Οικονομία

Ο Κολιός από το Κιλκίς σε 55 χώρες… με τελικό προορισμό την Ασία

Η ιστορία της γαλακτοβιομηχανίας Κολιός ξεκινά το 1948, όταν ο Δημήτρης Κολιός ίδρυσε ένα μικρό τυροκομείο στο Πολύκαστρο Κιλκίς. Με μόλις 12 εργαζομένους, το κασέρι «του Κολιού» γρήγορα ξεχώρισε, και έγινε γνωστό αρχικά στη Μακεδονία και τη Θράκη και, σταδιακά, στην αγορά της Αθήνας.

Το 1959, η Κολιός εγκαινίασε νέο, μεγαλύτερο τυροκομείο στο Πολύκαστρο, ενώ το 1962 άνοιξε δεύτερο εποχιακό τυροκομείο στο Σέλι, αξιοποιώντας το γάλα της οροσειράς του Βερμίου. Αυτές οι στρατηγικές κινήσεις αποτέλεσαν το θεμέλιο για τη συνεχή ανάπτυξη της εταιρείας.

Η δεκαετία του 1980 σηματοδότησε την είσοδο της εταιρείας στη δεύτερη γενιά διοίκησης, η οποία εστίασε σε σημαντικές επενδύσεις και καινοτομίες. Το εργοστάσιο στο Πολύκαστρο επεκτάθηκε και εκσυγχρονίστηκε, ενώ το 1983 η Κολιός λανσάρισε το πρώτο συσκευασμένο τυρί στην Ελλάδα. Ακολούθησαν πρωτοποριακές κινήσεις, όπως η πρώτη τηλεοπτική διαφήμιση τυριών το 1987 και η εισαγωγή προηγμένων τεχνολογιών ψύξης και ελέγχου του γάλακτος το 1989.

Η περίοδος 1980-2000 χαρακτηρίστηκε από εντυπωσιακή ανάπτυξη, καθώς η παραγωγή της εταιρείας 20πλασιάστηκε. Το 2002, η Κολιός εγκαινίασε το εργοστάσιό της στο Λιμνότοπο Πολυκάστρου, το οποίο καταλαμβάνει 48.000 τ.μ. και αποτελεί ένα από τα πιο προηγμένα εργοστάσια γαλακτοκομίας στην Ευρώπη.

Διεθνής επέκταση και εξαγωγές – Στόχος η Ασία

Η εξαγωγική δραστηριότητα της Κολιός ξεκίνησε δυναμικά τη δεκαετία του 1980 και σήμερα τα προϊόντα της εξάγονται σε 55 χώρες, συμβάλλοντας στο 65% του τζίρου της. Κύριοι προορισμοί περιλαμβάνουν τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία, ενώ η εταιρεία στοχεύει στη διείσδυση σε αγορές της Ασίας.

Το 2023, η Κολιός κατέγραψε πωλήσεις 150 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση από τα 138 εκατ. ευρώ του προηγούμενου έτους, κυρίως λόγω της ανόδου των εξαγωγών και των πωλήσεων. Η διοίκηση εκτιμά διψήφια αύξηση στους όγκους πωλήσεων και δίνει έμφαση στη σταθεροποίηση της θέσης της στις διεθνείς αγορές.

Επενδύσεις και βιωσιμότητα

Για την τριετία 2023-2025, η Κολιός υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 15 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των παραγωγικών μονάδων.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει την απόκτηση προηγμένου παραγωγικού εξοπλισμού, με κύριο στόχο την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών της, διασφαλίζοντας έτσι την αύξηση της αποδοτικότητας και της παραγωγικής της ικανότητας.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της στρατηγικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την υιοθέτηση περιβαλλοντικά υπεύθυνων πρακτικών, η εταιρεία έχει προχωρήσει στην αντικατάσταση του μαζούτ με υγρό φυσικό αέριο (LNG), μειώνοντας το ενεργειακό και περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Επιπλέον, επενδύει στη δημιουργία μιας μονάδας βιοαερίου, η οποία σχεδιάστηκε για να αξιοποιεί τα οργανικά απόβλητα της παραγωγικής διαδικασίας, μετατρέποντάς τα σε χρήσιμη ενέργεια.

Σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση της ενεργειακής αυτονομίας της αποτελεί και η εγκατάσταση ενός σύγχρονου φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 3 MW. Το πάρκο αυτό εξασφαλίζει την κάλυψη ενός μεγάλου μέρους των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια, ενισχύοντας περαιτέρω τη δέσμευσή της για χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μετάβαση σε ένα πιο πράσινο μέλλον.

Portfolio και διεθνείς διακρίσεις

Όσον αφορά το portfolio της Κολιός, κεντρικό ρόλο κατέχει η Φέτα Π.Ο.Π., ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ελληνικά προϊόντα, καθώς και μια σειρά από λευκά τυριά, όπως το Κατσικίσιο και το Σπιτικό. Παράλληλα, η εταιρεία διαθέτει επιλογές σε σκληρά και ημίσκληρα τυριά, με ναυαρχίδες το Κασέρι Π.Ο.Π. και το Παραδοσιακό ΚΟΛΙΟΣ, ένα τυρί που παράγεται από το 1948.

Η Κολιός επεκτείνεται και σε πιο εξειδικευμένες κατηγορίες, όπως η βιολογική Φέτα Π.Ο.Π., τα light τυριά, καθώς και προϊόντα χαμηλής χοληστερίνης και με φυτικά λιπαρά, όπως η δημοφιλής σειρά Vital. Επιπλέον, η εταιρεία έχει εισέλθει και στην αγορά των vegan και νηστίσιμων προϊόντων.

Το στραγγιστό γιαούρτι προσφέρεται τόσο σε βιολογική εκδοχή όσο και με προσθήκη φρούτων και μελιού. Η γκάμα ολοκληρώνεται με προϊόντα όπως η κρέμα γάλακτος.

Το τυρί σχάρας KOLIOS Grill & Fry βραβεύτηκε πρόσφατα με το Βραβείο Ανώτερης Γεύσης 2025 από το Διεθνές Ινστιτούτο Γεύσης (ITI).

Πηγή: liberal.gr

Περισσότερα

Καπνική Μιχαηλίδης: Στο σφυρί εκ νέου το βιομηχανικό συγκρότημα στη Σιταριά με μειωμένη κατά 35% χαμηλότερη τιμή πρώτης προσφοράς

Σε νέο ηλεκτρονικό σφυρί οδηγείται στις 19 Φεβρουαρίου το βιομηχανικό συγκρότημα της Καπνική Μιχαηλίδη στο Κιλκίς. Για την άλλοτε 4η μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας καπνού στον κόσμο, […]

Δείτε ακόμα

Ο “Μαχητής” το έγραψε

Αγαπητέ δημοτικέ σύμβουλε της μείζονος μειοψηφίας Φώτη Γεωργιάδη όταν επικαλείσε στις τοποθετήσεις σου στα δημοτικά συμβούλια δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης (ακόμα […]

Διεξαγωγή Ημερίδας Παρουσίασης της Καινοτόμου Υπηρεσίας «Κλικ Ζωής» από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνει την ημερίδα παρουσίασης της καινοτόμου υπηρεσίας τηλεϋποστήριξης της αυτόνομης διαβίωσης ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές […]