Με κεφάλι και χέρια ψηλά εκτός «8» κυπέλλου ο Αίας Κιλκίς
Όταν σε οποιοδήποτε ομαδικό άθλημα αναμετρώνται δύο ομάδες ισοδύναμες σε προδιαγραφές, ταλέντο, δυνατότητες και ποιότητα αλλά η μία χαρακτηρίζεται από μικρότερο μέσο όρο ηλικίας, η «πλάστιγγα» της νίκης «γέρνει», συνήθως και εκτός απροόπτου, προς την πλευρά της.
Κατά μείζονα λογο στην περίπτωση πολύ μικρότερου μέσου όρου ηλικίας.
Η μόνη βάσιμη πιθανότητα επικράτησης της ομάδας με τον μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας αφορά στην υποτίμησή της από την αντίπαλο με τον μικρότερο.
Στον πετοσφαιρικό αγώνα γιά την φάση των «16» του κυπέλλου Ελλάδος γυναιών μεταξύ του Αιαντος Κιλκίς και των εδρευόντων στα Κύμινα Θεσσαλονίκης Μακεδόνων Αξιού, δηλαδή μεταξύ δύο συγκροτημάτων που «ξεχειλίζουν» από ποιότητα και ταλέντο έμψυχου δυναμικού, αγωνιστικό επίπεδο και κλάση, ο ανωτέρω κανόνας είχε την πλήρη εφαρμογή του με το αγωνιζόμενο στην ανώτερη κατηγορία του ελληνικού πετοσφαίρου να υπερισχύει με 3-0 σετ του κιλκισιώτικου, που συμμετέχει στο περιφερειακό πρωτάθλημα ΚΔ Μακεδονίας.
Και τούτο διότι ακόμη και αν γίνει δεκτό ότι η αγωνιστική κλάση «ψαλλιδίζει» ή και εκμηδενίζει την κατηγοριακή απόσταση, δεν στάθηκε δυνατόν ο αρκετά μεγαλύτερος μέσος όρος ηλικίας του Αίαντος να αντιπαρατεθεί σε όλη την διάρκεια του αγώνα επί ίσοις όροις με τον σαφώς μικρότερο των Μακεδόνων Αξιού.
Πιό απλά, προϊόντος του χρόνου η ομάδα του Κιλκίς ήταν αντικειμενικώς αδύνατον να βρει ισχυρό «αντίδοτο» στην φυσιολογική κόπωση από την υπερπροσπάθεια του πρώτου σετ να δημιουργήσει προϋποθέσεις «ανακατέματος της τράπουλας» και ανατροπής.
Το «δυστύχημα» δε γι’ αυτήν ήταν, ότι η φιλοξενούμενη που δικαιολόγησε την θέση της στην α1 εθνική κατηγορία, όχι μόνο δεν την υποτίμησε ούτε στιγμή αλλά αντιθέτως πλειοδότησε σε αυτοσυγκέντρωση, προσοχή και σοβαρότητα, ώστε να αποτρέψει κάθε απρόοπτο, εν γνώσει του επιπέδου και της κλάσης των παικτριών της κιλκισιώτικης.
Είναι χαρακτηριστικό το ότι, ακόμη και όταν στο δεύτερο και στο τρίτο σετ, όταν όλα έδειχναν ότι οι Μακεδόνες Αξιού δεν τα έχαναν με τίποτε, η τεχνική ηγεσία τους δεν άφηνε τις παίκτριες στο «χλωρό κλαρί» του εφησυχασμού ακόμη και όταν η διαφορά «άνοιγε» περισσότερο απο τρεις πόντους.
Ωστόσο, οι παίκτριες του Αίαντος, αληθινά «διαμάντια» του ελληνικού πρωταθλήματος, δεν το «έβαλαν» ούτε στιγμή «κάτω» δικαιώνοντας πλήρως την φήμη τους, την ιστορία τους και την καταξίωσή τους στο ελληνικό πετοσφαιρικό στερέωμα, παραδίδοντας μαθήματα αγωνιστικής συνέπειας και αγωνιστικού πνεύματος.
Προσέφεραν κατ’ αυτόν τον τρόπο ένα λαμπρό παράδειγμα του αγωνιστικού προτύπου, που πρέπει να έχουν οι αθλήτριες των νεωτέρων γενεών, αν θέλουν να ακολουθήσουν ανάλογη πορεία και να μοιάσουν, ή και να ξεπεράσουν τα σημερινά ινδάλματά τους.
