Κοινωνικός τουρισμός για όλους: Φτηνές διακοπές με 500.000 voucher – Κριτήρια και όροι
Δύο προγράμματα κοινωνικού τουρισμού που θα καλύψουν τουλάχιστον 500.000 δικαιούχους, παρέχοντάς τους την ευκαιρία φθηνών διακοπών, πρόκειται να υλοποιηθούν άμεσα με στόχο την ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης.
Ειδικότερα, μέσω του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ το… μαγικό εισιτήριο για φθηνές διακοπές θα πάρουν και φέτος τουλάχιστον 300.000 άτομα, τα οποία μπορούν να ταξιδέψουν με επιδοτούμενα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και να διαμείνουν σε επιδοτούμενα δωμάτια.
Παράλληλα με το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», ύψους 30 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Τουρισμού επιχειρεί να στηρίξει τη ζήτηση, παρέχοντας τη δυνατότητα φθηνών διακοπών σε περίπου 200.000 δικαιούχους.
ΟΑΕΔ: Κοινωνικός τουρισμός 2022-2023
Κατά 5 εκατ. ευρώ ενισχύεται ο προϋπολογισμός του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού για την περίοδο 2022-2023, ενώ επιπλέον κίνητρα θα δοθούν και φέτος για διακοπές σε ευπαθείς περιοχές.
Το επιπλέον κονδύλι εξετάζεται να δοθεί:
- στην αύξηση της τιμής ανά διανυκτέρευση που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ στα καταλύματα προκειμένου να προσελκύσει περισσότερους επιχειρηματίες, καθώς φέτος οι τιμές είναι τσουχτερές και εξαιτίας της αύξησης του ενεργειακού κόστους,
- στη χορήγηση επιταγών με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή για τα καταλύματα της πυρόπληκτης Β. Εύβοιας,
- στην αύξηση των δικαιούχων.
Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης εξήγγειλε την αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος από 30 εκατ. σε 35 εκατ. ευρώ, με το επιπλέον ποσό να κατευθύνεται κατά κύριο λόγο στις περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές και έχουν ανάγκη ειδικής στήριξης.
Εξι βράδια η μέγιστη διάρκεια διανυκτερεύσεων
Σύμφωνα με το φετινό πρόγραμμα, η μέγιστη διάρκεια διανυκτερεύσεων είναι έξι βράδια, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή. Οι δικαιούχοι μπορούν να πραγματοποιήσουν από μία (1) έως έξι (6) διανυκτερεύσεις, όποτε επιθυμούν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος, σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν ελεύθερα από το «Μητρώο Παρόχων» του ΟΑΕΔ, κατόπιν συνεννόησής τους με τον πάροχο του καταλύματος.
Στα νησιά της Κω, Λέρου, Λέσβου, Σάμου, Χίου και στον νομό Έβρου η διάρκεια των διανυκτερεύσεων είναι 10 βράδια, με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή.
Επίσης, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης των πυρόπληκτων περιοχών, η μέγιστη διάρκεια διανυκτερεύσεων στους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας Ευβοίας θα είναι για φέτος 10 βράδια, με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή.
Επιπλέον, επιταγές κοινωνικού τουρισμού θα χορηγηθούν φέτος και σε 25.000 συνταξιούχους του ΟΑΕΕ που έχουν κρατήσεις υπέρ ΟΑΕΔ.
Οι αιτήσεις για τον κοινωνικό τουρισμό 2022-2023 θα αρχίσουν να υποβάλλονται τον Ιούλιο.
Η επιδότηση καταλυμάτων θα ενισχυθεί κατά 20% τον Αύγουστο, ώστε να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη στήριξη των επιχειρήσεων και αυξημένη διαθεσιμότητα κατά την «αιχμή» της περιόδου των διακοπών, ενώ θα επιταχυνθεί η αποπληρωμή των παρόχων του προγράμματος, καθώς θα υλοποιηθεί νέα ηλεκτρονική αίτηση αποπληρωμής.
Υπενθυμίζουμε ότι οι περσινοί δικαιούχοι που δεν έκαναν χρήση της επιταγής κοινωνικού τουρισμού έχουν περιθώριο να τις αξιοποιήσουν σε περισσότερα από 1.800 τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων του ΟΑΕΔ έως τις 31 Ιουλίου 2022.
Δικαιούχοι είναι εργαζόμενοι και άνεργοι που κατά το 2021 πραγματοποίησαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ) με εισφορές υπέρ Εργατικής Εστίας ή έλαβαν 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μηνών ή συγκέντρωσαν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω ή είναι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ
Επιπλέον, για να είναι κάποιος δικαιούχος: δεν πρέπει να έχει λάβει voucher κατά το αμέσως προηγούμενο πρόγραμμα και δεν πρέπει να έχει λάβει συναφή παροχή από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο.
Μόνο οι δικαιούχοι ΑμεΑ ή οι δικαιούχοι που έχουν δηλώσει ωφελούμενο μέλος ΑμεΑ στην αίτησή τους μπορούν να λαμβάνουν Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού σε συνεχόμενα προγράμματα.
Τουρισμός για όλους
Με ένα νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, ύψους 30 εκατ. ευρώ περίπου, θα προσπαθήσει να στηρίξει και φέτος το υπουργείο Τουρισμού την τουριστική ζήτηση αλλά και τις επιχειρήσεις του κλάδου που μετά από δύο χρόνια πανδημίας έρχονται αντιμέτωπες με νέες προκλήσεις εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και της κατακόρυφης αύξησης του ενεργειακού κόστους και άλλων βασικών αγαθών.
