Γενικά

Κλιμάκιο ελέγχου ιδιόκτητων ζώων συντροφιάς συγκροτεί ο δήμος Κιλκίς

Από τον δήμο Κιλκίς με αφορμή τον «θόρυβο» γύρω από το θέμα των αδέσποτων ζώων ανακοινώθηκαν τα εξής:

Βάσει της ισχύουσης νομοθεσίας οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς οφείλουν :

• Να μεριμνούν για την στείρωση των ζώων τους, εφόσον δεν επιθυμούν τη διατήρηση των νεογέννητων ζώων.

• Να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος τους, από το χώρο ιδιοκτησίας τους και να μην εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.

• Να μην εγκαταλείπουν το ζώο τους.

• Να γίνεται ο περίπατος των σκύλων πάντα με συνοδό, με λουράκι σε μικρή απόσταση από αυτόν (εξαιρούνται τα ποιμενικά και κυνηγετικά σκυλιά εν ώρα δράσης).

• Να μεριμνούν για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου του.

• Να προσκομίζουν στο δήμο Κιλκίς αντίγραφο του Πιστοποιητικού Ηλεκτρονικής Σήμανσης (τσίπ) μαζί με το βιβλιάριο υγείας του ζώου προκειμένου να καταχωρηθεί στο Ειδικό Μητρώο Δεσποζόμενων Ζώων Συντροφιάς του Δήμου (Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, κα Βικτωρία Γούναρη, κα Χριστοδούλου Ανθούλα τηλ.23413 52244 και κ. Χρήστο Κυριακίδη τηλ. 23413 52237, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες). Υπενθυμίζεται ότι μη εγγραφή στο Ειδικό Μητρώο επισύρει διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμο 300 ευρώ).

• Να δηλώνουν μέσα σε πέντε (5) μέρες την απώλεια του ζώου σε ιδιώτη κτηνίατρο της επιλογής του.

• Να μεριμνούν, τέλος, για την τήρηση των κανόνων ευζωίας, την κτηνιατρική εξέταση, την πραγματοποίηση του ετήσιου αντιλυσσικού εμβολιασμού και την έκδοση και τακτική ενημέρωση του βιβλιαρίου υγείας του ζώου του.

Παρά τις προσπάθειες του δήμου Κιλκίς για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, η ανεξέλεγκτη εγκατάλειψη δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των αδέσποτων που κυκλοφορούν στο δήμο.

Για το λόγο αυτό, ο δήμος Κιλκίς προτίθεται να συγκροτήσει κλιμάκιο ελέγχου, αποτελούμενο από υπαλλήλους του δήμου σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες και να πραγματοποιεί ελέγχους σε ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς στα διοικητικά όρια του Δήμου Κιλκίς, με σκοπό τον έλεγχο της νομιμότητας των ζώων τους κατά τα ανωτέρω.

Η συμβολή του καθενός είναι σημαντική στη μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στον δήμο μας τηρώντας τη νομοθεσία

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΡΩΜΝΙΤΣΑ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ

Επ’ ευκαιρία της σημερινής τοπικής εορτής της πόλης μας, αφιερωμένης στη μνήμη των πολιούχων της Πεντεκαίδεκα Μαρτύρων που μαρτύρησαν στη […]

Συνάντηση με νόημα

Στην Αθήνα βρέθηκε την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου η υποψήφια βουλευτής Κιλκίς και δικηγόρος Καλλισθένη Πάκα και συναντήθηκε με τον συντοπίτη […]