Ελλάδα

Κομισιόν: Είναι απίθανο να επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα οι τιμές φυσικού αερίου – πετρελαίου – ηλεκτρικού ρεύματος

Τουλάχιστον για τρία χρόνια ακόμα η ακρίβεια θα σαρώνει το λαϊκό εισόδημα προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ηλεκτρική Ενέργεια στην τριμηνιαία έκθεσή της εκτιμά πως για το φυσικό αέριο «οι τυπικές τιμές δεκαετίας (στην περιοχή των 1525 ευρώ/mwh) δεν είναι πιθανό να επιστρέψουν στα επόμενα δύο-τρία χρόνια» αλλά και για την ηλεκτροπαραγωγή προβλέπει ότι οι τιμές θα κινηθούν σε υψηλά επίπεδα λόγω του ακριβού φυσικού αερίου.

Ήδη η ακρίβεια τσακίζει το λαϊκό εισόδημα γεγονός που πιστοποιεί η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αγορά φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού το τρίτο τρίμηνο του 2021. Αναφέρει ότι «η διαρκής άνοδος σε αυτό το εμπόρευμα (φυσικό αέριο) οδηγεί σε υψηλά ρεκόρ τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στις ευρωπαϊκές αγορές» και πως «οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας έφθασαν σε ιστορικά υψηλά στις ευρωπαϊκές αγορές, σημειώνοντας μεγάλη άνοδο σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (Γ’ τρίμηνο 2020)». Προσθέτει ότι «οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας έχουν φτάσει σε υψηλά όλων των εποχών, προκαλώντας σημαντικές πολιτικές και κοινωνικές ανησυχίες σε ολοένα αυξανόμενο αριθμό κρατών μελών».

Ωστόσο ΕΕ και κυβερνήσεις εκείνο που κάνουν είναι να λαμβάνουν μέτρα ουσιαστικά επιδοτήσεις των μονοπωλίων παραγωγής και παροχής ενέργειας, όπως άλλωστε συμβαίνει και στην χώρα μας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει λόγο για οικονομική ανάκαμψη (για ποιον;) παραβλέποντας και αδιαφορώντας για την φτωχοποίηση και παραπέρα εξαθλίωση των λαών της Ευρώπης και εκτιμά ότι «η οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία έχει προκαλέσει μια τέτοια αύξηση στις παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου και έχει διαταράξει σημαντικά τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, οδηγώντας σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στις ευρωπαϊκές αγορές.

Ειδικά για την Ελλάδα η έκθεση της Κομισιόν επιβεβαιώνει τη μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση από το εισαγόμενο φυσικό αέριο για την ηλεκτροπαραγωγή. Αναφέρει ότι στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 24% η ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο.

Ενδιαφέρον έχει και το συμπέρασμα της έκθεσης πως «η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου έχει αντιστρέψει τη μετάβαση από άνθρακα σε φυσικό αέριο που παρατηρήθηκε το προηγούμενο έτος, ενισχύοντας την παραγωγή άνθρακα» διότι πολλά κράτη της ΕΕ αντικατέστησαν μέρος της παραγωγής φυσικού αερίου με άνθρακα και λιγνίτη, η συνολική παραγωγή των οποίων αυξήθηκε κατά 15%.

Η Εκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημειώνει: «Μετά από μια μεγάλη πτώση που σχετίζεται με τον Covid κατά τη διάρκεια του 2020, η παραγωγή λιγνίτη επανήλθε δυναμικά το 2021 και ειδικά κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, βοηθούμενη από την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου (η οποία μείωσε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με αέριο). Τα περισσότερα κράτη μέλη με δυνατότητα καύσης λιγνίτη αύξησαν την παραγωγή τους κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021. Η μηνιαία παραγωγή αυξήθηκε έως το τρίτο τρίμηνο του 2021 και κορυφώθηκε τον Σεπτέμβριο σε περίπου 17 TWh.

Η Γερμανία, χώρα όπου σημειώνεται η μεγαλύτερη παραγωγή και κατανάλωση λιγνίτη, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 7% το τρίτο τρίμηνο του 2021, λόγω της πτώσης παραγωγή αερίου και αιολικής ενέργειας, υποστηριζόμενη από την αυξανόμενη ζήτηση.

Η παραγωγή λιγνίτη στην Πολωνία αυξήθηκε κατά 22% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο του 2021. Στην Τσεχία αυξήθηκε κατά 12%. Τα τρία κράτη μέλη αντιπροσωπεύουν το 81% της συνολικής παραγωγής λιγνίτη στην ΕΕ.

ΠΗΓΗ: ec.europa.eu

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Συνάντηση του ανεξάρτητου βουλευτή Πέτρου Παππά με τον Στέφανο Μάλγαρη.