Βάσει όσων είχε αναφέρει η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, το φετινό πρόγραμμα θα απευθύνεται σε περίπου 200.000 δικαιούχους.
Η σχετική τροπολογία του Υπουργείου Τουρισμού για το νέο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» ψηφίστηκε χθες. Πρόκειται για νέας μορφής και δομής πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού για την περίοδο 2022-2025.
Με ψηφιακή κάρτα 150 ευρώ
Το πρόγραμμα, ύψους 30 εκατ. ευρώ, είναι χρηματοδοτούμενο από το ΕΠΑ και αφορά σε 200.000 δικαιούχους, οι οποίοι θα λάβουν μία ψηφιακή κάρτα ύψους 150 ευρώ, έκαστος, για την επιδότηση των τουριστικών δαπανών διαμονής τους.
Το νέο πρόγραμμα χρησιμοποιεί ως βάση την επιτυχημένη εφαρμογή του “Freedom Pass”, προβλέποντας μία διαδικασία πλήρως ψηφιακή απλή και αποτελεσματική, τόσο για τους δικαιούχους, όσο και για τις τουριστικές επιχειρήσεις.
Με τις ρυθμίσεις της παρούσας τροπολογίας καθορίζονται -μεταξύ άλλων- οι προϋποθέσεις συμμετοχής, οι όροι και ο χρόνος υλοποίησης του προγράμματος, ενώ οι ακριβείς λεπτομέρειες για τους δικαιούχους θα ανακοινωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, με την έκδοση σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
Ο Υπουργός Τουρισμός, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε:
«Συνεπείς στις δεσμεύσεις μας, αυξάνουμε την επιδότηση του κοινωνικού τουρισμού για κάθε δικαιούχο, μέσα από το νέο ανανεωμένο πρόγραμμα “Τουρισμός για Όλους”. Με το νέο πρόγραμμα, 30 εκατομμύρια ευρώ παρέχονται για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας και των τουριστικών επιχειρήσεων. Για όλους εκείνους τους συμπολίτες μας που έχουν επωμιστεί -ιδίως τα τελευταία δυόμισι χρόνια- τα μεγαλύτερα βάρη. Στα πρότυπα του “Freedom Pass” -εύκολα, γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατία- βρισκόμαστε, ξανά, δίπλα στους πιο ευάλωτους και το αποδεικνύουμε καθημερινά».
Η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, δήλωσε:
«Με την ψήφιση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, δημιουργούμε ένα νέο πρόγραμμα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού, επιλύοντας πολλά ζητήματα του παλαιότερου προγράμματος με μία διαδικασία πιο απλή, πιο αποτελεσματική, και πλήρως ψηφιακή. Με το νέο πρόγραμμα, επιτυγχάνεται ουσιαστική στήριξη των συμπολιτών μας για τις διακοπές τους μέχρι το τέλος του έτους, με ένα επιπλέον μέτρο ενίσχυσης του εισοδήματος έναντι της πληθωριστικής και ενεργειακής κρίσης, αλλά και επέκτασης της τουριστικής περιόδου. Παράλληλα, το πρόγραμμα συμβάλλει ουσιαστικά στην αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ ανάκαμψης εξωτερικού και εσωτερικού τουρισμού, στηρίζοντας προορισμούς που βασίζονται κατ’ εξοχήν στους Έλληνες επισκέπτες».
Στην τροπολογία του Υπουργείου Τουρισμού προβλέπεται, επίσης, η απρόσκοπτη χρηματοδότηση -μέχρι το 2025- των τμημάτων μετεκπαίδευσης εργαζομένων και εποχικά ανέργων του τουριστικού τομέα, η οποία επισημαίνεται ότι είχε ανασταλεί για τρεις εκπαιδευτικές περιόδους (2015 – 2018).
Υπογραμμίζεται ότι με την παρούσα ρύθμιση, οι απόφοιτοι των τμημάτων μετεκπαίδευσης κατοχυρώνουν δια νόμου επαγγελματικά δικαιώματα -μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών τους- αποκτώντας ταυτόχρονα την υπαλληλική ιδιότητα και τα δικαιώματα που απορρέουν από την εφαρμογή του σχετικού νόμου (2112/1920 Α’67), ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού της μετεκπαίδευσης έχει προστεθεί και νέα έκτη ειδικότητα για τους εργαζομένους στον τουρισμό (spa-θαλασσοθεραπεία).
Όπως σημείωσε η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη:
«Στο Υπουργείο Τουρισμού, πιστεύουμε στην επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό και στην καλλιέργεια των απαραίτητων δεξιοτήτων δια βίου εκπαίδευσης. Για τον λόγο αυτό, θωρακίζουμε θεσμικά την απρόσκοπτη συνέχιση των προγραμμάτων μετεκπαίδευσης, για τα οποία θα έληγε η διάταξη της χρηματοδότησης τους στο τέλος του 2022, και με χρήση των κονδυλίων ΠΔΕ, τα συνεχίζουμε μέχρι και το 2025, οπότε και θα σχεδιαστεί το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού».
Τέλος, με ξεχωριστή ρύθμιση, προβλέπονται σχετικές προθεσμίες και αντιμετωπίζονται οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων (Α.Ε.Π.Ο.), προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων εν μέσω της τουριστικής περιόδου.