«Σ’ αυτήν την κρίσιμη στιγμή δεν χρειάζεται δημοψήφισμα»

Πολιτική /

Την απόλυτη εναντίωσή της στο προκηρυχθέν γιά την προσεχή Κυριακή 5.7.15 δημοψήφισμα διατυπώνει η νομαρχιακή επιτροπή Κιλκίς της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
«Η Δημοκρατική Αριστερά, με απόφαση της κεντρικής επιτροπής, έλαβε ξεκάθαρη θέση για το δημοψήφισμα. Η χώρα σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή δεν χρειάζεται δημοψήφισμα.
Η Βουλή αποφάσισε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, με το οποίο διαφωνούμε.
Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: ΝΑΙ στην Ε.Ε. και στην «ευρωζώνη», ΝΑΙ στην ΛΥΣΗ και ΟΧΙ στην ρήξη. Οι ιδεολογικές εμμονές των εταίρων και η αναποτελεσματικότητα της ελληνικής κυβέρνησης οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση. Όμως, είμαστε απέναντι στο αδιέξοδο της ρήξης. Αυτή η θέση μας συνάδει με τις αρχές και προτάσεις μας όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Η δική μας θέση δεν ταυτίζεται με τις πολιτικές δυνάμεις που οδήγησαν την χώρα στην κρίση και τα «μνημόνια». Η τοποθέτησή μας συνοδεύεται με την δική μας πολιτική πρόταση και όχι με το δημοψήφισμα που συσκοτίζει τις πολιτικές διαφορές και υπάρχει κίνδυνος να δημιουργήσει φαινόμενα εθνικού διχασμού.
Τα δημοψηφίσματα αποτελούν απαραίτητο «εργαλείο» δημοκρατικής και συμμετοχικής διαδικασίας στο στόχο για την χειραφέτηση και μετεξέλιξη της κοινωνίας. Δεν μπορεί να αποτελούν «εργαλείο» εκβιαστικών και διχαστικών μηνυμάτων, που αντί να ενώνουν και να οδηγούν μπροστά την κοινωνία, να λειτουργούν απλουστευτικά και επί της ουσίας συνθηματικά και πολωτικά με μόνο σκοπό να επιλύσουν πολιτικά αδιέξοδα.
Η Δημοκρατική Αριστερά ως υπεύθυνη δύναμη καταθέτει τις εξής προτάσεις για τις επόμενες ημέρες. Στην νέα κατάσταση που διαμορφώνεται πρέπει να κινητοποιηθούν όλες οι δυνάμεις ώστε να επιτύχουν μια μεταβατική συμφωνία. Η συμφωνία αυτή θα είναι εξ αντικειμένου μεταβατική και θα λύνει το θέμα της χρηματοδότησης της χώρας για το μεταβατικό διάστημα, θα περιγράφει το αναπτυξιακό πακέτο και το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους έως την εκπνοή του μεταβατικού διαστήματος. Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν ώστε αμέσως να υπάρξει ολοκληρωμένη συμφωνία με ορίζοντα τριετίας, η οποία θα εγκριθεί από την ελληνική Βουλή και τα άλλα κράτη μέλη. Εμείς στη Δημοκρατική Αριστερά επιμένουμε για την επίτευξη συμφωνίας.
Σε κάθε περίπτωση η θέση μας για το δημοψήφισμα είναι ξεκάθαρη χωρίς αμφισημίες. ΝΑΙ στην Ε.Ε. και στην «ευρωζώνη», ΝΑΙ στην ΛΥΣΗ και ΟΧΙ στη ρήξη.
Για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτη η παραμονή της χώρας στην Ε.Ε και την «ευρωζώνη», και δεν συναρτάται με τις δυσκολίες από τους υπάρχοντες πολιτικούς συσχετισμούς που εμμένουν στην πολιτική της λιτότητας. Ο αγώνας για την αλλαγή στην Ε.Ε θα είναι διαρκείας και θα ευοδωθεί με την ισχυροποίηση των προοδευτικών δυνάμεων και στις άλλες χώρες. Με το δικό μας ΝΑΙ θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι πιστεύουμε ακράδαντα σε μία Ευρώπη με κοινωνικό πρόσωπο, κοινωνική συνοχή, με θεσμική ολοκλήρωση της πολιτικής και οικονομικής ενοποίησης με δημοκρατικούς κανόνες, ευελιξία, ανοχή και αλληλεγγύη. ΝΑΙ για να είμαστε στον «σκληρό πυρήνα» της Ε.Ε. όταν θα γίνονται οι απαραίτητες αλλαγές σ’ αυτήν».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Τι Κιλκίς… Τι Χανιά!

Την Παρασκευή βρισκόμουν σε ένα κατάστημα στο κέντρο του Κιλκίς όταν είδα ένα παλιό συμμαθητή, που είχα καιρό να συναντήσω. […]

«Αντιγραφές» να σου πετύχει!

«Αντιγράφουν», λένε κάποιοι… τον Παπακώστα! Στις… ανεξαρτητοποιήσεις δημοτικών συμβούλων; Μα αυτές έχουν προϊστορία και στο δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς πολύ πριν […]