Ετσι, μπορεί μεν στον συγκεκριμένο αγώνα να μην έφτασαν στο επιθυμητό πρακτικό αποτέλεσμα, πλην όμως:
-Συνέβαλαν στην διεξαγωγή μιάς αναμέτρησης υψηλού αγωνιστικού επιπέδου και υψηλής ποιότητας πετοσφαίρου, από εκείνες που αποτελουν «κράχτες» του αθλήματος και «μαγνήτες» γιά τον φίλαθλο κόσμο να προσέρχεται στις εκδηλώσεις του και να ενασχολείται με αυτό.
-«Υπέγραψαν» την μέχρι στιγμής σημαντικότερη επιτυχία του κιλκισιώτικου πετοσφαίρου, που ήταν η πρόκρισή τους στους «16» του κυπέλλου Ελλάδος γυναικών και η διεκδίκηση της αντίστοιχης τους «8».
-Απετέλεσαν «ζωντανό» πρότυπο γιά τις 15χρονες Κιλκισιώτισσες, που στελεχώνουν την πρώτη ομάδα προερχόμενες από το «φυτώριο» του συλλόγου, προσφέροντας σ’ αυτές πολλές «παραστάσεις» τόσο πολύτιμες γιά την κατάρτιση και εξέλιξή τους.
-Ανέδειξαν τον κανόνα της πρόσθετης αξίας που προσδίδει στον νικητή η αξία του ηττημένου.
Γιά όλα αυτά και οι «επτά υπέροχες» αθλήτριες του Αίαντος που δικαιούνται τον τίτλο της «πρωταθλήτριας» προσέφεραν σημαντική υπηρεσία στο κιλκισιώτικο πετοσφαιρο, δείχνοντάς του τον «δρομο» προς ένα καλύτερο μέλλον.
Με το κεφάλι και τα χέρια ψηλά λοιπόν εκτός «8» κυπέλλου Ελλάδος γυναικών ο Αίας Κιλκίς.
Τα σετ: 20-25, 17-25, 14-25.
Η σύνθεση:
ΑΙΑΣ ΚΙΛΚΙΣ: Κυριακίδου, Λαϊου, Καρδαμανίδου, Σωτηρίου, Νικολαϊδου, Παρασκευαϊδου (αε), Βλάχου, Κοτίδου, Καντιδου
ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΑΞΙΟΥ: (Σκουλικάρης) Δραγουμάνου, Πολυνοπούλου, Sagardia, Στεφανίδου, Καραφουλίδου, Rovatti-Toazi, Σπανού, Παπαδοπούλου, Ευθυμιάδου, Μυρίδου, Τσαγκαράκη, Τσουκαλά, Καλτσώνη, Δορούκα.
Eκ μέρους της διοίκησης αλλά και των απίστευτων φιλάθλων μας που ακόμη και στο τέλος του αγώνα ζητωκραύγαζαν υπέρ του Αίαντα, στις αθλήτριες μας με την μεγάλη διαδρομή και τις πάμπολλες ατομικές και ομαδικές διακρίσεις ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ευχαριστώ για το δώρο που μας έκαναν, την πρόκριση στους 16 του κυπέλλου Ελλάδας 2017.
Και όταν λέμε μεγάλη διαδρομή, εννοούμε ότι απλά στην αθλητική τους διαδρομή τα έκαναν ΟΛΑ: Από την κατάκτηση πανελλήνιων σχολικών πρωταθλημάτων στα νιάτα τους, μέχρι κύπελλα Ελλάδας , συμμετοχή και αρχηγία στην εθνική ομάδα, διεθνείς συμμετοχές ( 101, 192) , συμμετοχή σε βαλκανικούς, μεσογειακούς αγώνες , ευρωπαϊκά πρωταθλήματα,Final four kai super cup με ελληνικές και ευρωπαϊκές ομάδες, European league, mvp πρωταθλήματος Ελλάδας, all star game καλύτερο λίμπερο, best attacker και συμμετοχή σε παγκόσμια Πρωταθλήματα και Ολυμπιακούς αγώνες ( 9η θέση) .
Επόμενοι στόχοι της ομάδας, το Κύπελλο της ΕΣΠΕΜ μια και έχει περάσει στον τελικό με τον Ποσειδώνα Βέροιας αλλά και η άνοδος στη Β’ Εθνική Κατηγορία.