Γενικά

Ξεκινά το έργο βελτίωσης-αναβάθμισης υποδομών προσβασιμότητας στην περιοχή λίμνης Δοϊράνης

Στην υπογραφή της σύμβασης γιά την υλοποίηση του έργου «Βελτίωση και αναβάθμιση υποδομών προσβασιμότητας στην λίμνη Δοϊράνη», που θα αναμορφώσει εξ ολοκλήρου την περιοχή κοντά στον χώρο του μουσείου της Δοϊράνης γιά τους επισκέπτες και θα αναβαθμίσει τουριστικώς την ευρύτερη περιοχή, προχώρησαν την Τρίτη 14 Ιουλίου 2020, ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης και εκπρόσωποι της αναδόχου κοινοπραξίας “Τερζής Βασίλειος- Μπαϊρακλιλής Αργύριος”, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων της ΠΕ Κιλκίς.

Η υλοποίηση του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 475.000 ευρώ, θα γίνει εξ ολοκλήρου με χρηματοδότηση από πιστώσεις του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ). Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου προβλέπονται εργασίες βελτίωσης των υποδομών πρόσβασης στη λίμνη Δοϊράνη και εργασίες καλλωπισμού του παραλίμνιου μετώπου της.

Ειδικότερα, διακρίνονται δύο τμήματα, οι εργασίες που θα εκτελεστούν στον προβλήτα, δίπλα στο μουσείο, και οι εργασίες που θα εκτελεστούν στο μονοπάτι, που βρίσκεται στην παραλίμνια περιοχή της λίμνης.

Το έργο περιλαμβάνεται στην πράξη “Ολοκληρωμένο σύστημα αειφορικής διαχείρισης οικοσυστήματος λίμνης Δοϊράνης” (Plan D.oiran)», η οποία έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας Interreg.

Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται και τα εξής:

« … Όπως προβλέπεται από τη σύμβαση, το δάπεδο της προβλήτας θα επενδυθεί με συνθετική ξυλεία (WPC), με σανίδες (WPC). Επίσης, από την πλευρά του καναλιού υπερχείλισης θα τοποθετηθούν προστατευτικά ξύλινα κιγκλιδώματα από ξύλο ιρόκο (πρόκειται για ξύλο αντοχής με πολύ καλές μηχανικές ιδιότητες).

Εξ άλλου, εργασίες θα εκτελεστούν στο μονοπάτι και στον χώρο γύρω απ’ αυτό. Συγκεκριμένα, θα τοποθετηθούν βοτσαλόπλακες στην ήδη υπάρχουσα υπόβαση, η οποία θα ενισχυθεί από άοπλο σκυρόδεμα. Η εφαρμογή των πλακών θα πραγματοποιηθεί με ισχυρό τσιμεντοκονίαμα.

Θα κατασκευαστεί υπόβαση (άοπλο σκυρόδεμα) στο υπόλοιπο τμήμα του μονοπατιού, αφού πρώτα γίνει διαμόρφωση της γαιώδους επιφάνειας και θα επιστρωθεί με βοτσαλόπλακες. Γύρω από το μονοπάτι θα αναπτυχθούν χώροι ξεκούρασης με παγκάκια και τραπεζόπαγκους και θα κατασκευαστούν δύο πέτρινες κρήνες.

«Οι παραπάνω υποδομές θα κατασκευαστούν με τέτοιον τρόπο ώστε οι επεμβάσεις να μην επιβαρύνουν τη λίμνη», υπογραμμίζει ο αντιπεριφερειάρχη. Ανδρέας Βεργίδης. Επισημαίνει δε, ότι, «οι υποδομές θα αποτελούνται από τέτοια υλικά που θα είναι συμβατά με τον χαρακτήρα της περιοχής, μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης περιβαλλοντικά τοποθεσίας που ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000, και θα αντέχουν στις ειδικές καιρικές συνθήκες που επικρατούν σ’ αυτήν (π.χ. υγρασία, δυνατοί άνεμοι)».

Επί πλέον, στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται η κατασκευή πλήρες ηλεκτρικού δικτύου (ηλεκτρολογικοί πίνακες, καλωδιώσεις, ιστοί φωτισμού και φωτιστικά σώματα) για τον φωτισμό της προβλήτας, του μονοπατιού στην παραλίμνια περιοχή και του τμήματος του οδικού δικτύου που οδηγεί προς το τελωνείο.

Προκειμένου να υπάρχει εναρμονισμός με το φυσικό περιβάλλον και τον οικολογικό χαρακτήρα της παρέμβασης επιλέχθηκαν οι ιστοί φωτισμού της προβλήτας να είναι φωτοβολταϊκοί με συσσωρευτές για μεγάλη αυτονομία.

Επίσης, θα κατασκευασθεί δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης για τις βρύσες που θα τοποθετηθούν στο χώρο.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουνίου είχε υπογραφεί η πρώτη σύμβαση – με μίσθωση μηχανημάτων – για το έργο του καθαρισμού από φερτά υλικά, απορρίμματα και αυτοφυή βλάστηση στο κανάλι υπερχείλισης της λίμνης Δοϊράνης, αλλά και της κοπής και εκρίζωσης δέντρων εντός των υδάτων της λίμνης.

Η φύση των εργασιών σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περιβαλλοντικά τοποθεσία απαιτεί τη συνεχή εποπτεία της υποδιεύθυνσης τεχνικών έργων της Π.Ε. Κιλκίς, η οποία εκτέλεσε όλες τις σχετικές μελέτες και θα επιβλέψει την υλοποίηση των σχετικών εργασιών, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν αρχές του 2021».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα