Ελλάδα

Κορωνοϊος: Ελληνική υπογραφή στο τεστ που προβλέπει πόσο βαριά θα νοσήσει ο ασθενής

Την ώρα που οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι γεμάτες από ασθενείς με κορωνοϊό και τα κρούσματα παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, Έλληνας γιατρός και η ερευνητική του ομάδα δημιούργησαν ένα τεστ το οποίο θα προβλέπει πόσο βαθιά θα νοσήσει ένας ασθενής.

«Το COMPASS-COVID-19 SCORE είναι ένα εργαλείο που μας βοηθάει να κάνουμε έγκαιρη εκτίμηση του επιπέδου κινδύνου επιδείνωσης στους ασθενείς που πάσχουν από COVID-19», σημειώνει ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής ιατρικής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης μιλώντας αποκλειστικά στο Open TV.

Ο στόχος του τεστ είναι να μειώσει τον αριθμό των εισαγωγών στις ΜΕΘ. Και όλα αυτά την ώρα που το Παρίσι σημειώνει σημαντικό ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού.

«Η προσπάθεια αυτή γίνεται με στόχο να διακοπεί η πορεία προς τις ΜΕΘ. Ξέρετε πολύ καλά ότι τα συστήματα υγείας θα υποφέρουν στις νέες φάσεις των κυμάτων της επιδημίας από τον μεγάλο αριθμό ασθενών που θα χρειαστούν νοσηλεία στις ΜΕΘ», προσθέτει ο κ. Γεροτζιάφας.

Στο τεστ θα υποβάλλονται ασθενείς που είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού καθώς και άτομα για τα οποία υπάρχει υψηλή κλινική υποψία αφού πρώτα έχουν υποβληθεί σε ενδελεχή ιατρικό έλεγχο. «Γνωρίζουμε πια ότι όσο γρηγορότερα δράσεις θεραπευτικά τόσο πιο γρήγορο θα είναι το αποτέλεσμα της θεραπείας. Γνωρίζουμε ότι ο κορονοϊός είναι μία εξελισσόμενη νόσος», επισημαίνει ακόμη ο καθηγητής ιατρικής.

Το τεστ COMPASS-COVID-19 SCORE, πρόκειται σύντομα να προωθηθεί και να ενταχθεί στη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πηγή: ethnos.gr

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Από την τακτική συνεδρίαση η ΔΕΕΠ Ν.Δ ν. Κιλκίς γιά την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος των Ευρωεκλογών.