Ελλάδα

Κορωνοϊός – Τσίπρας: Ζητεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών – «Εγκληματική αδράνεια Μητσοτάκη»

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πανδημία του κορονοϊού ζητεί από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα, ανέφερε πως αν ήταν στη θέση του κ. Μητσοτάκη και καλούνταν να διαχειριστεί την έξαρση του κορονοϊού θα έθετε προς συζήτηση- και το θέτει και τώρα ακόμη και θέμα ορισμού -για την κρίσιμη περιόδο- υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής για την εφαρμογή ενός 6μηνου συνεκτικού σχεδίου για την πανδημία.

“Αν δεν μπορεί και τον υπερβαίνει η πραγματικότητα να το δηλώσει ανοιχτά και να συγκαλέσει συμβούλιο αρχηγών ζητώντας τη βοήθειά μας. Όχι να παρουσιάζεται ως σωτήρας, την ώρα που πορεύεται ως οδοστρωτήρας” ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα θέματα της πανδημίας ενόψει του δεύτερου lockdown.

Λίγο νωρίτερα μάλιστα είπε ότι το νέο lock down φέρει την υπογραφή του Κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του από τον οποίο και ζήτησε να μην κουνάει το δάχτυλο προς τους πολίτες και τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας μολονότι διατήρησε πολύ ψηλά τους τόνους της κριτικής του προς την κυβέρνηση είπε ότι δεν ζητάει εκλογές αν και η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να εμπνεύσει την εμπιστοσύνη στους πολίτες. “Αυτό που προέχει ει΄ναι η αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης” ανέφερε και είπε χαρακτηριστικά: “Δεν δικαιούμαι τώρα, αυτήν την ώρα της κρίσης να ζητήσω την παραίτηση της κυβέρνηση και την διεξαγωγή εκλογών.

Υποχρεούμαι να διεκδικήσω αυτή η κυβέρνηση να συνέλθει και να δω οτιδήποτε αν σώζεται”. Αφήνοντας αιχμές για τον Κ Μητσοτάκη πρόσθεσε πως ο ίδιος “δεν έχω ιδιαίτερο σκοπό την καρέκλα της εξουσίας” για να συμπληρώσει: “Δεν γεννηθήκαμε πρίγκηπες όπως άλλοι” θυμίζοντας πως στην διάρκεια της δικής του διακυβέρνησης κάποιοι φώναζαν “παραιτηθείτε”.

Αίσθηση προκάλεσε η αιχμή προς τον πρωθυπουργό αναφορικά με τον τρόπο που αντιμετώπισε στην χθεσινή συνέντευξη για το lock down τον λοιμοξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα: “Εγώ αν ήμουν πρωθυπουργός δεν θα τον αποκαλούσα με το μικρό του όνομα, ούτε θα τον έβαζα να δείχνει slides στην συνέντευξη Τύπου” είπε. Η ερώτηση αφορούσε το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αμφισβητεί τον κ. Τσιόδρα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε να απαντήσει εμμέσως λέγοντας πως οι αμφιβολίες που έχει η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι θέμα προσώπων: “Εμείς εμπιστευόμαστε και σεβόμαστε τους επιστήμονες ακόμη κι όταν διαφωνούμε μαζί τους” είπε ανακοινώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ζητήσει με τροπολογία σε επόμενο νομοσχέδιο την κατάθεση των πρακτικών της επιστημονικής επιτροπής για την πανδημία για την οποία σχολίασε πως η κυβέρνηση την εργαλειοποιεί.

Ο ΑλέξηςΤσίπρας τόνισε πως την ώρα που η έξαρση της πανδημίας δυστυχώς απειλεί ανθρώπινες ζωές και η οικονομία βουλιάζει ο κ. Μητοστάκης που βάζει λουκέτο στην Ελλάδα για δεύτερη φορά συνεχίζει να παριστάνει τον Σωτήρα. “Καταθέτω την αγωνία μου για τις εξελίξεις” είπε χαρακτηριστικά ζητώντας έστω και στο και πέντε ένα συνεκτικό σχέδιο σωτηρίας με χιλιάδες προσλήψεις στην υγεία, αναμόρφωση μισθολογίου, επίταξη ιδιωτικών μονάδων και δωρεάν τεστ. Αλλά και μέτρων στήριξης στην οικονομία με άμεση ενίσχυση όλων των οικογενειών που πλήττονται και των νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Κάλσε επίσης την κυβέρνηση να μην θέσει σε εφαρμογή τον πτωχευτικό νόμο να συμπεριφερθεί υπεύθυνα και να πάρει τα μέτρα.

Κατά την εισήγησή του στην συνέντευξη Τύπου ανέφερε πως η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η δραματική αυτή κατάσταση- που δεν ήταν αναπόφευκτη- οφείλεται στην εγκληματική αδράνεια και τον εγκληματικό εφησυχασμό του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του. Κατηγόρησε δε τον πρωθυπουργό πως αντί να προετοιμάσει την άμυνα της χώρας επέλεξε να θριαμβολογεί και να αποθεώνεται.

Αρχικώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε σ’ αυτά που δεν έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη:

-Δεν προσέλαβε μόνιμους

γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία.

-Δε μερίμνησε για την επαρκή προσθήκη νέων

ΜΕΘ στο ΕΣΥ.

-Δεν προχώρησε στη μαζική συνταγογράφηση

δωρεάν τεστ για όλους τους πολίτες.

-Δεν μερίμνησε για την ενίσχυση των Μέσων

Μαζικής Μεταφοράς για την αποφυγή του

συνωστισμού.

-Δεν άνοιξε τον τουρισμό με ασφαλές σχέδιο και

σαφή υγειονομικά πρωτοκόλλα για την είσοδο

επισκεπτών στη χώρα.

-Δεν πήρε κανένα μέτρο προστασίας για το

άνοιγμα των σχολείων, αντίθετα αύξησε αντί να μειώσει τον αριθμό μαθητών ανά τάξη.

Ακολούθως, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε όσα έκανε η κυβέρνηση για να αντιετωπίσει τον κορονοΪό:

-Ανακοίνωσε αυτάρεσκα ότι νίκησε τον κορονοιό,

στέλνοντας το μήνυμα της επιστροφής στην κανονικότητα στους πολίτες

-επέλεξε αντί να λάβει αναγκαία μέτρα με ευθύνη της πολιτείας, να αναπαράγει διαρκώς το αφήγημα της ατομικής ευθύνης και να στοχοποιεί τους νέους

-άφησε τους πολίτες να πληρώνουν από την τσέπη τους 80 και 100 ευρώ για ένα τεστ για να κάνουν χρυσές δουλειές τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα

-άφησε τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, αυτοαπασχολούμενων, των ελεύθερων επαγγελματιών στη μοίρα τους χωρίς ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης

-άφησε τους εργαζόμενους στο έλεος της κρίσης, με την αναστολή συμβάσεων, την νομιμοποίηση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας με αποτέλεσμα την εκτόξευση της ανεργίας και πρόσφατα

-έφερε ένα πτωχευτικό νόμο ΄που υφαρπάζει τα σπίτια και τις περιουσίες των Ελλήνων για χάρη των τραπεζών.

-Παράλληλα εξασφάλισε την ασυλία μεγάλης μερίδας των ΜΜε με διαφημιστική δαπάνη εκατομμυρίων ώστε να κρύβουν τις παλινωδίες της κυβέρνησης

Περισσότερα
Δείτε ακόμα