Γενικά

Ξεκίνησαν και στον νομό Κιλκίς τα «σελφ τεστ» για μαθητές, «βάζουν πλάτη» οι φαρμακοποιοί

Ξεκίνησε και στον νομό Κιλκίς, την Πέμπτη 8.4.21, η διάθεση εξοπλισμού ταχείας διενέργειας ατομικών ελέγχων ανίχνευσης του νέου κορωνοϊού, των γνωστών «σελφ τεστ».

Μία διάθεση, που αρχικώς αφορά στους μαθητές και εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και η οποία ξεκίνησε μέσω της πλατφόρμας ΗΔΙΚΑ.

Κάθε φαρμακείο του νομού παρέλαβε από τρεις εικοσιπεντάδες, δηλαδή συνολικώς 75 «σελφ τεστ», που εξατομικεύονται από τους φαρμακοποιούς.

Τα «σελφ τεστ» διατίθενται δωρεάν, και οι δικαιούχοι μπορούν να τα παραλάβουν από τα φαρμακεία με προσκομιδή ή επίδειξη του ΑΜΚΑ τους.

Σε κάθε δικαιούχο αντιστοιχεί ένα «τεστ» όλη την εβδομάδα, με την υποχρέωση, όταν το παραλάβει, να το διενεργεί εντός του σαββατοκύριακου ή το πολύ έως νωρίς το πρωί της Δευτέρας.

Μετά την διενέργεια, αν το «σελφ τεστ» είναι αρνητικό, καταχωρίζεται στην ηλεκτρονική σελίδα selftest.gov.gr, με δήλωση της αρνητικότητας. Κατόπιν, η δήλωση εκτυπώνεται και προσκομίζεται στο σχολείο. Ακολουθεί η επανάληψη το βράδυ της Τετάρτης για την Πέμπτη.

Τα «σελφ τεστ» διενεργούνται στην οικία του καθενός δικαιούχου, και όχι στα φαρμακεία, όπου απαγορεύεται.

Αν, πάλι, το αποτέλεσμα είναι θετικό, γνωστοποιείται στον ΕΟΔΥ, που παραπέμπει σε μοριακό έλεγχο, και αν προκύψει θετικό αποτέλεσμα και από αυτόν, ακολουθεί άμεση επικοινωνία και συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ.

Αναφερόμενος στο θέμα, μετά τις ποικίλες αντιδράσεις που υπήρξαν γι’ αυτό, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κιλκίς Κωνσταντίνος Κατσιάνος δήλωσε στο δημοσιογραφικό συγκρότημα του «Μαχητή» τα εξής:

«Γιά άλλη μία φορά οι φαρμακοποιοί «βάζουν πλάτη» στήριξης της δημόσιας υγείας.

Το φαρμακείο παραμένει ουσιαστικός αρωγός στην προσπάθεια για την διασφάλισή της.

Η μεγάλη διασπορά, όσον αφορά στις έδρες των φαρμακείων σε όλο τον νομό. Καταδεικνύει και αποδεικνύει την χρησιμότητα του «φαρμακείου της γειτονιάς», σε σχέση με το επίπεδο εξυπηρέτησης και υποστήριξης των πολιτών.

Συνεχίζουμε απαρεγκλίτως στον ίδιο δύσκολο «δρόμο», προτάσσοντας τον κοινό σκοπό, που είναι η νικηφόρα έκβαση του βιολογικού «πολέμου» με τον αόρατο εχθρό».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

«Φόρουμ της Ευρωπού»

Μία από τις ενδιαφέρουσες προτάσεις που ακούσθηκαν από τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στην συνάντηση με την πολυπληθέστερη επίσκεψη όλων […]