Αγροτικά

Η ξηρασία, ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και η τιμή φέτος στο σκληρό σιτάρι

Στάση αναμονής τηρούν οι εμπλεκόμενοι στις αγορές αγροτικών εμπορευμάτων μετά την ανάφλεξη που σημειώθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο στη Μέση Ανατολή, κάτι που επικυρώνουν και οι δείκτες στα χρηματιστηριακά ταμπλό, με την εβδομάδα συναλλαγών που ξεκίνησε τη Δευτέρα 15 Απριλίου να αποτυπώνει μια πλαγιοκαθοδική διστακτικότητα στις τιμές.

Ένα ασφαλές στοίχημα ωστόσο θέλει τις τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων να φουσκώνουν κατ΄αναλογία με τις ανοδικές διακυμάνσεις στις τιμές πετρελαίου, με την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής να τροφοδοτεί το 40% της παγκόσμιας κατανάλωσης, ενώ οι αγορές καλούνται να αποτιμήσουν παράλληλα τόσο τις καιρικές συνθήκες ενόψει της νέας εμπορικής χρονιάς που σηματοδοτεί ο αλωνισμός του Ιουνίου για τα ευρωπαϊκά σιτηρά, όσο και τις γεωπολιτικές κόντρες στο «βόρειο μέτωπο», έπειτα από τους δασμούς που επιβλήθηκαν στα ρωσικά σιτάρια.

Πρόκειται για τρεις δυνατούς καταλύτες ανόδου με αποτύπωμα ανοδικό για τις τιμές στα περισσότερα αγροτικά εμπορεύματα, ενώ δεν έχει συνυπολογιστεί και ο παράγοντας των fundsH ιστορία των τελευταίων ετών υπαγορεύει ανοδικές πιέσεις στις περισσότερες τιμές αγροτικών εμπορευμάτων, αφού εκτός των σχεδόν βέβαιων ανατιμήσεων στο πετρέλαιο, το οποίο επηρεάζει άμεσα τα κόστη στην αγροτική παραγωγή, ενεργοποιείται και ένα προσφιλές μοτίβο που θέλει τους επενδυτές να στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια πέραν του χρυσού, με συμβόλαια όπως των σιτηρών, να αποδεικνύονται ιδιαίτερα ελκυστικά.

Στο πρακτικό κομμάτι, μιας και ήδη στην ευρύτερη περιοχή έχουν αναπτυχθεί δυσκολίες στις μεταφορές λόγω των πολύμηνων επιδρομών των Χούθι σε εμπορικά πλοία που αποφεύγουν πλέον σταθερά το πέρασμα του Σουέζ, δεν έχουν αναπτυχθεί νέες πρακτικές δυσκολίες που να μην έχει αποτιμήσει η αγορά.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι τιμές στο χρηματιστήριο του Παρισιού για τα μελλοντικά συμβόλαια μαλακού σίτου, διατηρούνται οριακά πάνω από τα επίπεδα των 200 ευρώ ο τόνος για σιτάρια του περσινού αλωνισμού, ενώ συνεχίζεται η συσσώρευση στην περιοχή των 220 ευρώ για τα συμβόλαια της νέας σοδειάς. Φαίνεται λοιπόν ότι οι αγορές δεν προχώρησαν ακόμα σε αναπροσαρμογές, επιτρέποντας για την ώρα στα θεμελιώδη αλλά και τα καιρικά δεδομένα τον πρώτο λόγο στη διαμόρφωση τιμών, αντί του αφηγήματος μιας περαιτέρω κλιμάκωσης του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν.

Εξίσου ψύχραιμες αποτυπώνονται και οι τοποθετήσεις στα συμβόλαια καλαμποκιού στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο αγροτικών εμπορευμάτων, με τις τιμές να διατηρούνται οριακά κάτω από τα 200 ευρώ ο τόνος, επίπεδο που είχαν προσεγγίσει λίγες εβδομάδες πριν.

Η ξηρασία σε Ελλάδα και Ιταλία φτιάχνει σκηνικό συγκράτησης τιμών για το σκληρό

Ειδικά για το σκληρό σιτάρι, μια καλλιέργεια που παρακολουθείται στενά από παραγωγούς, εμπόρους και βιομηχανία, ο αλωνισμός της οποίας επίκειται και θα αφομοιώσει πρώτη τις διακυμάνσεις με αφορμή το σκηνικό πολέμου στη Μέση Ανατολή, φαίνεται πως η συνθήκη διευκολύνει μια συγκράτηση των τιμών.

Η ανομβρία των τελευταίων εβδομάδων σε μεγάλα παραγωγικά κέντρα της Ελλάδας, έρχεται να κάμψει την αισιοδοξία αγοραστών για αυξημένη προσφορά και άρα «εκπτώσεις» στις τιμές. Εκεί που η χρονιά έδειχνε «εύκολες» αποδόσεις της τάξης των 500 κιλών ανά στρέμμα, φαίνεται πως τα πράγματα δυσκολεύουν και μένει να φανεί αν οι αναμενόμενες για τα επόμενα 24ωρα βροχές, θα μπορούσαν να σώσουν το πλήγμα της ξηρασίας.

Εκεί όμως που υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, είναι στην Σικελία και τη Νότια Ιταλία, όπου θεωρείται δεδομένη εξαιρετικά μειωμένη παραγωγή, σε ένα σκηνικό που εντείνει και τη δυσαρέσκεια του αγροτικού κόσμου για τις υφιστάμενες τιμές, ανοίγοντας το δρόμο για συντονισμένες διεκδικήσεις υψηλότερων επιπέδων τιμών. Την ίδια ώρα, στα βορειότερα παραγωγικά κέντρα της Ευρώπης και ειδικά στην Γαλλία, οι επίµονες βροχοπτώσεις επηρεάζουν εξίσου αρνητικά τις προοπτικές της εκεί παραγωγής. 

Στην ελληνική αγορά, οι εγχώριοι µύλοι αγοράζουν ξανά µε τιµές παράδοσης στην περιοχή των 310 µε 320 ευρώ ο τόνος τα ελάχιστα ποιοτικά σιτάρια που έχουν αποµείνει στα σιλό της επικράτειας, όσο στην Φότζια και τη Μπολόνια οι τιµές αποθήκης κυµαίνονται µεταξύ των 340 και 345 ευρώ ο τόνος.

Προς το παρόν, η προσπάθεια σταθεροποίησης που σηµειώθηκε την περασµένη εβδοµάδα στη Φότζια, έπειτα από δυο συνεχόµενες ανοδικές συνεδριάσεις που συνολικά συµπλήρωσαν 25 ευρώ στην τιµή του σκληρού σίτου, φαίνεται επιρρεπής στην άνοδο.

Πηγή: Agronews

Περισσότερα

Συνάντηση της διοίκησης του δήμου Παιονίας με αγρότες που χρησιμοποιούν δημοτικά αντλιοστάσια άρδευσης

Την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του παλαιού δημοτικού σχολείου Ευρωπού, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση της διοίκησης του δήμου Παιονίας […]

Δείτε ακόμα