Πολιτική

Κώστας Σιωνίδης: «Παρουσίαση έργου» ….που απουσιάζει!»

«Σφοδρό πυρ» από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Παιονίας Κώστα Σιωνίδη δέχθηκε ο δήμαρχος Χρήστος Γκουντενούδης γιά την πρόσφατη λογοδοσία του, την οποία ο κ. Σιωνίδης χαρακτήρισε ως …προεκλογική ομιλία.

Ειδικότερα τοποθετούμενος στις αναφορές του κ. Γκουντενούδη ο κ. Σιωνίδης τόνισε, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«Άκουσα με προσοχή την προεκλογική ομιλία που εκφώνησε ο δήμαρχος Παιονίας, βαφτίζοντας την μάλιστα σε λογοδοσία και απορώ.

Αφού κ. δήμαρχε είχατε σκοπό να συγκρίνετε τις διοικήσεις των προκατόχων σας με την δική σας και να κάνετε παραλληλισμούς έργου και χρηματοδοτήσεων, γιατί δεν καλέσετε τον κ. Σμυδάκη και τον κ. Λαπόρδα να συζητήσετε ότι επιθυμείτε. Μέχρι και το τέλος καταστημάτων της περιόδου 2007 θυμηθήκατε…

….Αν η διοίκηση του δήμου είχε ΈΩΣ σήμερα κάνει αυτά που υποσχέθηκε στους δημότες το 2014, αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε στο πρόγραμμα της ή αν αξιοποιούσε τις ευκαιρίες που της παρουσιάστηκαν τα τέσσερα και πλέον χρόνια που διοικεί ,τότε δεν θα είχε καμιά δυσκολία ο Δήμαρχος να κάνει τον απολογισμό στην ώρα του.

Ο απολογισμός θα είχε γίνει ήδη στη συνείδηση και τα μάτια των δημοτών μέσα από τις δημοτικές δράσεις και δεν θα χρειαζόταν να μας εκφωνήσετε το προεκλογικό αφήγημα που μόλις ακούσαμε…

…Ως προς τα αποτελέσματα, δυστυχώς αποδειχθήκατε αναποτελεσματικός και επειδή αυτά που κάνατε στα τέσσερα και πλέον χρόνια που διοικείτε είναι ελάχιστα, θα σας αναφέρω επιγραμματικά τί δεν κάνατε και τι ευκαιρίες χάσατε.

Οι δημότες , μας κρίνουν όλους και δικαιούνται να ξέρουν.

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Τα δύο τελευταία χρόνια, όποτε σας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσετε σε θεματική συζήτηση , σε πολιτική εκδήλωση ή ακόμα και σε σχολικό χορό, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αναφερόσασταν στο προσφυγικό. Έγινε το προσφιλές σας θέμα. Αναμφίβολα μέσα από το προσφυγικό αποκτήσατε νέους φίλους και υψηλές γνωριμίες κάτι που άλλωστε περήφανα διατυμπανίζατε συχνά.

Τελευταία όμως άνοιξε στη χώρα μας μια νέα συζήτηση. Ακούσαμε δηλώσεις από τις Βρυξέλες και διαβάσαμε δημοσιεύματα στο Τύπο που αναφέρονται σε 1,6 δις ευρώ χρηματοδότηση προς την Ελλάδα για το προσφυγικό. Απίστευτος αριθμός!

Σας θυμόμαστε πέρυσι να παραπονιέστε δημόσια στο κ. Μπαλάφα ότι πήρατε «ψίχουλα» και αναρωτιόμαστε τελικά εκτός από την προσωπική δημοσιότητα ,τί διεκδικήσατε και τί καταφέρατε για το δήμο μας αυτά τα χρόνια;

Μήπως το μεγάλο έργο υδροδότησης του Πολυκάστρου από το Πάικο; Μήπως απορριμματοφόρα και εξοπλισμό καθαριότητας; Μήπως έργα υποδομής για εκπαίδευση; Μήπως έργα βελτίωσης του οδικού δικτύου για ασφαλείς μετακινήσεις; Μήπως εξοπλισμό και προσωπικό για το νοσοκομείο Γουμένισσας και το κέντρο υγείας Πολυκάστρου;

