Πολιτική

«Κοινωνικός χαρακτήρας ασφάλισης και μόνιμη εργασία αποτελούν ΔΙΚΑΙΩΜΑ»

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27.1.16 στ εργατουπαλληλικό κέντρο από το σύλλογο συνταξιούχων ΙΚΑ Κιλκίς, το σύλλογο γυναικών Κιλκίς και τη γραμματεία Κιλκίς του ΠΑΜΕ, εκδήλωση για το ασφαλιστικό. Στο σχετικό δελτίο αναφέρονται τα εξής:

Την παρουσίαση έκανε ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στις ανατροπές που έρχονται με το νέο ασφαλιστικό που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και το οποίο αποτελεί συνέχεια των αντίστοιχων νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Σκοπός, όπως ανέφερε, είναι να ξεμπερδεύει το κράτος με τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, κάτι το οποίο είναι απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου, των μονοπωλιακών ομίλων και της ΕΕ.

Η ΕΕ, επισήμανε, στην προσπάθειά της να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων προωθεί σε όλα τα κράτη – μέλη τις ιδιωτικοποιήσεις, την απαλλαγή του κράτους από κοινωνικές παροχές, τους χαμηλούς μισθούς, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας κ.ά. Όλα αυτά οδηγούν στην εντατικοποίηση της εργασίας, στις απολύσεις, στην απλήρωτη εργασία, ακόμα και στα εργατικά ατυχήματα, για τα οποία όμως η μεγαλοεργοδοσία ουσιαστικά δεν πλήττεται ποτέ.

Στην ομιλία του ο κ. Στολτίδης εξήγησε και γενικώς και με επίμέρους παραδείγματα ότι οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που παράγουν τον πλούτο, όπως και ότι οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που έχουν πληρώσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές στα ταμεία, ενώ τα αφεντικά καρπώνονται το μεγαλύτερο μέρος αυτού του πλούτου ή αμέσως, ή μέσω επιδοτήσεων, ή μέσω φοροαπαλλαγών και μη πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που τα αποθεματικά των ταμείων χρησιμοποιήθηκαν ως ζεστό χρήμα για τη χρηματοδότηση τραπεζών και άλλων επιχειρηματικών ομίλων.

Μετά την παρουσίαση ακολούθησαν τοποθετήσεις και ερωτήσεις εργαζομένων, οι οποίοι στάθηκαν κυρίως στα ιδεολογήματα που μπαίνουν τόσο στους εργασιακούς χώρους όσο και γενικότερα σχετικά με τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και κατά πόσο πρέπει η εργατική τάξη και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα να «βάλουν πλάτη γα να σωθεί το ασφαλιστικό».

Ο Λεωνίδας Στολτιδης αφού εξήγησε ότι όχι μόνο ο κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης αλλά και η σταθερή και μόνιμη εργασία είναι δικαίωμα για όλους και δεν αποτελούν ουτοπία αλλά μια πραγματικότητα που μπορούν να τη ζήσουν οι άνθρωποι σήμερα με βάση το επίπεδο ανάπτυξης των παραγωγικών δυνατοτήτων της Ελλάδας, κάλεσε τους παρευρεθέντες να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις μπροστά στην επιτυχία της απεργίας της 4ης του Φλεβάρη της οποίας η συγκέντρωση θα γίνει στις 11 το πρωί στην πλατεία Ειρήνης όπως και στην επιτυχία της κινητοποίησης των αγροτών το Σάββατο 30 του Γενάρη στις 11 το πρωί στο άγαλμα Βενιζέλου στην Θεσσαλονίκη.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα