Κοινωνία

Το Κουρμπάνι αναβιώνει και φέτος στο Κιλκίς ο σύλλογος Στενημαχιτών

Ο σύλλογος Στενημαχιτών Κιλκίς σε συνεργασία με την ενορία του ιερού ναού Αγίου Δημητρίου Κιλκίς θα αναβιώσει φέτος, το έθιμο του Κουρμπανιού κατά την εορτή του Αγίου Τρύφωνος.

Τον Άγιο Τρύφωνα ως είναι γνωστόν, τον τιμούσαν στην Στενήμαχο τη, διότι καλλιεργούσαν αμπέλια και όπως γνωρίζουμε από την εκκλησιαστική μας παράδοση ο Άγιος Τρύφων είναι προστάτης των αμπελιών και των κηπευτικών.

Μεγάλο πανηγύρι γινόταν από τους προγόνους μας Στενημαχίτες με πολλές ετοιμασίες και πολλές εκδηλώσεις, θρησκευτικές, πολιτιστικές, λαϊκές κ.α. στην εορτή του Αγίου προς τιμήν του. Ακόμη όταν ήταν ο καιρός του φυτέματος, του κλαδέματος και του τρύγου.

Στην πόλη μας, και ιδιαίτερα στην ενορία του Αγίου Δημητρίου, μεταφέρθηκε η ευλάβεια αυτή προς τον Άγιο Τρύφωνα από τους πρόσφυγες που ήρθαν εδώ από την Στενήμαχο. Γι΄αυτό και κάθε χρόνο, στην εορτή του, γιορτάζουν οι Στενημαχίτες, αλλά και η Ενορία, την μνήμη του, παρόλο που σήμερα δεν καλλιεργούνται αμπέλια.

Τα τελευταία χρόνια το πανηγύρι τελείται την πρώτη Κυριακή του Φεβρουαρίου και αρχίζει από την παραμονή με το άναμμα των καζανιών του κουρμπανιού όπου ετοιμάζεται για να προσφερθεί σε όλους όσους θα συμμετέχουν στο Πανηγύρι.

Το πρόγραμμα της φετινής γιορτής θα τελεσθεί ως εξής:

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

5 μ.μ. Πανηγυρικός Εσπερινός και Αρτοκλασία.

6 μ.μ.: Αγιασμός και Άναμμα των καζανιών του Κουρμπανιού του Κουρμπανιού στο χώρο του συλλόγου Στενημαχιτών. (θα ακολουθήσει κέρασμα και γλέντι στην αίθουσα του συλλόγου).

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

7.30 π.μ. Πανηγυρικός Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία Ιερουργούντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου μας κκ. Βαρθολομαίου.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας θα μοιραστούν το Κουρμπάνι και τα σταφύλια στην αυλή της εκκλησίας.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα