Πολιτική

«Κόντρα» Δ. Σισμανίδη Ε. Μπαλάσκα για κατάθεση προγραμμάτων ΕΣΠΑ

Μια «αιχμηρή» δήλωση του δημάρχου Δημήτρη Σισμανίδη προκάλεσε αίσθηση κατά την διάρκεια των δημαιρεσιών γιά την ανάδειξη του προεδρείου του νέου δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς, που πραγματοποιηθηκαν την Κυριακή 7.9.14 στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, στο δημαρχείο.

Ο κ. Σισμανίδης αναφερόμενος στην γενική κατάσταση στον δήμο, αποκάλυψε σε σημείο της ομιλίας του, ότι τόσο σε επίπεδο δήμου όσο και σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας Κιλκίς, ότι δεν υπάρχει ούτε μία μελέτη έργου γιά ένταξή του στο ΕΣΠΑ, και γενικότερα σε οποιοδήποτε κοινοτικό ή εθνικό πρόγραμμα!
Μάλιστα, σχολιάζοντας την περίπτωση την χαρακτήρισε ως …«παγκόσμιο ρεκόρ»!
Κατ’ αυτόν τον τρόπο εξέθεσε την απελθούσα δημοτική αρχή, η οποία στον απολογισμό δράσης της είχε παρουσιάσει …«ρόδινα» τα πεπραγμένα της με …«πλήθος» έργων, σημαντικό πλεόνασμα και θετικό πρόσημο σε όλα, αλλά και την απελθούσα διοίκηση της περιφερειακής ενότητας, που είχε κινηθεί περίπου στο ίδιο «μήκος κύματος» όσον αφορά στο έργο της.

Την αντίδραση του πρώην δημάρχου Κιλκίς Ευάγγελου Μπαλάσκα προκάλεσαν οι πρόσφατες αιτιάσεις του διαδόχου του Δημήτρη Σισμανίδη, περι μη υπάρξεως «ούτε μιας μελέτης έργου προς ένταξιν στο ΕΣΠΑ, απο την απελθούσα δημοτική αρχή. Σε έγγραφη δήλωσή του ο κ. Μπαλάσκας αντικρούει τις αιτιάσεις, καταλογίζοντας στο κ. Σισμανίδη πρόθεση απαξίωσης του επιτελεσθέντος έργου της υπ’ αυτόν δημοτικής αρχής και «μικροπολιτικές» που δεν βοηθούν τον τόπο.

Η δήλωση του κ. Μπαλάσκα έχει ώς εξής:
“Με έκπληξη πληροφορήθηκα τις αιτιάσεις του νέου δημάρχου Κιλκίς στην πρώτη τοποθέτηση του στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς κατά την διαδικασία των δημαιρεσιών, περί ανυπαρξίας μελετών ικανών να χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκά προγράμματα, από την απερχόμενη δημοτική αρχή. Και η έκπληξη προήλθε ακριβώς από το γεγονός ότι τόσο ο ίδιος όσο και αιρετοί συνεργάτες του, καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν επαφές, σχετική ενημέρωση και πλήρη επίγνωση για το έργο της αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου, ήτοι της τεχνικής υπηρεσίας από τους ίδιους τους δημοτικούς υπαλλήλους.
Προφανώς λοιπόν, ο δήμαρχος θεώρησε σκόπιμο να μηδενίσει και να απαξιώσει όχι μόνο το έργο της προηγούμενης δημοτικής αρχής, αλλά και τα υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου, που εργάσθηκαν για την εκπόνηση των μελετών του πρώτου καλλικρατικού δήμου Κιλκίς. Ώφειλε όμως, να είναι περισσότερο προσεκτικός προτού τοποθετηθεί δημοσίως και δημιουργήσει εσφαλμένες εντυπώσεις.
Διευκρινίζω στο σημείο αυτό, καθ’ ότι επικρατεί σύγχυση, ότι στο ΕΣΠΑ 2006-2013, μπορούσαν να υλοποιηθούν έργα που ήταν επιλέξιμα βάσει των μέτρων δράσεων και των σχετικών προσκλήσεων-προκηρύξεων. Στο νέο ΕΣΠΑ (Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης -ΣΕΣ 2014 – 2020) όμως, δεν έχουν καθοριστεί σαφώς και εγκριθεί τα μέτρα και τα πεδία δράσης ώστε να γνωρίζει κάθε δήμος επακριβώς το περιεχόμενο των προτάσεων που μπορεί να υποβάλει προς ένταξιν.
Ωστόσο, θεωρώντας ότι και στο νέο ΕΣΠΑ θα υπάρχουν αντίστοιχου περιεχομένου μέτρα, φροντίσαμε να συντάξουμε και να αφήσουμε παρακαταθήκη στη νέα δημοτική αρχή μελέτες με καλό επίπεδο ωριμότητας.
Προς επίρρωσιν των ανωτέρω λοιπόν, και προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια στα μάτια των δημοτών, παραθέτω τις ακόλουθες μελέτες που εκπονήθηκαν από την απερχόμενη δημοτική αρχή:
-Προσθήκη τεσσάρων αιθουσών στο 1ο λύκειο Κιλκίς
-Κατασκευή 4ου γυμνασίου Κιλκίς
-Κατασκευή 10ου δημοτικού σχολείου Κιλκίς
-Ανάπλαση πάρκου “Ζωοπάζαρου”
-Κατασκευή ποδηλατοδρόμων στην πόλη του Κιλκίς
-Ανάπλαση 21ης Ιουνίου Κιλκίς
-Ανάπλαση χώρου έμπροσθεν του δημοτικού σταδίου
-Προμήθεια σπαστήρα αδρανών υλικών
Στοιχεία για τις παραπάνω μελέτες βρίσκονται στην διάθεση όλων, στην διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών.
Υπενθυμίζω δε, ότι τουλάχιστον το 90% των μελετών του δήμου Κιλκίς κατά την προηγούμενη καλλικρατική περίοδο που εντάχθηκαν σε ευρωπαϊκά προγράμματα και υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται ακόμη, εκπονήθηκαν από τους μηχανικούς της διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών, γεγονός που συνέβαλε σημαντικά και στην περιστολή των δαπανών και στην εξοικονόμηση χρημάτων προς όφελος του ίδιου του δήμου.
Αν όμως για την νέα δημοτική αρχή όλα τα παραπάνω είναι αμελητέα, και αν εν κατακλείδι η νέα διοίκηση δεν θέλει να παραδεχθεί ότι υπάρχει συνέχεια, ή μάλλον, δεν επιθυμεί να δώσει συνέχεια, τότε μπορεί να βάλει τα εν λόγω έργα στο “συρτάρι” παρ’ όλο που υπάρχει καλό επίπεδο ωριμότητας, μεμψιμοιρώντας για το ότι δεν βρήκε τίποτα.
Αν και εμείς δείχναμε την ίδια μονοδιάστατη, στενή πολιτική αντίληψη στις αρχές του 2011, όταν αναλάβαμε τον πρώτο «καλλικρατικό» δήμο Κιλκίς, σήμερα οι Κιλκισιώτες δεν θα μπορούσαν να απολαμβάνουν μεγάλα έργα όπως είναι η αναπαλαίωση της Καπναποθήκης της «Αυστροελληνικής» ή η ανάπλαση της Ε.Βενιζέλου, που θα δώσει νέα πνοή στην πόλη του Κιλκίς. Επρόκειτο για μελέτες που βρήκαμε από προηγούμενες διοικήσεις, που επικαιροποιήσαμε, συνεχίσαμε, “τρέξαμε” και καταφέραμε χάρη σε συντονισμένες ενέργειες να βάλουμε στον δρόμο της υλοποίησης.
Σε καιρούς χαλεπούς τόσο για την τοπική αυτοδιοίκηση όσο και για τους ίδιους τους πολίτες, δηλώσεις και μικροπολιτικές τέτοιου είδους δεν βοηθούν τον τόπο.”

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Αικ.Παναγιωτίδου-Φραγγίδου: «Καθοριστική και στον νομό η συμβολή του ΕΕΣ στην διάδοση της εθελοντικής αιμοδοσίας»

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται έντονη κινητικότητα στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας ή νομού Κιλκίς. Ειδικότερα, το περιφερειακό […]

Φωτοσχόλιο

Συνάντηση Σούλη Καζαντζίδη και Γιώργου Αυτιά μετά την ανακοίνωση των υποψηφίων γιά της ευρωεκλογές