείς» ελέγχους («ράπιντ τεστ») τόσο στην πόλη του Κιλκίς όσο και σε κεφαλοχώρια του δήμου.
-Μετά δε την δική του παρέμβαση, θα διενεργούνται τέτοιοι έλεγχοι σε τρία σημεία (αίθουσα ΚΑΠΗ απέναντι από το δημαρχείο, κτίριο κοντά στην κεντρική πύλη του στρατοπέδου Καμπάνη και χώρο δίπλα στην λέσχη αξιωματικών φρουράς Νέας Σάντας.
-Ορίζονται ως εμβολιαστικά κέντρα τα κέντρα υγείας Κιλκίς και Δροσάτου και τα ιατρεία Τερπύλλου και Νέας Σάντας.
-Το υλικό, που παραδόθηκε στο νοσοκομείο Κιλκίς, παρελήφθη με υποδείξεις της διοίκησης του ιδρύματος.
«Πρέπει ο καθένας», κατέληξε ο κ. Κυριακίδης, «να φροντίζει να συμπεριφέρεται απέναντι στην πανδημία όπως επιβάλλουν οι περιστάσεις, και σύμφωνα με τα μέτρα, που λαμβάνει η Πολιτεία, η οποία, με την σειρά της οφείλει να μεριμνά για κάθε ανάγκη και για την συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων».

Θ. Βαφειάδης: «Υστέρησε ο δήμος Κιλκίς στο θέμα αντιμετώπισης της πανδημίας»
Την έντονη αντιπαράθεση Θόδωρου Βαφειάδη – Δημήτρη Κυριακίδη, στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς της Δευτέρας 28.12.20, προκάλεσε αναφορά του δημοτικού συμβούλου σε υστέρηση της διοίκησης του δήμου, σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο.

«Είχα δηλώσει», είπε ο κ. Βαφειάδης, «ότι υπάρχουν ευθύνες για τον δήμο Κιλκίς, επειδή αυτός δεν έπραξε νωρίτερα ό,τι πράττει σήμερα η Πολιτεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας, παρ’ όλο που είχε χρηματοδοτηθεί από αυτήν για τον συγκεκριμένο σκοπό. Ο δήμος δεν θα έπρεπε να αρκείται μόνο στα δελτία Τύπου, αλλά να προβαίνει και σε παρεμβάσεις στο θέμα της τήρησης των μέτρων κατά της διασποράς του νέου κορωνοϊού. Υπάρχει έλλειμμα ουσιαστικής ενημέρωσης, με αποκλειστική ευθύνη του δήμου. Και ακόμη, αν αυτός διενεργούσε εγκαίρως τους «ταχείς» ελέγχους («ράπιντ τεστ») δεν θα είχαμε τεθεί σε «κόκκινο συναγερμό».

Οι αναφορές του κ. Βαφειάδη προκάλεσαν την αντίδραση του αντιδημάρχου πολιτικής προστασίας Αλέκου Σημαιοφορίδη: «Ο κ. Βαφειάδης επιρρίπτει ευθύνες στον δήμο για «μη δυναμική» ενημέρωση, λες και οι πολίτες του τόπου δεν «βαρέθηκαν» να ακούν συνεχώς το τελευταίο διάστημα όχι μόνο τους αρμόδιους υπουργούς και λοιπούς αξιωματούχους αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό για όλα τα σχετικά με την πανδημία».

«Εγώ αναφέρθηκα», απάντησε ο κ. Βαφειάδης, «στο ότι ο δήμος δεν κάνει τίποτε σε σχέση με την «πλατιά» ενημέρωση, εκεί που επί εβδομάδες η κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» προβάλλεται διαρκώς από τα πανελλήνιας εμβέλειας μέσα ενημέρωσης, ενώ απλώς διερωτήθηκα γιατί δεν διενεργήθηκαν περισσότερα «ράπιντ τεστ». Τι δεν καταλαβαίνετε; Εμείς προσπαθούμε να σας βοηθήσουμε. Δεν είμαστε μηδενιστές».
«Μην επανερχόμαστε στα ίδια», αντέτεινε ο κ. Κυριακίδης, «καθώς εμείς διευκρινήσαμε, ότι η όλη διαδικασία των «ταχέων» ελέγχων («ράπιν τεστ») έχει περιέλθει κατ’ αποκλειστικότητα στην αρμοδιότητα του ΕΟΔΥ. Ο δήμος έχει κάνει ό,τι έχει κάνει, κινούμενος στο πλαίσιο της δικής του ευθύνης, όπως ορίζει ο εσχάτως (9.11.20) θεσπιθείς νόμος για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Κάθε αίτημα οικισμού για «ταχείς» ελέγχους διαβιβάζεται μέσω του δήμου στον ΕΟΔΥ.
Σε ό,τι αφορά στην ευρύτερη ενημέρωση, αυτή περνά και από την προσωπική ευθύνη του κάθε δημοτικού συμβούλου».

Οσο για την χρηματοδότηση των δήμων για «ταχείς» ελέγχους, ο αντιδήμαρχος οικονομικών Γιάννης Χατζηαποστόλου διευκρίνησε, ότι ο εν λόγω νόμος ορίζει με σαφήνεια, ότι αυτή αφορά σε ελέγχους μόνο στο προσωπικό του δήμου, και όχι στους δημότες, ενώ, όπως συμπλήρωσαν οι Γιώργος Μπαλάσκας και Ανέστης Πογέλης, «όλες οι υπηρεσίες λειτουργούν βάσει των διατάξεων του προσφάτους ψηφισθέντος νόμου, και βάσει αυτών διεκπεραίωσαν όλες ό,τι σχετιζόταν με τις αρμοδιότητές τους, ενώ η διοίκηση κινήθηκε προς όλες τις κατευθύνσεις βάσει συγκεκριμένου σχεδίου, σύμφωνα με τα κριτήρια που ορίζουν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Εν κατακλείδι ο δήμος ακολουθεί κατά γράμμα αυτές τις οδηγίες».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

«Μεγαλεία»… ο πρόεδρος!

Παρούσα στον τελικό του κυπέλλου ΕΠΣΚ… η αχρείαστη συστάσεων Βούλα Πατουλίδου! Παρών… ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κκ Βαρθολομαίος! […]