Ελλάδα

Κορωνοϊός: Τα νέα μέτρα που εξετάζονται για στήριξη των επιχειρήσεων

Νέα δέσμη μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων που δεν δύνανται να λειτουργήσουν με τη μέθοδο click away εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς εκτιμάται ότι οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου δεν μπορούν να ανοίξουν.

Οι παράγοντες της αγοράς ζητούν γενναίες αποφάσεις καθώς, όπως λένε, «έχουν γονατίσει» από το παρατεταμένο καθολικό παγορευτικού που επιβλήθηκε για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ του Open, η παράταση του lockdown και η μείωση του τζίρου των Χριστουγέννων αφήνει βαθύ αποτύπωμα στην οικονομία. Ενώ το εμπόριο ελπίζει να πάρει μία μικρή ανάσα από την εφαρμογή του click away, οι επιχειρηματίες ζητούν γενναίο κούρεμα των οφειλών τους.

«Έχουμε προτείνει το μη επιστρεπτέο ποσοστό από το πρόγραμμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, να πάει στο 70%», σημείωσε στην εκπομπή του Open «Τώρα ότι συμβαίνει», ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, Γιάννης Χατζηθεοδωρίδης.

Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, αποκάλυψε ότι εξετάζεται το αίτημα των επιχειρήσεων, να παραμείνει μη επιστρεπτέο και ένα μέρος από τους πρώτους κύκλους του προγράμματος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.


Τα μέτρα που εξετάζονται

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), οι οκτώ από τις δέκα επιχειρήσεις λιανεμπορίου δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν με το click away και θα παραμείνουν κλειστές. Πρόκειται για περίπου 128.000 επιχειρήσεις, που δεν θα δουν τον τζίρο τους να αυξάνεται κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και συνολικά απασχολούν 500.000 εργαζόμενους.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε το Open, εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να καλυφθεί από το κράτος ολόκληρο το ενοίκιο Δεκεμβρίου των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές, ενώ σε περίπτωση συναλλαγής που απαιτεί ΦΠΑ, η πληρωμή να πάει για μετά την άνοιξη. Παράλληλα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιάννη Φώσκολου για το Open εξετάζεται:

πρόγραμμα πληρωμής τόκων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων

και δάνεια ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Περισσότερα
Δείτε ακόμα