Ελλάδα

Κορωνοϊός: Αμείωτο το ιικό φορτίο παρά τις 3 εβδομάδες απαγορευτικού

Οι προβλέψεις για πτώση της επιδημιολογικής καμπύλης του κορωνοϊού ύστερα από τρεις εβδομάδες απαγορευτικό στη Θεσσαλονίκη και δύο στην υπόλοιπη χώρα, όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκαν αλλά έπεσαν μάλλον έξω, καθώς η βόρεια Ελλάδα εξακολουθεί να είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τα κρούσματα παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, σε πολλές περιοχές με τη Θεσσαλονίκη να «βράζει» και να εκπέμπει SOS.

Τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει, οι εντατικές είναι κατειλημμένες και όπως δήλωσε η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, προκαλεί ανησυχία η μη ξεκάθαρη μείωση του επιδημιολογικού κύματος. «Θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ύφεση» είπε, και τόνισε πως υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν την επιδημιολογική εικόνα.

«Υπάρχει μια τάση σταθεροποίησης, αλλά η χώρα παραμένει σε υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Αν και το απαγορευτικό φαίνεται να αποδίδει, χρειάζεται να επιμείνουμε στην τήρηση των μέτρων ασφαλείας», είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου, και σημείωσε πως γίνεται προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ, γιατί είναι σημαντική η διάγνωση των ασυμπτωματικών.

«Δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο τον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων, καθώς αυτός παρουσιάζει διακυμάνσεις», είπε επίσης η Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία αναφέρθηκε στα δεδομένα από τον μέσο όρο μεταβολής φορτίου ανά εβδομάδα, που «δείχνουν ότι παρατηρείται κάποια σταθεροποίηση σε Αττική και βόρεια Ελλάδα, όμως στη Θεσσαλία συνεχίζει η αυξητική τάση».

Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός των νοσηλευομένων και των διασωληνωμένων θα συνεχίσει να αυξάνεται, εξήγησε για μια ακόμη φορά η λοιμωξιολόγος.

Τρομάζει ο αριθμός με τα ενεργά κρούσματα
Και αν μας ανησυχεί η μη πτώση των κρουσμάτων παρά το lockdown ακόμα πιο τρομακτικοί είναι οι αριθμοί των ενεργών κρουσμάτων. Στη Θεσσαλονίκη με ένα εκατομμύριο κατοίκους τα ενεργά κρούσματα σύμφωνα με το Open TV είναι 6.696, ενώ πριν από δύο ημέρες ήταν 5.327. Στις άλλες «κόκκινες» περιοχές τη χώρας τα ενεργά κρούσματα έχουν ως εξής:

Αττική: 5.304
Λάρισα: 1.262
Πέλλα: 1.077
Σέρρες: 668
Δράμα: 652

«Έκρηξη» στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται
Αποκαλυπτικά της κατάστασης που επικρατεί στα ελληνικά νοσοκομεία της χώρας είναι τα νούμερα των νοσηλευόμενων ειδικά αν παρατηρήσει κανείς είτε τι γινόταν πριν από μόλις δύο μήνες ή ακόμα και πριν από λίγες ημέρες. Σήμερα λοιπόν έχουμε 4.000 νοσηλευόμενους ασθενείς με κορονοϊό, ενώ τον Σεπτέμβριο ήταν μόλις 400.

Η συνολική αύξηση είναι 171%, ενώ ειδικά στη Θεσσαλονίκη οι νοσηλευόμενοι αυξήθηκαν κατά είναι 195%. Στην Αττική το ποσοστό είναι πιο χαμηλό και φτάνει το 66,3%.

Αναλυτικά οι νοσηλευόμενοι:

04/11: 1.503
11/11: 2.513
16/11: 3.527
20/11: 4.079

Αρνητικό ρεκόρ θανάτων

Τέλος το ένα αρνητικό ρεκόρ πίσω από το άλλο σπάνε κάθε μέρα οι διασωληνωμένοι από κορονοϊό στη χώρα μας καθώς έφτασαν τους 519. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. Οι 156 (30.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Παράλληλα 440 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ακόμη η χώρα μας κατέρριψε άλλο ένα αρνητικό ρεκόρ, όσον αφορά τους θανάτους. Συγκεκριμένα το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν 72 συμπολίτες μας. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων έφτασε τους 1.419. Οι 573 (40.4%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Όσον αφορά τα κρούσματα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.581 εκ των οποίων 38 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 87.812, εκ των οποίων το 53.5% άνδρες. Οι 4.766 (5.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 22.295 (25.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Πηγή: ethnos.gr

Περισσότερα
Δείτε ακόμα