Πολιτική

Κοινές κινητοποιήσεις των ΝΤ/ΑΔΕΔΥ Κιλκίς, Πέλλης, Σερρών και Δράμας

Κοινές κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν τα νομαρχιακά τμήματα Κιλκίς, Πέλλας, Σερρών και Δράμας γιά το θέμα των παραμεθορίων περιοχών, ενώ συγχρόνως ζητούν συνάντηση με τους αρμοδίους υπουργούς κκ Τσακαλώτο και Κουρουμπλή.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται, τα εξής:
«Οι εργαζόμενοι των περιφερειακών ενοτήτων Πέλλας, Κιλκίς, Σερρών, Δράμας εκφράζουμε την αντίθεση μας στην πρωτοφανή πρόθεση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, να καταργήσει το επίδομα παραμεθόριων περιοχών από τους προαναφερόμενους νομούς.

Χωρίς ουσιαστικό διάλογο , η συγκυβέρνηση είχε κινηθεί, με την ψήφιση του άρθρου 19 του νομοσχεδίου του υπουργείου οικονομικών, προς την οριστική κατάργηση του επιδόματος παραμεθόριων περιοχών. Η προσπάθεια αυτή βρήκε απέναντι της όλους τους εργαζόμενους και τους πολίτες των πληγέντων νομών, με αποτέλεσμα την παράταση της επίλυσης του ζητήματος αυτού, με καταληκτική ημερομηνία την 31η Μαρτίου 2016.

Θέλουμε να τονίσουμε , για πολλοστή φορά, προς πάσα κατεύθυνσιν, ότι ο αποχαρακτηρισμός των περιοχών αυτών ως παραμεθορίων, θα έχει καταστροφικές συνέπειες τόσο στην ήδη χρεωκοπημένη τοπική οικονομία, αφού θα φτωχοποιήσει χιλιάδες συμπολίτες μας αλλά συγχρόνως θα αποτελέσει και τροχοπέδη στην προσπάθεια στελέχωσης των υπηρεσιών αυτών των νομών , που κυριολεκτικά λειτουργούν χάρη στην καθημερινή κατάθεση ψυχής των εργαζομένων.

Σας υπενθυμίζουμε ότι τα κριτήρια που πρέπει να προσμετρηθούν προκειμένου να χαρακτηρισθεί μια περιοχή ως «παραμεθόρια και απομακρυσμένη», πέρα από το στοιχείο της απόστασης από τα χερσαία σύνορα και μάλιστα σε ευθεία γραμμή, είναι και άλλα χαρακτηριστικά όπως π.χ. η πραγματική δυνατότητα πρόσβασης από και προς αυτή, η ιδιαίτερα αντίξοες κλιματικές συνθήκες που υποβάλλουν μεταξύ άλλων τους υπηρετούντες υπαλλήλους σε πολύ περισσότερα έξοδα θέρμανσης από τους συναδέλφους τους σε οποιεσδήποτε άλλες περιοχές της χώρας κατά τους χειμερινούς μήνες, η γενικότερη αναπτυξιακή υστέρηση των νομών μας που πλήττονται ιδιαίτερα από την αποβιομηχάνιση και την ανεργία, η δυνατότητα επικοινωνίας και αποτελεσματικής εξυπηρέτησης των πολιτών και σε τελική ανάλυση η σύμφωνα με το πνεύμα του νόμου πραγματική ανάγκη ενίσχυσης και παροχής κινήτρων, με σκοπό τόσο την βελτίωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος όσο -και αυτό είναι το πιο σημαντικό- την προσέλκυση ενδιαφέροντος προκειμένου υπάλληλοι, δημόσιοι κυρίως, να εγκατασταθούν σε έναν νομό, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και να στελεχώσουν επαρκώς, επαξίως και αποτελεσματικώς την δημόσια διοίκηση της περιοχής, ζητήματα που αγνοήσατε παντελώς στην προαγόμενη απόφαση σας.

Η πιθανή εξαίρεση των νομών μας όχι μόνο δεν αιτιολογείται, αλλά αντιβαίνει και στα ίδια κριτήρια δυνάμει των οποίων ορίζονται οι παραμεθόριες περιοχές, αφού οι νομοί μας ως εκ της γεωγραφικής τους θέσεως, του ελλιπούς οδικού δικτύου και των προβλημάτων προσβασιμότητας που δημιουργούνται εξ’ αυτού του λόγου, των ιδιαίτερων κλιματικών συνθηκών που επικρατούν και των εν γένει ιδιαιτεροτήτων που εμφανίζουν κατ’ εξοχήν πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη στις παραμεθόριες περιοχές.

Ταυτόχρονα με τον αποχαρακτηρισμό των περιοχών ως παραμεθόριων, πλέον παύει η ευνοϊκή μοριοδότηση στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, το ευνοϊκό καθεστώς στις μετατάξεις, η υποχρεωτική συνυπηρέτηση συζύγων, γεγονός το οποίο δημιουργεί ένα αποτρεπτικό πλαίσιο είτε για να εγκατασταθεί κάποιος στις περιοχές είτε να επιστρέψει σ’ αυτές.

Γι’ αυτό ζητούμε, εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Φεβρουαρίου κοινή συνάντηση, στην Αθήνα ,με όλους τους εμπλεκόμενους, τον υπουργό οικονομικών, τον υπουργό εσωτερικών και διοικητικής μεταρρύθμισης, παρουσία και των βουλευτών των νομών Πέλλα , Κιλκίς, Σερρών, Δράμας, ώστε να υπάρξει δημόσια δέσμευση ότι οι ανωτέρω νομοί θα συνεχίσουν να εντάσσονται στο καθεστώς των παραμεθόριων περιοχών και μετά την 31η Μαρτίου με πάγια νομοθετική ρύθμιση.
Καλούμε τους συναδέλφους εργαζόμενους, να στηρίξουν των αγώνα μας , με την συμμετοχή τους σε κάθε μορφής κινητοποίηση, στους χώρους εργασίας, στις γενικές συνελεύσεις, στις απεργίες».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα