Πολιτισμός

Κοσμοσυρροή στην ετήσια πανήγυρι του Αγ.Μάρκου

Την μνήμη του προστάτη του Αγίου Μάρκου τίμησε το φερώνυμο χωριό του νομού, με την καθιερωμένη πανήγυρι (το πανοϋρ) της 24ης Απριλίου.
Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται, μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Μέγας πανηγυρικός εσπερινός τελέσθηκε στον Άγιο Μάρκο την Παρασκευή 24 Απριλίου 2015, παραμονή της γιορτής του Ευαγγελιστή Μάρκου, ιδρυτή και πρώτου επισκόπου της Εκκλησίας της Αλεξανδρείας Αιγύπτου. Από το απόγευμα στην πλατεία του χωριού, τα πάντα ήταν είναι όλα έτοιμα γιά την πανήγυρι, με τα τραπέζια γεμάτα από ποντιακά εδέσματα, με την φροντίδα του πολιτιστικού συλλόγου «Οι Μωμό(γ)εροι» και των Βασιλικής Πασχαλίδου, Σοφίας Μιχαηλίδου, και Νούλας Τσαρίδου, μελών του συλλόγου.
ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΚΟΣ
Η εκκλησία του χωριού σημαιοστολισμένη και με τις καμπάνες να χτυπούν γιορτινά. Οι δρόμοι γέμισαν από δεκάδες Ι.Χ. και δυο πούλμαν, και πλήθος Αγιομαρκιτών και άλλων επισκεπτών ανηφόρισαν πεζή για την εκκλησία, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, για τον μεγάλο εσπερινό. Πανηγυρικό χαρακτήρα προσέδωσε και η επίσημη συμμετοχή της ιεράς μητροπόλεως με την παρουσία του αρχιερατικού επιτρόπου και των ιερέων πατέρα-Ευσταθίου Κοντοζίδη, πατέρα-Βασιλείου Κουντουρίδη, πατέρα-Γεωργίου Μουρατίδη, πατέρα-Ιωάννη Ξενιτίδη, και πατέρα-Χρήστου Τσέγκου.
Ο ναός και ο προαύλιος χώρος «πλημμύρισαν» από κόσμο. Στην συνέχεια έγινε περιφορά της εικόνας του Αγίου Μάρκου μέχρι την πλατεία και επιστροφή στον ναό.
Ακολούθησε εμφάνιση χορευτικών συγκροτημάτων των ΚΑΠΗ δήμου Κιλκίς, πολυτιστικού συλλόγου «Το Λαβάς» Ευκαρπίας, πολιτιστικού συλλόγου Ηλιολούστου «Το Κάρς» και των «Μωμο(γ)έρων» με πλούσιο πρόγραμμα από τον εξαίρετο χοροδιδάσκαλο Θεόφιλο Πασχαλίδη.
Όλοι υπενθύμισαν την προσδοκία η προ δύο ετών ευχή του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη κκ Εμμανουήλ για την ίδρυση μοναστηρίου στο χωριό, στο σημείο όπου έχει τοποθετηθεί ένας σταυρός ύψους δώδεκα μέτρων να λάβει σάρκα και οστά.
Η εκδήλωση έκλεισε με τους χορούς των μικρών παιδιών του συλλόγου και με την ευχή να ανταμώσουμε πάλι του χρόνου».

Περισσότερα

Στα ‘’Ελευθέρια’’ του δήμου Κιλκίς μεταφέρεται η έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων ‘’Σήκω ψυχή μου!… Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22″

O δήμος Κιλκίς εγκαινιάζει μια πολύ αξιόλογη συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη […]

Δείτε ακόμα