Πολιτική

«Ξεπέρασε τον εαυτό της η σημερινή συγκυβέρνηση» τονίζει ο Γ. Γεωργαντάς

Την έντονη αντίδραση του βουλευτή Κιλκίς της ΝΔ Γιώργου Γεωργαντά προκάλεσε η πράξη νομοθετικού περιεχομένου της κυβέρνησης, με την οποία μεταφέρθηκαν τα αποθεματικά των δήμων.
Χρησιμοποιώντας «σκληρή γλώσσα», ο κ. Γεωργαντάς κάνει λόγο γιά «προβλέψιμη κατάληξη του θέματος εξ αιτίας μιάς απρόβλεπτης κυβέρνησης», με αφορμή την εκ μέρους της τελευταίας αναφορά σε «απρόβλεπτη ανάγκη» ως αιτιολογία και δικαιολογία της συγκεκριμένης πράξης νομοθετικού περιεχομένου.

Στην σχετική έγγραφη δήλωσή του ο κ. Γεωργαντάς αναφέρει τα εξής:
«Με την θέσπιση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου (ΦΕΚ 41/20.4.2015) για την μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των δήμων, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καταρρίπτει με τον πιο καταφανή τρόπο τους μέχρι προ τινος καθησυχασμούς και διαβεβαιώσεις της ότι δεν θα ελάμβανε έκτακτα μέτρα.

Η θέσπιση πράξης νομοθετικού περιοχομένου, η οποία προβλέπεται στο άρθρο 44 του Συντάγματος σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικώς επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης, αποδεικνύει την κρισιμότητα της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η οικονομική βιωσιμότητα της χώρας λόγω της ανικανότητος της κυβερνήσεως.

Είναι τουλάχιστον ειρωνικό να επικαλείται τώρα η κυβέρνηση το επείγον και απρόβλεπτο της ανάγκης για τη λήψη μέτρων, ενώ ήταν απολύτως προβλέψιμη η κατάληξη αυτή απο την έλλειψη σχεδιασμού και υλοποίησης έργου της κυβέρνησης τους τελευταίους δύο μήνες. Είναι νομικώς έωλο και πολιτικώς απαράδεκτο μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου στην οποία καταλήγει μια κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει μια απρόβλεπτη ανάγκη να έχει αναδρομική ισχύ. Ξεπέρασε και τον εαυτό της η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και αποδεικνύει απίστευτη ικανότητα στις φωτογραφικές ρυθμίσεις.

Με λύπη παρακολουθούμε την κυβέρνηση να οδηγείται σε σπασμωδικές λύσεις δείχνοντας καθολική απαξίωση προς όλους τους θεσμούς όπως και αυτόν την τοπικής αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με το Σύνταγμα οι ΟΤΑ χαίρουν διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας κάτι όμως με το οποίο δεν φαίνεται να συμφωνει η παρούσα κυβέρνηση.

Η θεσμική όμως αυτή απαξία απο μέρους της κυβέρνησης έχει και σοβαρότατες πρακτικές συνέπειες και για την καθημερινότητα του πολίτη αφού η δέσμευση των αποθεματικών τους θα στερήσει απο τους δήμους την δυνατότητα να ανταποκριθούν σε έκτακτες ανάγκες.
Η συγκεκριμένη απόφαση προκαλεί ανησυχία και ερωτηματικά για το πού θα φτάσει η επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης…».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

ΛΑΝΑΡΑΔΕΣ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ

(Στον υπέροχο φίλο μου Γιάννη Σαββόπουλο) Λαναράς ή λαναριτζής ήταν ο τεχνίτης που επεξεργαζόταν το προερχόμενο από το κούρεμα των […]