Πολιτική

Κομφούζιο στο τελωνείο Ευζώνων

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Πραγματικό κομφούζιο επικράτησε σήμερα, πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου της ελεύθερης εισόδου στην χώρα μας τουριστών από δεκαπέντε πλήν Ε.Ε + κράτη στον μεθοριακό σταθμό των Ευζώνων.

Και τούτο διότι μετά την αρχική σχετική οδηγία περί εφαρμογής του μέτρου και από την μεγαλύτερη χερσαία εν Ελλάδι πύλη εισόδου λίγο πρίν το μεσημέρι είχαμε αλλαγή σκηνικού και υπαγωγή εκ νέου στο μέχρι πρότινος καθεστώς το οποίο προβλέπει την δυνατότητα εισόδου στην χώρα πέραν των πολιτών από τα κράτη της Ε.Ε μόνον για λόγους ειδικού σκοπού σε πολίτες από τρίτες χώρες και δει αυτών που συμπεριλαμβάνονται στην λίστα των δεκαπέντε κρατών, όπως αυτές έχουν ανακοινωθεί από πλευράς της Ε.Ε.

Θυμίζουμε ότι σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται όσοι έχουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα, καθώς και οι λοιπές εξαιρέσεις για πολίτες τρίτων χωρών (μέλη οικογενειών Ευρωπαίων πολιτών, εργαζόμενοι και ερευνητές στον χώρο της υγείας, πρόσωπα που φροντίζουν ηλικιωμένους, εργαζόμενοι στα σύνορα, εποχικά εργαζόμενοι στον τομέα της γεωργίας, προσωπικό απασχολούμενο στον τομέα των μεταφορών – συμπεριλαμβανομένων των ναυτικών, διπλωματικό προσωπικό, προσωπικό διεθνών οργανισμών, στρατιωτικό προσωπικό, εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Επιβάτες σε διαμετακόμιση, επιβάτες που ταξιδεύουν για επιτακτικούς οικογενειακούς λόγους, σπουδαστές, εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης αν η απασχόλησή τους είναι επωφελής για την εθνική οικονομία και η εργασία τους δεν μπορεί να αναβληθεί ή να εκτελεστεί εξ αποστάσεως).

Εξυπακούεται ότι οι Έλληνες ομογενείς που διαθέτουν ελληνικό διαβατήριο ή Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενών (ΕΔΤΟ) είναι πάντα καλοδεχούμενοι από όπου και εάν προέρχονται.

Ενωρίτερα η διέλευση των τουριστών πραγματοποιούνταν με βάση τα όσα είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια, σε σαφώς ηπιότερους ρυθμούς με τις πρώτες ολιγόμετρες ουρές από αυτοκίνητα κυρίως με Σέρβους τουρίστες και δευτερευόντως από άλλες χώρες της Βαλκανικής, Ρουμανία Κόσσοβο και της Κεντρικής Ευρώπης, Ουγγαρία να κάνουν την εμφάνιση τους γύρω στις 10.

Με μοναδική παραφωνία στην ροή εισόδου μόνον για σε όσους δεν διέθεταν την φόρμα Passenger Locator Form (διαθέσιμη στο app Visit Greece και στην ιστοσελίδα travel.gov.gr) έχουσα εκδοθεί 48 ώρες πρίν το ταξίδι τους, όπως συνέβη σε δύο περιπτώσεις.

Πλέον η είσοδος απαγορεύεται στους εν λόγω τουρίστες με ότι αυτό συνεπάγεται για όσους είχαν καταφθάσει στους Ευζώνους, αλλά και για το κύρος της ελληνικής δημόσιας διοίκησης που σίγουρα επλήγη μετά τα όσα αντιφατικά διαδραματίσθηκαν στην πύλη των Ευζώνων.

Αυτό σημαίνει οτι ως χερσαία είσοδος λογίζεται πλέον μόνον η πύλη του Προμαχώνα όπου και θα γίνονται οι σχετικοί στοχευμένοι έλεγχοι (1029 με βάση την κυβερνητική ανακοίνωση) από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σε αντίθεση με τους 571 προβλεπομένους για τους Ευζώνους, που δεν ξεκίνησαν ποτέ μιάς και το σχετικό κλιμάκιο δεν αφίχθη ποτέ.

Θυμίζουμε ότι προς το παρόν δυνατότητα εξόδου προς τα Σκόπια από τους Ευζώνους έχουν οι Ελληνες πολίτες χωρίς την επίδειξη της φόρμα Passenger Locator Form, καθώς σχετικές οδηγίες αναμένονται στις αστυνομικές αρχές ίσως και εντός της ημέρας.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Άνιση μεταχείριση

Η «Τέχνη» είχε ζητήσει από τον δήμο την διάθεση του συνεδριακού κέντρου το Σάββατο 27 ή Κυριακή 28.5.23 γιά την […]