Παρακολουθήσατε το πάρτι των ΜΚΟ ανήμπορος να αντιδράσετε. Τι να θυμηθώ το χώρο στάθμευσης της Μεγάλου Αλεξάνδρου με τις προκλητικές παράνομες κατασκευές; Μέχρι και τα απορρίμματα τους παρέδιδαν μέσω ιδιώτη στο ΧΥΤΑ Κιλκίς και σας χρέωναν κάτω από τη μύτη σας για να μην πω τίποτα άλλο. Χάσατε μοναδική ευκαιρία κ. δήμαρχε ,να διεκδικήσετε οραματικά για τον Δήμο και να αλλάξετε την εικόνα και την πορεία του.

ΕΡΓΑ ΣΑΤΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΏΝ ΠΟΡΩΝ
Τον προηγούμενο μόλις μήνα στο δημοτικό συμβούλιο ,στη συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα του 2018-2019 διαπιστώσαμε ότι υπάρχει καθυστέρηση στην υλοποίηση έργων και ότι λιμνάζουν χρήματα ΣΑΤΑ 2,5 ετών.
Που είναι η ανάπλαση για παράδειγμα της πλατείας 28ης Οκτωβρίου στο Πολύκαστρο;

Που έχει βαλτώσει εδώ και δύο χρόνια το 4ο νηπιαγωγείο Πολυκάστρου;
Γιατί δεν έχετε υλοποιήσει ακόμη ούτε το τεχνικό πρόγραμμα του 2016 στους οικισμούς του Δήμου;
Αυτός είναι ο απολογισμός του έργου σας; Δυστυχώς ούτε τα χρήματα ΣΑΤΑ που έχετε στο ταμείο δεν μπορείτε να αξιοποιήσετε.

Με τον βιολογικό της Γουμένισσας που βρίσκεστε;
Τι κάνατε τόσα χρόνια; Σας πήρε τέσσερα χρόνια να ολοκληρώσετε την εξαγορά της γης και αυτό το αναφέρετε σαν επιτυχία;

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
…. Που είναι η προτεραιότητα που δεσμευτήκατε ότι θα δίνατε;
Μήπως κατάλαβε κανείς από τους συναδέλφους γιατί απεντάξατε το αρδευτικό έργο Αξιούπολης -Αγίου Πέτρου;

Μήπως προχωρήσατε κανένα αντιπλημμυρικό έργο; Δεν γνωρίζετε ότι υπάρχουν γειτονιές του Πολυκάστρου και χωριά που ζουν με τον κίνδυνο της πλημύρας; Τι κάνατε τέσσερα και χρόνια; Τίποτα . Μας είπατε τι θα κάνετε.

Που είναι οι δράσεις προβολής και διευκόλυνσης της καθημερινότητας;

Το έργο ανάπλασης της Αξιούπολης ολοκληρώθηκε εδώ και χρόνια. Με την λαϊκή τι κάνατε; Αποτύχατε παταγωδώς να διαχειριστείτε το πρόβλημα. Η πόλη είναι κάθε Τετάρτη εγκλωβισμένη στην ατολμία και την αδιαφορία σας.

Τι έγινε με την υδροδότηση του πρώην δήμου Πολυκάστρου από το Πάικο.

Πως χάθηκε η ευκαιρία ένταξης στο ΕΣΠΑ;

Πως η «αστοχία» σας στέρησε έργο 5 εκατομμυρίων ευρώ από το δήμο Παιονίας;

Το σπουδαιότερο έργο που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στο Δήμο με κοινοτικά χρήματα ήταν αυτό της υδροδότησης της ευρύτερης περιοχής του Πολυκάστρου από νερά εξαιρετικής ποιότητας του Πάικου που χάνονται κυριολεκτικά ανεκμετάλλευτα στον ποταμό Αξιό….

…Σας δόθηκε η ευκαιρία να φέρετε ποιοτικό νερό στο πρώην δήμο Πολυκάστρου χωρίς κόστος και ταυτόχρονα να μειώσετε και την τιμή του νερού σε όλο το Δήμο καθώς η ΔΕΥΑΠ θα απαλλάσετο από την λειτουργία των κοστοβόρων γεωτρήσεων, και την χάσατε.

Τα λόγια περισσεύουν.

Η ΔΕΥΑΠ
Η ΔΕΥΑΠ είχε στις 31/8/2014 υποχρεώσεις 598.000 και ανείσπρακτες απαιτήσεις 1.518.000 ευρώ.
Στις 31/12/2017 , μετά από τέσσερα χρόνια αυξήθηκαν οι υποχρεώσεις σε 2.052.000 και οι ανείσπρακτες απαιτήσεις σε 2.576.000.

Αυξήθηκαν οι υποχρεώσεις χωρίς να αυξηθεί η εισπραξημότητα.

Ο δείκτης ρευστότητας της εταιρείας έχει μειωθεί στο μισό. ( Από 2,68 σε 1,35)

Η οφειλή στην ΔΕΗ ήταν 180.000 το 2014 και έφτασε 772.000 το 2017.

Μελετώντας τα στοιχεία που μου έδωσε η οικονομική υπηρεσία της ΔΕΥΑΠ διαπιστώσαμε ότι το 2017 ο Δήμος πλήρωσε στη ΔΕΗ ρεύμα 767.000 για λογαριασμό της ΔΕΥΑΠ.

Αυτό βέβαια συνεχίστηκε και φέτος με άλλες 600.000 χιλιάδες ευρώ περίπου.

Το 1.367.000 ευρώ πως δικαιολογείτε κυρίες και κύριοι;

Με ποια απόφαση ; Με ποια διαδικασία; Ποιος ανέλαβε την ευθύνη να χρεώσει παροχές του Δήμου για να ελαφρύνει χρέη νομικών προσώπων ; Ποια διαφάνεια υπηρετείτε;

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας τα γνωρίζουν αυτά;

Εμάς μας είχαν ανενημέρωτους. Εσείς συνάδελφοι τα γνωρίζατε;

Πως σχετίζονται αυτά με τα οικονομικά του δήμου;

Εμείς με όποιες δυνατότητες είχαμε κάναμε την δική μας έρευνα.

Βρήκαμε για παράδειγμα ότι η παροχή 22132261101 του βιολογικού της Τούμπας που την πληρώνει ούτως ή άλλως ο δήμος τον Μάρτιο του 2018 έχει ανεξόφλητο υπόλοιπο 32 ευρώ και τον Απρίλιο του 2018, ένα μήνα μετά, έχει υπόλοιπο 200.859 ευρώ. Μεταφέρατε σε αυτόν οφειλή 199.968,51 ευρώ.

Ποιανού το ρεύμα πληρώσαμε; Είναι νομικού προσώπου; Είναι κάτι άλλο;

Τι μαγειρέματα είναι αυτά ; Τι αδιαφανείς τακτικές είναι αυτές;

Δύο χρόνια σας ρωτάγαμε μάταια.

….Κύριε δήμαρχε, αν ο απολογισμός πεπραγμένων γινόταν με λόγια, ευχές, υποσχέσεις και καλοπιάσματα, σήμερα θα τα είχατε πάει περίφημα!

Δυστυχώς όμως, γίνεται με παρουσίαση έργου, πράξεων και αποτελεσμάτων που απουσιάζουν».

Περισσότερα

Γ.Φραγγίδης: «Η έλλειψη σε αναισθησιολόγους «παραλύει» το νοσοκομείο Παπανικολάου και ειδικότερα την Καρδιοθωρακοχειρουργική»

Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη κατέθεσαν σήμερα ο βουλευτής Κιλκίς και υπεύθυνος ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος […]

Δείτε ακόμα

«Τετάρτες στην Θεσσαλονίκη»

Ευρύτατη απήχηση, θερμή ανταπόκριση και αθρόα προσέλευση χαρακτήρισαν τους φίλους του υποψήφιου βουλευτή Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Στέφανου Παραστατίδη σε Εύοσμο […]