Αθλητισμός

Οι 18 ποδοσφαιριστές που «πάτησαν το χορτάρι» της α΄εθνικής κατηγορίας

Γράφει ο Κώστας Ίντος

Πίσω από τον ιστορικό Κιλκισιακό, υπάρχουν τέσσερες παραδοσιακές ποδοσφαιρικές δυνάμεις στον νομό Κιλκίς, βάσει τίτλων, διακρίσεων, διαρκείας και διαχρονικότητος.

Τα συγκεκριμένα σωματεία, μέσα από τις πορείες τους στον χρόνο, κατάφεραν να αναδείξουν 18 σημαντικά ταλέντα, τα οποία στο αποκορύφωμά τους συνεργάστηκαν με ομάδες α΄εθνικής κατηγορίας.

ΠΑΪΚΟ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ

Προώθησε έξι ποδοσφαιριστές στη μεγάλη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου:

Πέτρος Καρατζιάς, γνωστότερος με το προσωνύμιο «Πεπές», ο σπουδαιότερος Γουμενισσιώτης παίκτης όλων των εποχών, στις αρχές της δεκαετίας του ΄60 αγωνίστηκε στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης.

-Ο αείμνηστος Λάζαρος Τζέκος, με καταγωγή από τον Στάθη, δεν έπαιξε ποτέ στην ομάδα του χωριού του, διότι … δεν είχε ιδρυθεί. Στην καταπληκτική τετραετία 1970-1974 με το Πάικο Γουμένισσας εξασφάλισε την «αναρρίχησή» του. Έγινε ένας από τους μεγαλύτερους «γυρολόγους» των γηπέδων της β΄εθνικής, ενώ πρόλαβε και τα «μεγάλα σαλόνια», στην αλησμόνητη συνεργασία του με τον ΠΑΣ Γιάννενα, έχοντας προπονητή τον Πολωνό Γιάτσεκ Γκμοχ.

Γιάννης Στόιος, με καταγωγή από την Γρίβα, στις χρονιές της καταξίωσής του δεν έπαιξε ποτέ στην ομάδα του χωριού του, διότι … δεν είχε ιδρυθεί. Ξεκινώντας από το Πάικο Γουμένισσας, με την κατάκτηση τίτλων στην ΕΠΣ Κιλκίς και την άνοδο το 1978 στην γ΄εθνική ερασιτεχνική, μπόρεσε μετέπειτα γιά 13 χρόνια να έχει θητεία στα εθνικά πρωταθλήματα, με τα περισσότερα χρόνια στην α΄εθνική κατηγορία, φορώντας επιτυχώς τις φανέλλες της Βέροιας και του Εδεσσαϊκού.

Νίκος Κυζερίδης, με καταγωγή από τους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, στην συμπρωτεύουσα είχε ενασχόληση μόνο με τα τμήματα υποδομής. Σε ανδρική ομάδα έπαιξε γιά πρώτη φορά με το Πάικο Γουμένισσας και αρκούσε η διετία 1988-1990 για την ποδοσφαιρική του αναβάθμιση. Είναι γαμπρός Γουμένισσας και η θητεία του στην α΄εθνική κατηγορία έχει να κάνει με Νάουσα, Πανηλειακό Πύργου και Άρη Θεσσαλονίκης.

Γιάννης Βιτεβής, με καταγωγή από τη Γουμένισσα, πέρασε από Εδεσσαϊκό και Εθνικό Πειραιώς. Συγκαταλέγεται στην κατάσταση των ελάχιστων ποδοσφαιριστών της χώρας που κατάφερε δύο επιδόσεις: Την Άνοιξη του 1993, στα 19 του χρόνια, ως ο κορυφαίος «εκτελεστής» του πρωταθλήματος της ανώτερης κατηγορίας ΕΠΣ Κιλκίς, έκανε μετεγγραφικό «άλμα» τεσσάρων κατηγοριών και βρέθηκε από το τοπικό στην α΄εθνική. Επί πλέον, «κουβαλά» την «ταμπέλα» του… «κοσμογυρισμένου», έχοντας συνεργασθεί σε όλες τις εθνικές κατηγορίες με συνολικώς19 ομάδες.

Νίκος Τσιαβδάρης, με καταγωγή από την Γουμένισσα, «έγραψε» προϋπηρεσία στον Ιωνικό Νικαίας. Από την ημέρα της γέννησής του είναι μόνιμος κάτοικος Χαλάστρας, και στην περίπτωσή του η μεγάλη αλήθεια είναι, ότι δεν αναδείχθηκε από το Πάικο, του οποίου την φανέλλα φόρεσε, αλλά από τον Καμπανιακό.

ΑΕ ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟΥ

Προώθησε πέντε ποδοσφαιριστές στην μεγάλη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου:

Ηλίας Κατσανίκας, με καταγωγή από το Πολύκαστρο, πέρασε από τον ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης.

Γιώργος Μουρατίδης, με καταγωγή από την Πλατανιά, αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης.

Παγώνης Βακαλόπουλος, με καταγωγή από το Πολύκαστρο, φόρεσε τη φανέλλα του Ηρακλή Θεσσαλονίκης.

Δημήτρης Μουστάκας, με καταγωγή από το Ειρηνικό, είχε θητεία σε Ξάνθη και Ακράτητο Λιοσίων Αττικής.

-Ο αείμνηστος Γιάννης Τσόνογλου, με καταγωγή από τον Εύρωπο, υπερασπίσθηκε την εστία του Ηρακλή Θεσσαλονίκης.

Υπάρχουν οκτώ περιπτώσεις ποδοσφαιριστών, που κατάγονταν εκτός νομού Κιλκίς, και οι οποίοι πέρασαν από την ΑΕ Πολυκάστρου στα «χρυσά» χρόνια της γ΄εθνικής κατηγορίας και την χρησιμοποίησαν ως ποδοσφαιρικό….. «σκαλοπάτι» γιά την προσωπική τους ανέλιξη στην α΄εθνική.

Νίκος Τριανταφυλλίδης, με καταγωγή από την Φλώρινα, έπαιξε σε ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης και Παναχαϊκή Πατρών.

Στέλιος Μπέκας, με καταγωγή από την Σίνδο, συνεργάσθηκε με τον Άρη Θεσσαλονίκης.

Βασίλης Αμαργιαννάκης, με καταγωγή από τον Άγιο Παύλο Θεσσαλονίκης, συμμετέσχε στον Μακεδονικό Νεάπολης Θεσσαλονίκης.

Χρήστος Μαλλές, με καταγωγή από το Χαμηλό Σαππών Ροδόπης, «έγραψε» προϋπηρεσία στον Άρη Θεσσαλονίκης.

Κώστας Νικολαΐδης, με καταγωγή από τα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, φόρεσε τα γάντια του Εδεσσαϊκού.

Χρήστος Τζώρας, με καταγωγή από την Γαλατινή Κοζάνης, είχε παρελθόν στην Κέρκυρα.

Στράτος Χιντζίδης, με καταγωγή από τη Νίψα Έβρου, πέρασε από τον Απόλλωνα Αθηνών.

Γιώργος Γουμάγιας, με καταγωγή από την Αναστασιά Σερρών, υπερασπίσθηκε την εστία του Πανθρακικού Κομοτηνής.

ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΝΕΑΣ ΣΑΝΤΑΣ

Προώθησε τέσσερις ποδοσφαιριστές στην μεγάλη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

-Ο διεθνής Γιώργος Σεμερτζίδης, με καταγωγή από την Νέα Σάντα, αγωνίσθηκε σε Άρη Θεσσαλονίκης, Ολυμπιακό Πειραιώς και Απόλλωνα Καλαμαριάς.

Χάρης Αθανασιάδης, με καταγωγή από την Νέα Σάντα, συνεργάσθηκε με τον Λεβαδειακό.

Δημήτρης Χωλίδης, με καταγωγή από την Νέα Σάντα, φόρεσε την φανέλλα του Απόλλωνος Καλαμαριάς.

Παναγιώτης Ζιάκας, μοναδικός με καταγωγή εκτός νομού Κιλκίς, προερχόμενος από την Λαμία, χαρακτηρίζεται Κιλκισιώτης, διότι μεγάλωσε και ανδρώθηκε στην Νέα Σάντα, έχοντας θητεία σε Εθνικό Πειραιώς, Πανηλειακό Πύργου, Ακράτητο Λιοσίων Αττικής και Κέρκυρα.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΞΙΟΥΠΟΛΗΣ

Προώθησε τρεις ποδοσφαιριστές στην μεγάλη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου:

Κώστας Πέπας, με καταγωγή από την Αξιούπολη, πέρασε από τον Εθνικό Πειραιώς.

Κώστας Στράντζαλης, με καταγωγή από την Αξιούπολη, συμμετέσχε στον Θερμαϊκό Θεσσαλονίκης.

Γιώργος Παργιανάς, με καταγωγή από την Αξιούπολη, περιορίστηκε σε καλοκαιρινή προετοιμασία και φιλικά παιχνίδια με τον Ακράτητο Λιοσίων, αλλά δεν αγωνίστηκε σε κανένα αγώνα α΄εθνικής, λόγω σοβαρού τραυματισμού.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

«Ούτε κόμμα ούτε αρχηγό»

«Δεν ψάχνω ούτε κόμμα ούτε αρχηγό», ήταν η λακωνική απάντηση του πρώην βουλευτή Κιλκίς και πρώην υπουργού Σάββα Τσιτουρίδη, όταν […]

Αεικίνητος

Στην πανελλήνια απεργία της Πέμπτης 16.3.23 συμμετέσχε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Παππάς. «Διεκδικούμε ασφάλεια στην εργασία, δικαιοσύνη και […]