Αγροτικά

Ξεκίνησε το πρόγραμμα από αέρος εμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων

Από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων ανακοινώθηκε, ότι ξεκίνησε την Δευτέρα 10.11.14 και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 16.11.14, το πρόγραμμα εμβολιασμού των αλεπούδων κατά της λύσσας που υλοποιεί η διεύθυνση υγείας και ζώων, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί από αέρος με τη ρίψη εμβολίων δολωμάτων που περιέχουν ιό κατά της λύσσας, σε 24 νομούς μεταξύ των οποίων και του Κιλκίς.
Επίσης, εντατικοποιούνται σε όλη την επικράτεια οι εμβολιασμοί όλων των σκύλων και γατών (δεσποζόμενων και αδέσποτων) κατά της νόσου.
Για την καλύτερη ενημέρωση του κοινού το ΥΠΑΓΑΤ έχει ήδη προβεί στην έκδοση και διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων και αφισών (σε σχολεία, κυνηγούς κλπ), καθώς και σε έκδοση ενημερωτικού ραδιοτηλεοπτικού spot για τη λύσσα.

Όσον αφορά τα εμβολιακά δολώματα θα πρέπει να γίνει υπενθύμιση στο κοινό για τα παρακάτω, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε επαφή με αυτά:
-Τα εμβολιακά δολώματα περιέχουν ζωντανό ιό και σε περίπτωση επαφής με αυτό πρέπει να ακολουθήσει άμεσα επίσκεψη στο γιατρό και να ενημερωθεί άμεσα το ΚΕΕΛΠΝΟ.
-Σε περίπτωση εύρεσης τέτοιων δολωμάτων σε αγροτικές και δασώδεις περιοχές (μικροί κύβοι χρώματος λαδί-καφέ με οσμή ψαριού), απαγορεύεται οι να έρθουν σε οποιαδήποτε επαφή με αυτά.
-Σε περίπτωση εύρεσης τέτοιων δολωμάτων, οι πολίτες θα πρέπει να ενημερώνουν άμεσα τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι η λύσσα έχει εμφανιστεί από τις 19.10.12 στην Ελλάδα και από τότε έως σήμερα έχουν απομονωθεί 48 κρούσματα σε ζώα. Για το σκοπό αυτό το τμήμα ζωοανθρωπονόσων της διεύθυνσης υγείας των ζώων της γενικής διεύθυνσης κτηνιατρικής του ΥΠΑΓΑΤ, σε συνεργασία με τις περιφερειακές κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιοχών που θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα, συνεχίζουν για δεύτερη χρονιά τη μεγάλη προσπάθεια να εμβολιαστούν οι κόκκινες αλεπούδες προκειμένου να αναχαιτισθεί η εξάπλωση της νόσου.

Ο εμβολιασμός των αλεπούδων κατά της λύσσας εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης που έχουν κρούσματα λύσσας και θεωρείται αποδεδειγμένα ως ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την καταπολέμηση της παραπάνω ασθένειας.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα